Preminuo Vjekoslav Šutej

02.12.2009. Print | Pošalji link

U Zagrebu je danas u 14:20 preminuo Vjekoslav Šutej, šef-dirigent Zagrebačke filharmonije, profesor na Muzičkoj akademiji i, općenito, jedan od i u svijetu poznatijih hrvatskih dirigenata.

Iza sebe je imao nezanemarivu međunarodnu karijeru, prvenstveno kao operni dirigent.

Opera, je, uostalom, bila njegova prva ljubav, što i ne čudi, uzmemo li u obzir da su mu roditelji bili operni pjevači. No, tom se glazbom Šutej nije bavio samo na opernim pozornicama – jer, upravo je on kod nas bio najistaknutiji zagovornik popularizacije opere u formi raznih gala koncerata.

Činjenica je da je Šutej u našoj sredini otvorio mnoga bitna pitanja. Primjerice – je li za orkestar dobro da svaki tjedan radi s drugim dirigentom, ili mu je potreban šef-dirigent? Treba li i Zagreb, poput nekih njemačkih gradova, imati glavnog glazbenog ravnatelja, koji bi istovremeno bio i šef najvećeg orkestra i ravnatelj Opere? Može li vrhunski operni dirigent biti jednako uspješan i u simfonijskom repertoaru? Treba li ozbiljnu glazbu popularizirati samo u koncertnim dvoranama, ili i izvan njih?

Naposljetku, u trenutku kad mu je dijagnosticirana leukemija, otvorio je i pitanje je li njegova bolest privatna stvar, ili je treba objaviti javnosti. O mogućim odgovorima na ta pitanja može se raspravljati – no, činjenica je da ih je netko trebao otvoriti, i to je nešto što se Šuteju nipošto ne može osporiti.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Ozbiljna glazba – godišnji pregled 2008.
Koncert za Zakladu Ana Rukavina i Vjekoslava Šuteja
Sve je spremno za početak 59. Dubrovačkih ljetnih igara
Držiću posvećene 59. Dubrovačke ljetne igre
Drukčija klasika na Bundeku
Ex profundo exitus
Dubravko Palanović: Ne pišem nebuloze
Ozbiljna glazba – godišnji pregled 2007.
Tosca - koncertna izvedba
Novi gost dirigent u Zagrebačkoj filharmoniji

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici