Lisinski AStheBest otvara se 16. listopada

14.10.2009. Print | Pošalji link

Otkad je ljetos u instalacijama Lisinskog otkriven kancerogeni azbest, zagrebačka kulturna javnost na iglama je glede termina ponovnog otvaranja jedine velike koncertne dvorane u gradu.

Radilo se užurbano cijelog ljeta, ali sezona ipak nije počela na vrijeme, a dodatnu je paniku izazvao nedavni požar u velikoj dvorani, zbog kojeg se činilo da će ionako "na tijesno" postavljen datum otvaranja, 16. listopada, biti doveden u pitanje. Još prije tjedan dana radile su se kalkulacije kamo će se najavljene koncerte premjestiti ako se i taj rok probije, a zle slutnje dodatno je podgrijala Zagrebačka filharmonija, koja je svoj nastup zakazan kao prvi u ponovno otvorenoj dvorani, za svaki slučaj ipak premjestila u Hypo Centar.

Sudbonosni 16. listopada opasno je pred vratima, pa ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević sada izlazi s konačnim i, srećom, dobrim vijestima. Prema njemu, "nema ni strepnje ni frke – Dvoranu otvaramo 16. listopad, kako je i najavljeno". Sâm čin otvaranja predstavljat će izložba marketinški zvučnog naziva "Lisinski AZtheBEST" koja će okupirati sve prostore Dvorane. Glavni eksponati bit će fotografije velikog formata, 3x2 metra, na kojima će biti prikazane razne faze svega onoga što se u Lisinskom radilo tijekom proteklih nekoliko mjeseci.

To što se Dvorana otvara ne znači, međutim, da su radovi u njoj završeni. Naime, radovi u predvorjima trajat će, kako je planirano, do 1. studenog. No, kako reče Siriščević, "to smo iskoristili, i nešto što je hendikep okrenuli smo u prednost, jer ćemo ljude koji i dalje rade pretvoriti u performere – naravno, ne u sâmim dvoranama za vrijeme koncerata".

Ono što jest dovršeno je potpuno uređenje koncertnih prostora, dakle velike i male dvorane. Kako je Zagrebačka filharmonija svoj nastup najavljen za 16. listopada izmjestila na drugu lokaciju, zvuke će ozbiljne glazbe ipak trebati pričekati, ali ne dugo, jer već 17. listopada nastupa Sankt Peterburška filharmonija, a dan kasnije i Orkestar i zbor Ruske kapele.

A kad se već pristupilo opsežnim radovima, iskoristilo se priliku i da se iz velike dvorane konačno uklone montažne reporterske kabine, postavljene za potrebe Eurosonga još davne 1989. godine. Tako će sada Lisinski, prema Siriščeviću, "ponovno izgledati točno onako kako je zamišljen 1973. i bit će doista koncertni prostor, a manje će koketirati s kongresnom djelatnošću, što će, k tome, popraviti akustiku u dvorani, a i posjetiteljima će biti ugodnije sjediti na gornjim tribinama".

Na kraju ove priče ipak se ne može postaviti pitanje tko će to sve platiti. Jer, već se u startu znalo da će troškovi biti veliki, a tijekom radova stalno su izranjali i novi problemi, a s njima i novi troškovi. No, tvrdi Siriščević, Grad, koji inače godinama nije baš previše ulagao u infrastrukturu Lisinskog, ovaj je put spremno odriješio kesu, i to ne samo za uklanjanje azbesta, nego i za niz drugih radova, poput, primjerice, mijenjanja tapisona u prostorima za publiku. Premda ne zna točne podatke, Siriščević je uvjeren da Grad uredno plaća račune, "jer bi radnici vjerojatno već otišli da im nije sve plaćeno".

Dakle, s Lisinskim je, barem ako je vjerovati njegovom ravnatelju, sada konačno sve u najboljem redu. Prilika za provjeru pruža se, dakle, 16. listopada u 15 sati, kada se otvara izložba "Lisinski AZtheBEST", a prvi koncert, onaj Sankt Peterburške filharmonije, zakazan je za subotu navečer u standardnom terminu od 19:30.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
GODIŠNJI PREGLED: Ozbiljna glazba 2009.
Lisinski se riješio azbesta!
Lisinski dobio podobnog ravnatelja
Metropolitan u Lisinskom
Izravni prijenosi iz Metropolitana u Lisinskom
Ozbiljna glazba – godišnji pregled 2008.
Koncert za Zakladu Ana Rukavina i Vjekoslava Šuteja

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici