Varaždinske barokne večeri otvaraju se Europi

20.09.2007. Print | Pošalji link

Nakon što je ljetos, nadajmo se samo privremeno, ukinut Zagrebački barokni festival, oči, a još više i uši ljubitelja rane glazbe ponovno su uprte prema Varaždinu.

Tamošnje Barokne večeri desetljećima su bile i kvalitetom i kvantitetom programa najjača manifestacija tog tipa u Hrvatskoj. No, posljednjih godina taj je festival jednostavno pregazilo vrijeme. Dok je tako ZABAF nudio suvremeniji pogled ne samo na izvođenje baroka, nego i na cjelokupan organizacijski i marketinški identitet festivala, Barokne večeri zakopale su se u svoje sad već zastarjele ideje, koji više gotovo nigdje drugdje u Europi ne bi mogle imati prođu.

Bilo je, dakle, krajnje vrijeme da se nešto promijeni, a kako radikalne promjene iziskuju i radikalne poteze, Ministarstvo kulture odlučilo je krenuti od samog vrha organizacijske piramide. Po isteku prošlogodišnjeg izdanja festivala njegov je dugogodišnji ravnatelj Vladimir Kranjčević razriješen dužnosti, a na njegovo je mjesto postavljen Davor Bobić, skladatelj i, do stupanja na novu dužnost ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin. Kredibilitet koji je Bobić zaradio uspješnim vodstvom Koncertnog ureda, koji je tijekom njegovog mandata uspio Varaždinu osigurati kvalitetnu glazbenu sezonu i izvan okvira Baroknih večeri, davao je nadu da bi njegovo postavljanje na čelo festivala moglo biti uspješan potez. No, usprkos obećavajućim izjavama u trenutku imenovanja, prostora za skepsu bilo je napretek. Jer, vremena za pripremu festivala bilo je malo, a potrebno je bilo praktički sve ranije organizacijske mehanizme gotovo pa preokrenuti naglavačke.

Kada je, međutim, ljetos objavljen pretprogram festivala, postalo je jasno da se napravilo jako mnogo, a glazbeni sladokusci već s nestrpljenjem očekuju sutrašnji početak novih Baroknih večeri. Jedna od prvih stvari koje je Bobić poduzeo u pripremi programa bila je umrežavanje sa srodnim manifestacijama u regiji. To, konkretno, znači razmjenu programa, ali i to da će niz koncerata Varaždinskih baroknih večeri biti održano u raznim gradovima u Sloveniji, Mađarskoj, Austriji i Slovačkoj. Već za sljedeću godinu planiraju se i nova partnerstva, od kojih bi svakako najznačajnije trebalo biti ono s Londonskim Händelovim festivalom. Takva suradnja omogućava i kontakte s vrhunskim svjetskim ansamblima, pri čemu se težište stavlja na sastave koji baroknu glazbu izvode na autetničnim instrumentima i u skladu s načelima povijesne obaviještenosti.

Već i letimičnim uvidom u program odmah u oči upada činjenica da Barokne večeri traju bitno kraće nego proteklih godina. Međutim, sadržaja koji će se u tom desetodnevnog okviru ponuditi bit će, zapravo, puno više nego ranije. Naime, svakog će se dana održavati po barem dva, ako ne i tri koncerta, a, kako bi se posjetiteljima ponudio potpuni doživljaj, organiziran je i niz popratnih sadržaja. U samom su gradu, k tome, otvorena i neka novi ili ranije rjeđe korišteni prostori. Tako će, uz već tradicionalnu koncertnu dvoranu HNK i varaždinsku katerdrali, koncerti biti održavani i u atriju starog grada, atriju Županijske vijećnice i Palači Erdödy, odnosno Glazbenoj školi. Sa školom je uspostavljena i bliska suradnja, tako da će njeni polaznici imati priliku nazočiti stručnim seminarima i predavanjima gostiju festivala. Sljedeće bi pak godine Barokne večeri trebale ući i u palaču Hertzer, kao i u Sinagogu, čija bi obnova trebala uskoro biti dovršena.

Ipak, dok se Barokne večeri šire po srednjoeuropskim prostorima, može se primijetiti da je bitno smanjen broj koncerata u raznim manjim mjestima Varaždinske županije. Davor Bobić smatra da takva politika nije bila dobra, između ostalog i zato što se znalo događati da se festivalske koncerte miješalo s raznim lokalnim proštenjima i sličnim događanjima.

Iako je kvaliteta gotovo svih koncerata koji će se održati u sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri neupitno visoka, Davor Bobić ipak izdvaja neke događaje koje nipošto ne bi trebalo propustiti. Udarna gostovanja tako su ona ansambala "The King's Consort" i "Capella Byzantina", a po prvi pu u Hrvatsku dolazi i "Fondamento" iz Bruxellesa, te dva najbolja slovačka sastava specijalizirana za ranu glazbu – "Capella Istropolitana" i "Musica aeterna". Osim gostujućih glazbenika, svoje mjesto na festivalskim koncertima dobit će i domaći umjetnici. Bobić tako ističe povratak Hrvatskog baroknog ansambla, koji će u budućnosti biti nositelj najvećih festivalskih projekata, a već tradicionalno tu je i Varaždinski komorni orkestar, koji ponovno surađuje s uglednom britanskom violinisticom Catherine Mackintosh. Svakako valja istaknuti i koncerte koje će održati čembalistica Višnja Mažuran, koja se odlučila za impozantan pothvat. Naime, tijekom festivala ona će u nekoliko navrata izvesti sveukupno čak stotinu sonata Domenica Scarlattija.

Premda su neki najavni koncerti 37. Varaždinskih baroknih večeri već održani, svečano otvaranje zakazano je za 20.09. Tog dana u varaždinskoj Katedrali u 19:30 počinje koncert ansambla "The Harmony of Nations", no sam ceremonijal otvaranja zakazan je za 21 sat, i zbivat će se, u režiji Ozrena Prohića, na ulicama i trgovima stare gradske jezgre, uz, naravno, neizostavan vatromet.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Vladimir Kranjčević i Simfonijski orkestar HRT-a
Varaždinske barokne večeri i radikalne promjene

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici