Novootkrivena Vivaldijeva opera u Varaždinu

26.09.2009. Print | Pošalji link

Dok je kod skladatelja poput, recimo, Bacha, Händela ili Mozarta otkriće svakog novog, prethodno nepoznatog djela rijedak, a samim time i prvorazredan kulturni događaj, s Antonijem Vivaldijem je situacija nešto drukčija.

Naime, taj je skladatelj proputovao pola Europe, u svakom novom gradu stvarajući neko novo djelo. Stoga relativno često na vidjelo izlaze i skladbe za koje se prethodno smatralo da su izgubljene, ili se za njihovo postojanje uopće nije znalo.

Ipak, riječ je uglavnom o manjim djelima, pa je tako lani iznimnu pozornost izazvalo otkriće, a onda i prva suvremena izvedbe njegove opere "Argippo". Za to je otkriće najzaslužniji češki dirigent i muzikolog Ondřej Macek, koji će sa svojim ansamblom "Hofmusici" "Argippa" 26. rujna izvesti i na Varaždinskim baroknim večerima.

Kako nam je otkrio sâm Macek, već se otprije znalo da je Vivaldi tu operu napisao tijekom svog boravka u Pragu 1730. godine, zajedno s jednom talijanskom putujućom opernom trupom. Čitav je libreto bio sačuvan, ali se glazba smatrala izgubljenom. No, greška je ranijih istraživača bila u tome što su pretpostavljali da bi se notni materijal te opere trebao nalaziti negdje u sâmom Pragu.

Macek je, međutim, u svom istraživanju krenuo drugim smjerom, slijedeći kasnija putovanja pjevača koji su pjevali na praškoj praizvedbi. Tako je ustanovio da je čitava trupa neko vrijeme boravila i u Regensburgu, u kojem je pronašao rukopisnu zbirku arija iz različitih talijanskih opera. Premda u sâmom rukopisu nema naznaka iz kojih su opera i kojih skladatelja, Macek je ipak uspio otkriti da osam arija pripada upravo Vivaldijevom "Argippu". Naime, njihovi tekstovi odgovaraju onima iz libreta opera, a glazbena je analiza potvrdila kako je riječ o Vivaldijevoj glazbi.

Uz tih osam arija, bilo je moguće identificirati još dvije, s obzirom da ih je Vivaldi naknadno uvrstio u dvije sačuvane opere. Tih deset brojeva čini otprilike polovicu djela, s obzirom da je iz libreta vidljiva da je "Argippo" imao ukupno 18 arija i dva zborska stavka. Ipak, ostatak je opere trebalo u potpunosti rekonstruirati, pri čemu se Macek koristio metodom koja nije bila strana ni sâmom Vivaldiju – uzeo je arije iz drugih opera tog skladatelja iz istog razdoblja, te, vodeći računa o tekstu, stilu i ugođaju, potpisao nove tekstove pod već postojeću glazbu, dok je recitative morao sâm komponirati.

Kada je, dakle, čitava opera rekonstruirana, došao je i trenutak kada ju je trebalo postaviti na pozornicu. Dvojbe između historicističke ili suvremene scenske postave pritom za Maceka i njegov sastav "Hofmusici" zapravo i nije bilo. Naime taj je ansambl specijaliziran za povijesne izvedbe baroknih opera, s obzirom da redovito priprema produkcije u Českom Krumlovu, a tamošnje je dvorsko kazalište iz 1766. savršeno sačuvano, sa svom izvornom scenografijom i scenskom tehnikom, što ga čini idealnim za izvođenje baroknih opera.

U Varaždin, nažalost, nije bilo moguće prebaciti cjelokupnu scensku opremu iz Českog Krumlova, ali "Hofmusici" i inače opere izvan matičnog kazališta izvode poluscenski, pa će tako biti i večeras u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Izvedba počinje 26. rujna u 19:30, a valja napomenuti da je Varaždin, nakon Venecije, tek drugi grad izvan Češke koji će vidjeti Vivaldijevog "Argippa".

(T.M.)

Pročitajte i ...
Varaždinske barokne večeri 2009.
Bobby McFerrin i Minhenski simfonijski orkestar
45. Glazbena tribina Pula
O novootkrivenom Vivaldijevom psalmu
Barokna trublja nije nesavršen instrument!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici