Itamar Golan: Komorna glazba traži vrijeme, znoj, pa čak i krv

12.12.2009. Print | Pošalji link

Već je dvadeset godina Zagrebački kvartet saksofona jedan od ne samo najkvalitetnijih, nego i najzanimljivijih domaćih komornih sastava.

Ekipa koju predvodi Dragan Sremec sustavno izvodi svjetsku saksofonističku literaturu, ali i praizvodi djela skladana upravo za ovaj ansambl.

No, vrlo često ovi glazbenici izvode i skladbe izvorno napisane za druge instrumente. Tako će i na svom koncertu u Lisinskom 12. prosinca predstaviti aranžmane antologijskih kvinteta Johannesa Brahmsa i Dmitrija Šostakoviča, izvorno skladanih za glasovir i gudače. Dragan Sremec smatra da je Zagrebački kvartet saksofona na takav odabir gotovo bio prisiljen. Naime, saksofonisti su "zakinuti za velik broj fenomenalnih kompozicija koje su napisane, ali nažalost ne za saksofon". Osim toga, ovakvi aranžmani predstavljaju "ne samo odmak od saksofonističke literature, nego i priliku za dokazivanje i u drugom ruhu".

Ovom prilikom saksofonisti surađuju s uglednim izraelskim pijanistom Itamarom Golanom, s kojim su sličan program već izveli prije dvije godine na Samoborskoj glazbenoj jeseni. Golan je iznimno zanimljiv glazbenik, s obzirom da je međunarodni ugled uspio steći upravo kao komorni glazbenik. Pritom i sâm priznaje da taj odmak od solističke karijere nije nužno bio rezultat svjesne odluke. On je, naime, već vrlo rano prestao nastupati kao solisti, a "nakon što nešto godinama ne radite, teško je vratiti se tome - za to su potrebni motivacija, volja i samopouzdanje, koje ja nemam."

To, međutim, ne znači da je komornu glazbu išta jednostavnije svirati od solističke. Jer, "svako sviranje na pozornici, bez obzira na vrstu, iziskuje trud da se stvori nešto lijepo i smisleno, a za to je potrebno puno vremena, puno znoja, pa čak i nešto krvi."

Obradu Brahmsovog i Šostakovičevog kvinteta pripremio je voditelj Zagrebačkog kvarteta saksofona Dragan Sremec. Premda će mnoge iznenaditi prebacivanje zvuka tih skladbi iz gudačkog u puhački medij, Sremec taj postupak smatra posve legitimnim. Dapače, "priroda instrumenta izvlači na površinu neke elemente koji su u originalu zapostavljeni". Slično razmišlja i Itamar Golan, koji ističe da se ovim obradama "otvaraju neke nove dimenzije, koje iznose i drukčiju vrstu originalnosti, jer ovdje različiti instrumenti na svoj vlastiti način pokušavaju izvesti nešto što je u izvornom obliku ostvareno drugim sredstvima."

Kako, dakle, zvuče klasici komorne literature u obradama za glasovir i saksofone možete čuti 12. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Itamar Golan i Zagrebački kvartet saksofona tamo nastupaju u 19:30, a ako koncert propustite, za utjehu znajte da bi za par mjeseci svjetlo dana trebao ugledati i njihov zajednički nosač zvuka.

(T.M.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici