Umro Luciano Pavarotti

07.09.2007. Print | Pošalji link

Je li Luciano Pavarotti uistinu bio najveći tenor dvadesetog stoljeća, kakvim ga se proglašavalo još za života, valja ostaviti na prosudbu generacijama koje dolaze.

No, da je bio jedna od ikona tog stoljeća, štoviše, Tenor s velikim "T", u to uopće ne treba sumnjati. Jer, na mnoge je načine ovaj umjetnik bio idol mnogima, i to ne samo unutar svijeta klasične glazbe. Premda Talijan, bio je utjelovljenje onoga što se kolokvijalno naziva "američkim snom", sa svim dobrim i lošim stranama koje donosi životni put koji je od siromašnog pekarevog sina i nesuđenog nogometaša stvorio zvijezdu najvećih svjetskih opernih pozornica. Pavarotti pritom nije bio tek pjevač, nego i prava medijska diva, čiji je život bio pod stalnim povećalom javnosti, bilo da je bila riječ o njegovim učestalim, uglavnom neuspjelim dijetama, o optužbama za utaju poreza, ili pikanterijama iz ljubavnog života. Njegova su čuvena bijela maramica, od koje se nikad nije odvajao, kao i strastvena ljubav prema špagetima privlačili pozornost jednako kao i njegovi nevjerojatni visoki C-ovi.

Oni koji mu nisu bili skloni spočitavali su mu estradizaciju operne umjetnosti, ne osobito rafiniran stil pjevanja i ograničene glumačke sposobnosti. I, da ne bude zabune, uglavnom su bili u pravu. No, usprkos tome, ili možda upravo i zbog toga, Pavarotti je bio ljubimac milijuna. Jer, uza sve te zamjerke, njegov je spontan i iskren širom otvoreni pijev nije nikoga ostavljao ravnodušnim. A vrijeme pjevača koji u svom radu nisu proračunati i daju čitavoga sebe na ama baš svakom nastupu, bio on u New Yorku ili Sarajevu, uglavnom je prošlo. Luciano Pavarotti tako, koliko god i sam itekako pridonio komercijalizaciji operne umjetnosti, ostaje budućim naraštajima podsjetnik na doba kad je opera još uvijek bila i način života, a ne samo, kao što je danas sve više slučaj, samo još jedan dobro unovčiv tržišni proizvod.

Luciano Pavarotti umro je 4. rujna 2007. u 71. godini života.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Puccinijeva Turandot bez tuđih dodataka
Puccinijeva Turandot u HNK-u se izvodi - koncertno
'Opera pod zvijezdama' u nogometnom duhu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici