Bojan Čićić otvara drugu polovicu Amadea

04.08.2009. Print | Pošalji link

U našem malom gradu osvanuo je još jedan kolovoz, gotovo navlas isti kao i prethodnih nekoliko.

To pak znači da, ukoliko imate kulturnih potreba koje nadilaze gledanje Harryja Pottera, romantične komedije i histrionske produkcije, nemate praktički nikakvog izbora osim Scene Amadeo. Srećom, taj izbor i nije sasvim loš - ako ništa drugo, raznolik je, jer je program koncipiran tako da zadovolji relativno širok krug publike. To, doduše, ne znači populizam pod svaku cijenu, kakvom je u srpnju podlegla čak i Koncertna direkcija sa svojim Zagrebačkim ljetnim  večerima. Naime, prije je riječ o raznolikosti u tipu ponude, od klasičnih, jazz i popularnih koncerata do kazališnih predstava, uglavnom, ali ne i isključivo komornog karaktera.

Amadeo ove godine slavi desetu obljetnicu postojanja, pri čemu prvi put svoje programe održava na dvjema lokacijama – Hrvatskom prirodoslovnom muzeju i Muzeju za umjetnost i obrt. Sveopća recesija pritom je, naravno, utjecala i na financijsku konstrukciju, no ona se u realizaciji uglavnom ne osjeti. Jer, programa je čak i nešto više nego proteklih godina, a, kako nas uvjerava voditelj Amadea Nenad Jandrić, ni publika nije zakazala.

Koncepcijskih odmaka od već ustaljenog modela neće biti niti u nastavku ovoljetnog programa Amadea, koji će se odvijati sve do 8. rujna. Svoje mjesto dobile su tako i ponovno već tradicionalne uspješnice ove scene, poput Matulinog "Münchhausena", kultnih "Stilskih vježbi", Sokolovićevih "Rode" i "Medvjeda", ali i dviju monodrama koje svoje postojanje duguju upravo Amadeu – Šovagovićevog "Stanja nacije" i Zidarićevog "Inkontinent TV-a". Naposljetku, Amadeo u kolovozu nudi i jednu ekskluzivu – premijeru francusko-hrvatske koprodukcije drama "Sallinger" Bernard-Marie Koltesa. A kad se spomene Koltes, onda nije teško pogoditi niti tko tu predstavu režira – Ivica Buljan.

Što se glazbe tiče, ni ovog ljeta ne može se bez "Mariachija" i "Cinkuša", a tu je i nekoliko ne baš sasvim očekivanih noviteta. Jedan od njih je i koncert grupe TBF u Muzeju za umjetnost i obrt, zanimljiv već i zbog činjenice da bend ovaj put nastupa u "unplugged" izdanju. Bit će to ujedno i jedan od ukupno tri "stajaća" koncerta, kojemu se u tom smislu pridružuju oni "Cinkuša" i "Krijesa".

Ljubitelje jazza treba posebno upozoriti na dva koncerta – nastup klavirista i vokalista Georgieja Famea, koji svira i pjeva uz Trio Boška Petrovića, te projekt "Jazziana Croatica", kojeg je osmislio bubnjar Borna Šercar, kao niz jazz obradi "hitova" iz hrvatske klasične i popularne glazbe.

Klasične glazbe će do kraja ljeta biti nešto manje, s obzirom da su udarni koncerti Stefana Milenkovića, Petrita Çekua i Marije Kuhar-Šoše već odrađeni u srpnju. Ipak, upravo će klasičnim programom 5. kolovoza u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju biti otvorena druga polovica Amadeove sezone. Gost je samo jedan – violinisti Bojan Čićić, koji je, nakon završenog studija u Zagrebu, u Velikoj Britaniji i Francuskoj specijalizirao interpretaciju barokne glazbe. Ovaj mladi glazbenik u Hrvatskoj sada relativno rijetko nastupa, između ostalog i zato što mu se, kako nam je sâm potvrdio, karijera sasvim dobro razvija u inozemstvu. On tako redovito surađuje s vodećim ansamblima za ranu glazbu, poput Amsterdamskog baroknog orkestra ili sastava "Florilegium", pri čemu najradije svira komornu glazbu, pa čak i solističke recitale.

Takav će biti i njegov koncert na Sceni Amadeo, sastavljen isključivo od djela za violinu solo, i to iz pera Georga Philippa Telemanna, Heinricha Ignaza Franza von Bibera i Johanna Sebastiana Bacha. Središnje je djelo pritom Bachova "Partita u d-molu", dio koje je i čuvena "Ciaccona", omiljena kao efektan dodatak na violinističkim koncertima. Biberova je "Passacaglia" odabrana kao svojevrsna neizravna inspiracija za Bachovu "Ciacconu", dok je Teleman, sa svojom "Fantazijom u Es-duru", odabran po "obiteljskom" ključu, s obzirom da je bio kum Bachovom sinu Calu Philippu Emanuelu. Koncert violinista Bojana Čićića, počinje 5. kolovoza u 21 sat u atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Sallinger - Ivica Buljan
Bojan Čićić na Sceni Amadeo
Marija Kuhar-Šoša na Sceni Amadeo
'Inkontinent TV' - monodrama Ranka Zidarića
Monodrama Ranka Zidarića - adut Scene Amadeo
Zagrebačko kulturno ljeto i ove godine spašava Scena Amadeo
Scena Amadeo vraća se (i) na Gornji grad
Stefan Milenković: Nisam promijenio klasičnu glazbu nego njenu interpretaciju
Stefan Milenković prkosi ljetu crnim gudalom
Zagrebačke ljetne večeri – lijepe žene i šareni bomboni

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici