Postapokaliptična Čarobna frula Muzičke akademije

04.12.2009. Print | Pošalji link

Dugogodišnja je tradicija da Muzička akademija svake sezone pripremi dva velika koncertna projekta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a s vremena na vrijeme pripremaju se i scenski projekti u Kazalištu Komedija ili HNK-u.

Ove godine ta su dva koncepta simbolički objedinjena, s obzirom da će Akademija u Lisinskom dva puta scenski izvesti Mozartovu "Čarobnu frulu". Premda je, naravno, riječ o projektu kojim se rezultati studijskog procesa predstavljaju javnosti, on istovremeno ima i važnu pedagošku funkciju. Dirigent Mladen Tarbuk, inače i voditelj kolegija Orkestar na Muzičkoj akademiji, smatra da je u tom pogledu izvedba operne partiture izrazito poučna. Naime, "važno je da studenti upoznaju i druga područja osim simfonijske glazbe, jer je princip rada u operi sasvim drukčiji". Mozart je pritom bio logičan izbor, "jer klasičan stil nije uzalud tako nazvan – na njemu doista sve počiva".

Što se tiče vokalnih solista, Tarbuk je posebno ponosan na činjenicu da na Akademiji trenutno studira dovoljno pjevača da popune ne jednu, nego čak dvije postave gotovo svih uloga u "Čarobnoj fruli". Tako su na raspolaganju i dvije Kraljice noći i dva Tamina, što je rijetko čak i u profesionalnim opernim ansamblima.

Ova produkcija predstavlja presedan u još jednom smislu. Naime, u njoj ne sudjeluju samo studenti Muzičke akademije, nego su se u projekt uključile i preostale dvije zagrebačke umjetničke akademije – dramska i likovna, kao i Tekstilno-tehnološki fakultet. Mladen Tarbuk smatra da bi se ovakva suradnja trebala i konkretnije institucionalizirati, jer bismo u budućnosti trebali imati umjetničko sveučilište, po uzoru na modele kakvi već postoje na Zapadu.

U koncipiranju režije ove predstave Dora Ruždjak Podolski vodila je računa o prostoru Lisinskog, ali i činjenice da je riječ o studentskoj produkciji. K tome, htjela je izbjeći i elemente masonske simbolike, a sve su je te pretpostavke dovele do pomalo neočekivanog rješenja – prebacivanja radnje u postapokaliptično doba. Prema redateljici, "to zaista drži vodu i dramaturški ništa nije trebalo natezati". Od masonerije je ostala samo "ideja izgradnje novog poretka i boljeg svijeta, jer se ovdje postavlja pitanje hoće li čovječanstvo uopće moći preživjeti".

Postapokaliptična "Čarobna frula" u zajedničkoj produkciji svih triju zagrebačkih umjetničkih akademiji prvi će put biti izvedena 5. prosinca u 19:30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a repriza je na istom mjestu i u istom terminu 20. prosinca.

U glavnim ulogama 5. prosinca nastupaju Mario Bokun, Martina Burger, Marko Mimica, Goran Jurić i Mia Domaćina, a izvedbom ravna Mladen Tarbuk. Ako ne uspijete doći do Lisinskog, izvedbu možete uživo pratiti preko Interneta.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Čarobna frula - Dora Ruždjak
Muzička akademija izvodi Čarobnu frulu
Aziza Mustafa Zadeh u Lisinskom

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici