Martina Filjak: Život glazbenika je veliko natjecanje

05.11.2009. Print | Pošalji link

Stara izreka prema kojoj nitko nije prorok u vlastitoj zemlji često je, ali ne i uvijek točna.

Jer, premda je, recimo, kvaliteta mnogih naših vrhunskih glazbenika kod nas prepoznata tek nakon što su ostvarili uspjehe na međunarodnoj sceni, ima i onih koji su kasniju svjetsku karijeru bez problema počeli graditi upravo u Hrvatskoj.

Takav je slučaj bio i s Martinom Filjak, koja je još za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji prepoznata kao jedna od naših najnadarenijih pijanistica. No, umjesto da uživa u statusu lokalne veličine, ona je u nastavku svog umjetničkog puta odlučila krenuti linijom većeg otpora, pa je studij, ali i daljnju karijeru nastavila u Njemačkoj i Nizozemskoj.

Rezultati nisu izostali, pa je Martina Filjak, između ostalog, pobijedila i na nekoliko prestižnih međunarodnih pijanističkih natjecanja, što joj je osiguralo i nastupe po nizu najuglednijih svjetskih koncertnih dvorana. Tako je u prosincu čeka i debi u Dvorani Zankel čuvenog njujorškog Carneggie Halla, a u međuvremenu je našla termin i za još jedan nastup u Zagrebu – naime, 6. studenog će uz Zagrebačku filharmoniju odsvirati "Drugi glasovirski koncert" Sergeja Rahmanjinova.

Bio je to i neposredan povod za razgovor s ovom umjetnicom. Uspoređujući iskustvo studija u inozemstvu s onim na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, ona najprije ističe razlike u uvjetima rada, "od toga da su u Hannoveru instrumenti na kojima se vježba deseterostruko bolji od onih na zagrebačkoj Akademiji, do veće dostupnosti informacija o majstorskim tečajevima u vrijeme dok se Internet još koristio puno manje nego danas".

I premda je u Zagrebu često dobivala prilike za recitale, pa i nastupe s orkestrima, o čemu većina studenata na europskim konzervatorijima može samo sanjati, Martina Filjak smatra da je reputacija koju je stekla u Zagrebu, zapravo, bila dvosjekli mač. Jer, "u manjoj je sredini često dovoljno biti samo talentiran, što često dovodi do stagniranja i sjedenja na lovorikama, a u inozemstvu to definitivno nije moguće, jer kraj vas postoji još pedesetak ili stotinjak jednako talentiranih pijanista".

I, koliko god to paradoksalno zvučalo, ova pijanistica smatra da je upravo činjenica da se našla u situaciji u kojoj je morala ispočetka graditi karijeru bila izrazito pozitivna, jer je morala pronaći način na koji će se predstaviti ljudima koji nikad prije nisu čuli za nju.

A kako bi se mladi pijanist probio i razlikovao unutar na svjetskom glazbenom tržištu velike konkurencije, nužno je pronaći neki vlastiti prepoznatljiv umjetnički glas. To se, naravno, prije svega odnosi na oblikovanje tona i pristup interpretaciji, ali, dodaje Martina Filjak, nije bitno samo kako se svira, nego i što se svira. Upravo zbog toga, ona svjesno bira repertoar za koji zna da ga neće svirati pedeset drugih pijanista, što, k tome, "predstavlja jednu vrstu intelektualnog i emocionalnog izazova, što je putovanje na kojem umjetnik može puno naučiti o sebi".

Svakako da je za mladog umjetnika sretna okolnost kada često nastupa, i to je nešto na što se Martina Filjak sigurno ne može požaliti. No, ostaje li joj u takvim okolnostima vremena za pripremanje novih programa? Odgovor je, nažalost, negativan kada je riječ o većim programima, ali zato ova umjetnica nastoji za svaku novu turneju pripremiti barem po jedno novo djelo.

Svoju karijeru naša je pijanistica, između ostalog, izgradila i sudjelovanjem na brojnim natjecanjima. Ona su, pak, često kritizirana kao prezahtjevna i nehumana, pa ih stoga mnogi smatraju nerealnim pokazateljem kvalitete. Martina Filjak sa zadovoljstvom će, pa i olakšanjem, konstatirati da joj je nedavno Međunarodno pijanističko natjecanje u Clevelandu, na kojem je osvojila prvu nagradu, ujedno bilo i posljednje u životu. Ipak, ona i dalje zastupa stav da su natjecanja testovi izdržljivosti koji dobro pripremaju pijanista za kasniju koncertnu karijeru. Naime, "treba biti svjestan da je čitav život glazbenika jedno veliko natjecanje, samo što nema više žirija, proglašenja nagrada i vidljivih pobjednika". No, i dalje su nastupi u koncertnim ciklusima, gostovanja na festivalima i snimanje ploča također svojevrsno natjecanje, jer o svakom pojedinom nastupu ovise i eventualni daljnji angažmani.

Prva prilika da ponovno čujete Martinu Filjak uživo pruža vam se 6. studenog u 19:30 u velikom Lisinskom, kada će ova pijanistica sa Zagrebačkom filharmonijom odsvirati "Drugi koncert za glasovir i orkestar u c-molu" Sergeja Rahmanjinova. Pod dirigentskim vodstvom Ivana Repušića bit će izdvedeni još i Papandopulov "Hommage à Bach" i Berliozova "Fantastična simfonija", a isti će program dva dana kasnije biti predstavljen i u bečkom Musikvereinu, u sklopu Dana hrvatske glazbe u Beču.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Martina Filjak svira u Zagrebu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici