Zagreb kom pretvara HGZ u lounge bar

09.10.2009. Print | Pošalji link

Rijetko se događa da jedan malen festival u samo nekoliko godina postane jednim od središnjih mjesta kulturne ponude nekog grada.

No, upravo je to ono što se dogodilo sa Zagrebačkim međunarodnim festivalom komorne glazbe. Prije samo tri godine, pokrenut je kao sasvim nepretenciozan pandan dubrovačkom festivalu "Julian Rachlin & Friends", oblikovan po manje-više istom ključu. Konkretno, na jednom su se mjestu okupili vrhunski svjetski komorni glazbenici, koji su upravo za tu priliku pripremili nekoliko koncertnih programa.

Festival je rastao iz godine u godinu, pa mu se tako s vremenom pridruživao sve veći broj uglednih glazbenika. Od samog početka program su nosile njegova umjetnička ravnateljica, violinistica Susanna Yoko Henkel i violončelistica Monika Leskovar, a ubrzo su im se, kao stalni gosti, priključili i umjetnici poput violinista Stefana Milenkovića ili violista Guya Ben-Zionyja. U svom četvrtom izdanju, ova manifestacija narasla je u svakom pogledu – okuplja čak dvadeset i troje glazbenika. Među njima, kao nove suradnike, posebno treba izdvojiti izraelskog pijanista Itamara Golana, kao i našoj publici već dobro znane gitariste Edina Karamazova i Petrita Çekua te kornista Radovana Vlatkovića.

Kvalitetu Zagrebačkog međunarodnog festivala komorne glazbe, ili, kraće, "Zagreb koma", prepoznali su i gradski vlastodršci, koji su ga uvrstili i u svoj festivalski megaprojekt YES ZGB. To je, doduše, značilo nešto izdašniju gradsku financijsku potporu nego ranije, ali, kako priznaje direktor festivala Dalio Despot, recesija je ipak uzela svoj danak. Naime, zbog odustajanja privatnih sponzora, predviđeno je da u svom četvrtom izdanju festival ostvari dosad najveći gubitak.

U programskom smislu, od 10. do 17 listopada u Hrvatskom će glazbenom zavodu biti izvedeno sedam tematskih programa, vezanih uglavnom uz pojedine autore, poput Mozarta, Schuberta, Mendelssohna ili Beethovena. Time je zadržana već ranije postojeća koncepcija, ali ipak s određenim novim odmacima. Prvi od njih svakako je veća zastupljenost glazbe dvadesetoga stoljeća, među kojima osobito treba izdvojiti inače u nas rijetko izvođenu antologijsku Stravinskijevu "Priču o vojniku".

K tome, jedna je čitava koncertna večer posvećena suvremenoj glazbi. Pritom će, od pet zastupljenih skladatelja, čak troje i osobno nazočiti koncertu – Cathy Milliken, Søren Nils Eichberg i Giovanni Solima. Program pod naslovom "Contemporary Music Lounge" bit će neuobičajen ne samo po svom sadržaju, nego i po formi. Ona, doduše, kako nam je otkrila Susanna Yoko Henkel, nije sasvim originalna, ali je za našu sredinu i dalje nova. Preuzevši ideju od berlinskog ciklusa "Yellow Lounge", u kojem se klasičnu glazbu izvodi u neformalnom okruženju, pri čemu publika može i piti i pušiti, odlučilo se nešto slično napraviti i u Zagrebu.

Pušenja u HGZ-u, međutim, neće biti, a i ponuda napitaka morat će silom prilika biti ograničena. Jer, pušenje je zakonski zabranjeno, a Ravnateljstvo HGZ-a zaključilo je da bi nuđenje piva u njihovom prostoru bilo neprimjereno, pa će se ponuda svesti na bezalkoholne napitke.

No, ako piva neće biti u HGZ-u, bit će ga sigurno, i to u više nego dovoljnim količinama, u B.P. Clubu. Naime, Boško Petrović još od početka pasivno prati Zagreb Kom, a ove se godine odlučio u njega i aktivno uključiti, pa će tako u svom klubu ugostiti festivalski "off" program pod naslovom "Meet us at the bar". Riječ je o neformalnom koncertu, za koji je svim festivalskim gostima prepušteno da sviraju štogod požele i u kojim god kombinacijama. Program je tako još uvijek posve otvoren, iako se već sada znaju neke kombinacije, poput prilično očekivanog dueta Monike Leskovar i Giovannija Solime, ali i na prvi pogled nešto manje očekivane suradnje Stefana Milenkovića i Boška Petrovića.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Zagreb Kom 2009.
Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe
Kraj 55. sezone Zagrebačkih solista
Muzička Akademija još uvijek čeka svoj prostor
Ovog proljeća konačno počinje gradnja Muzičke akademije?
Laurence Cummings i HRBA
Plava konjica Plavog jahača
Plava konjica – imamo li potrebu za inovacijom?
Hrvatski barokni ansambl u 'Nordijskom deliriju'
Martina Gojčeta-Silić silazi na vrh

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici