Varaždinske barokne večeri ne štede na programu

17.09.2009. Print | Pošalji link

U skladu s krilaticom "The Show Must Go On", manifestacije reprezentativne kulture održavaju se i dalje, usprkos recesiji.

Neke od njih država još uvijek izdašno podupire, a neke druge snalaze se kako znaju i umiju. Varaždinske barokne večeri pripadaju više u ovu potonju skupinu, no, to ne znači da je njihov ovogodišnji program sklepan navrat-nanos, tek toliko da bi se održao kontinuitet. Naprotiv, na prvi pogled program izgleda jednako atraktivno kao i prethodnih godina, a u nekim segmentima čak i ambicioznije.

To, naravno, ne znači da ravnatelj ovog festivala Davor Bobić nije štedio gdjegod je mogao. Kako sâm priznaje, festival je, prije svega, spasila glazbenička solidarnost, odnosno činjenica da su mnogi umjetnici, zbog specifičnih okolnosti, pristali nastupiti za manje honorare od uobičajenih.

Upravo zahvaljujući tome, uspjelo se u nakani da se održi razina kvalitete programa, dok se proračun kresalo na drugim stavkama, poput, primjerice, promocije i marketinga, a do posljednjeg je trenutka pod upitnikom bio čak i inače neizostavni vatromet u sklopu ceremonije otvaranja. Isprva se planiralo odustati i od održavanja koncerata izvan sâmog Varaždina, ali je naposljetku, zbog velikog interesa u pojedinim sredinama, ovaj festival ipak zadržao svoju prisutnost u šest hrvatskih županija, ali i u još šest europskih država.

Uz niz zanimljivih komornih koncerata, okosnicu ovogodišnjeg programa predstavlja nekoliko ambicioznih produkcija, među kojima i dva velika oratorija. Hrvatski barokni ansambl i Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" izvest će tako Händelovog "Mesiju", dok je čast otvaranja 18. rujna 2009. pripala jednom nešto egzotičnijem djelu – oratoriju "Brončana zmija" češkog baroknog majstora Jana Dismasa Zelenke, kojeg izvodi Ensemble Inégal iz Praga. A kao da oratoriji nisu dovoljno ambiciozni, i produkcijski i financijski, ove godine na Baroknim će večerima biti izvedena i relativno nedavno otkrivena Vivaldijeva opera "Argippo", koju će na pozornici varaždinskog HNK predstaviti ansambl Hofmusici iz Brna.

Uz glazbeni program, i ovogodišnje Barokne večeri, koje traju do 27. rujna 2009., imaju niz popratnih događanja, među kojima je njihov ravnatelj osobito ponosan na one koje će predstaviti rezultate poticanja rada domaćih graditelja glazbala. Naime, Antun Malosej i Zlatko Pavlinić izradili su prvo hrvatsko čembalo, dok je Alojzije Seder izradio novu teorbu, a oba su glazbala namijenjena trajnom korištenju na Baroknim večerima.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Ambiciozne Varaždinske barokne večeri
Martin Gester i Tonči Bilić na Varaždinskim baroknim večerima
Varaždinske barokne večeri i radikalne promjene

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici