Vjerni pastir u Varaždinu, Vilinska kraljica u Rijeci

28.08.2009. Print | Pošalji link

Dok u metropoli ljeti više nema Zagrebačkog baroknog festivala, u Varaždinu se barokni zvuci i dalje mogu čuti koncem kolovoza.

Jer, još i prije festivala posvećenog upravo toj glazbi, koji se održava krajem rujna, mjesec dana ranije u tom se gradu već godinama održava i Međunarodna ljetna škola barokne glazbe i plesa "Aestas Musica". Ekipu renomiranih gostujućih predavača predvodi dirigent i čembalist Laurence Cummings, inače pročelnik Odsjeka za povijesno izvođenje na londonskoj Kraljevskoj glazbenoj akademiji.

Tradicionalno, tečaj redovito završava glazbeno-scenskom produkcijom, u kojoj sudjeluju svi polaznici tečaja i njihovi profesori. Kako se ove godine obilježavaju obljetnice Henryja Purcella i Georga Friedricha Händela, bilo je logično da za tu prigodu bude odabrano djelo jednog od te dvojice autora. No, kako je na "Aestas Musica" prethodnih godina već izveden veći dio Purcellovog scenskog opusa, dok se za Händelom dosad posegnulo samo jednom, kada je izvedena njegova "Alkestida", izbor je pao na ovog potonjeg autora.

Ipak, umjesto neke od njegovih općepoznatih opera, odabran je "Vjerni pastir", djelo koje nije imalo velikog uspjeha niti u Händelovo vrijeme, a i danas se iznimno rijetko izvodi. Laurence Cummings, međutim, navodi nekoliko razloga zašto je odlučio postaviti upravo ovu operu. Ponajprije, druga verzija "Vjernog pastira" uključuje i baletni ansambl, što se odlično uklapa u temeljnu ideju "Aestas Musica" – susret plesa glazbe i pjevanja. Osim toga, Cummings smatra da je riječ o nepravedno zapostavljenom djelu, prepunom odlične glazbe.

Jedan od razloga zbog kojih se "Vjerni pastir" rijetko izvodi je i komplicirana situacija s tumačenjem koji sačuvani glazbeni brojevi pripadaju u koju od dvije verzije, a to je klupko za ovu priliku pokušala razmrsiti slovenska muzikologinja, stručnjakinja za Händela Suzana Ograjenšek. No, osim muzikoloških začkoljica, koje su posebno zanimljive u pogledu odnosa skladatelja prema vlastitoj glazbi u trenutku kada revidira ranije djelo, trebalo je voditi računa i o realnim mogućnostima polaznika tečaja "Aestas Musica". Naime, čitavu je operu nemoguće postaviti u samo deset dana, pa će stoga Laurence Cummings pokušati "ponuditi dobar izbor glazbenih brojeva, kako bi se prikazalo pastoralnu temu i duh ovog djela.

Postavlja se, naravno, pitanje ne bi li možda bilo jednostavnije, umjesto scenske, temeljitije pripremiti koncertnu izvedbu. Cummings kaže da ovakva odluka jest težak zadatak, ali da je za studente dobro "ne samo raditi na djelu, nego ga i izvesti, što im daje drukčiju vrstu energije i različito iskustvo, kakvo pogotovo mlađi pjevači rijetko imaju priliku osjetiti".

Kako, dakle, zvuči, ali i izgleda Händelov "Vjerni pastir" u izvedbi polaznika Međunarodne ljete škole barokne glazbe i plesa "Aestas Musica", možete provjeriti 30. kolovoza 2009. u 19:30. Mjesto izvedbe je Glazbena škola u Varaždinu, a valja napomenuti da je ovo ujedno i prva uopće izvedba te opere u Hrvatskoj.

I dok se u Varaždinu izvodi Händelov "Vjerni pastir", samo dva dana kasnije u Rijeci će biti upriličena izvedba još jedne barokne opere. Riječ je "Vilinskoj kraljici" drugog ovogodišnjeg obljetničara, Henryja Purcella, djelu koje je, doduše, već dva puta bilo izvedeno u Varaždinu, ali u Rijeci još nikad. Ovom produkcijom ujedno se otvara četvrti po redu Festival komorne glazbe u tom gradu, i to u ponešto izmijenjenoj koncepciji. Naime, nakon što je protekla tri puta festival bio održavan tijekom srpnja i kolovoza, ovom je prilikom termin premješten u rujan, a broj programa dvostruko je smanjen. Kako objašnjava Ingrid Haller iz Glazbene agencije Haller, razlozi za to su, naravno, financijske, ali i praktične naravi. Naime, osim što je zbog recesije trebalo štediti, proteklih se godina pokazalo da publike u ljetnim mjesecima u Rijeci uglavnom nema, što je, prema Ingrid Haller, "vrlo interesantan sociološki fenomen da se grad na moru isprazni preko ljeta".

No, premda je program bitno reduciran, organizatori su se ipak odlučili ponuditi i nešto novo, pa tako ovaj festival prvi put izlazi iz strogo koncertnog okvira. Naime, premda je na njemu prije dvije godine već bio koncertno izveden Händelov "Rinaldo", "Vilinska kraljica" bit će prvi scenski projekt u okviru ove manifestacije. Nositelj projekta i ovaj je puta ansambl "Collegium Musicum Fluminense", kojem će se pridružiti i zbor "Schola Cantorum". Kako ovo djelo iziskuje velik broj vokalnih solista, za ovu su produkciju izvršena određena kraćenja, zahvaljujući kojima će biti dovoljno samo pet solista. Režije se latila upravo Ingrid Haller, inače sopranistica i članica opernog ansambla riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. Ona pritom ističe kako je bila potaknuta vlastitim iskustvom sudjelovanja na Međunarodnoj školi "Aestas Musica", na kojoj se pokazalo kako se čak i u kratkom vremenu i s minimalnom scenskom opremom može proizvesti veliki efekt.

S produkcijama "Aestas Musica" riječka "Vilinska kraljica", nažalost, dijeli još jednu zajedničku crtu – činjenicu da je, barem zasad, predviđena samo jedna izvedba. Ipak, Ingrid Haller ne želi taj projekt tek tako pospremiti u ladicu, pa ne isključuje mogućnost da djelo bude ponovno izvedeno u doba riječkog karnevala, a eventualno kasnije i u drugim hrvatskim gradovima.

"Vilinska kraljica", međutim, nije jedino što nudi ovogodišnji Festival komorne glazbe u Rijeci. Preostala tri koncerta održavaju se u Crkvi Uznesenja BDM, te će biti vezana uz nedavno obnovljene orgulje u toj crkvi. Pritom je, uz koncerte kornista Tilena Freyera i ansambla "Simply Brass" posebno zanimljiv koncert na kojem će 16. rujna 2009. snage združiti dvoje slovenskih glazbenika – Miro Božič na usnoj harmonici i orguljašica Polona Gantar.

Festival komorne glazbe otvara se 1. rujna 2009. u 20 sati u riječkom Teatro Fenice scenskom izvedbom Purcellove "Vilinske kraljice". Vokalni solisti su Ingrid i Diana Haller, gošća iz Poljske Natalia Brzezinska, te Ivan Kruljac i Robert Kolar. U izvedbi sudjeluju još i komorni zbor "Schola Cantorum" i ansambl za baroknu glazbu "Collegium Musicum Fluminense", a izvedbom ravna David Stefanutti.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Vilinska kraljica – Ingrid Haller
'Vilinska kraljica' i 'Vjerni pastir'
'Schickaneders Jugend' i pop glazba 18. stoljeća

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici