Umro Nenad Turkalj

24.09.2007. Print | Pošalji link

U Zagrebu je sinoć, 23.09.2007. u 87. godini preminuo glazbeni kritičar i publicist Nenad Turkalj, jedna od onih osoba koje su obilježile glazbeni život Zagreba u drugoj polovini dvadesetog stoljeća.

Iako je studirao na građevinskom odsjeku Tehničkog fakulteta, glazba je bila i ostala njegov glavni životni put. Nakon što je završio osnovno i srednje glazbeno obrazovanje, već pedesetih godina postaje urednik na tadašnjem Radio Zagrebu, a ubrzo počinje objavljivati i prve glazbene kritike. Kritkom se bavio kontinuirano sve do kraja života, a u međuvremenu je objavio i nekoliko publicističkih radova, od kojih je široj javnosti najpoznatiji popularan kompendij "Sto opera", koji je doživio niz proširenih izdanja, pa se broj tako popeo najprije na 111, a potom i na 125. Povremeno se bavio i drugim djelatnostima, poput operne režije i dramaturgije, a povremeno je bio i na vodećim funkcijama u Hrvatskom društvu skladatelja, Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i na Muzičkom biennalu Zagreb.

Kroz čitav njegov dugogodišnji rad kao crvena se nit provlačila težnja za popularizacijom ozbiljne glazbe. Uz već spomenutih "Sto opera", to potvrđuju i njegova brojna predavanja, poglavito za nekadašnju Muzičku omladinu, kao i impozantna količina popratnih tekstova za programske knjižice koncerata u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske. U svojim je pak kritikama uvijek nastojao zastupati stavove prosječnog posjetitelja koncerta, no to nikad nije bio konzervativizam pod svaku cijenu. Jer, iako je ponekad znao biti suzdržan prema glazbenim i interpretacijskim novotarijama, ipak je i dalje, uz edukaciju publike, kontinuirano radio i na educiranju samog sebe. Bio je pritom u predanosti svom poslu uvjereni idealist – a takvih je, nažalost, svakim danom sve manje i manje.

(T.M.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici