Festival najstarijih, ali 'neizraubanih' jazzera

04.11.2009. Print | Pošalji link

Već petu godinu zaredom u ovo se doba godine ponavlja ista priče – nakon višemjesečne suše, u Zagrebu se jedan za drugim održavaju čak tri međunarodna jazz festivala.

Ove godine, doduše, konačno nema nikakvih preklapanja, pa će se tako, uvjetno rečeno, "najglamurozniji" od njih, Vip Zagreb Jazz Festival, održati nakon Međunarodnih dana jazza, a prije jubilarnog, desetog N.O. jazz festivala, tj. od sutra pa do subote.

Temeljna karakteristika Vip Zagreb Jazz Festivala bila je i ostala priređivanje relativno malog broja koncerata, ali s uistinu vrhunskim glazbenicima. Ove godine ima ih tri, a direktor festivala Dražen Kokanović nijednom od njih ne želi dati prednost pred drugima. Jer, "Sonny Rollins je jedna od najvećih ličnosti u povijesti jazza, a Branford Marsalis i Terence Blanchard su također velikani iza kojih stoji ozbiljan opus".

Premda bi bilo i tržišno, pa i ljudski logično da svatko najviše svoga konja hvali, Dražen Kokanović ne vidi problem u kronološkoj bliskosti tri jazz festivala. Naime, svaki od njih ima ne samo kvalitetu, nego i vlastitu specifičnu koncepciju, a sâmim time i publiku. Vip Zagreb Jazz festival pritom ima politiku da "dovodi najstarije jazzere, ali ne one koji su ispuhani ili izraubani, nego one koji su, bez obzira na svoju visoku dob, još uvijek u naponu izvođačke i kreativne snage".

Kada, međutim, prođu sva tri jazz festivala, i opet će nastati problem relativno skromne redovite produkcije koncerata te vrste glazbe. Odnosno, možda i neće, jer smo upravo ovih dana doznali da je Dražen Kokanović s Gradom potpisao petogodišnji ugovor o najmu prostora bivše Gradske kavane. Nakon što prostor bude uređen, u njemu bi trebao biti otvoren klub koji zasad još nema ime, ali će biti usmjeren primarno na jazz programe. No, s obzirom na odredbe s Gradom potpisanog ugovora, ondje će biti ponuđeni i drugi kulturni sadržaji. Prema Kokanoviću, "to će u osnovnom smislu biti koncertni prostor, i to ne samo za jazz, nego čak i za klasičnu glazbu, a bit će i kazališnih predstava i filmova".

Otvorenje kluba na mjestu Gradske kavane očekuje se u veljači, a dotad svim ljubiteljima te vrste glazbe preporučamo sva tri koncerta petog Vip Zagreb Jazz Festivala. Program 5. studenog u 19:30 u Lisinskom otvara legendarni Sonny Rollins, dok Branford Marsalis i Terence Blanchard nastupaju 6. i 7. studenog u Kinu SC.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Vip Zagreb Jazz Festival 2009.
YES.ZGB - festival koji se obraća živima

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici