Novi gost dirigent u Zagrebačkoj filharmoniji

04.12.2007. Print | Pošalji link

Zagrebačka filharmonija danas je i službeno objavila kako je potpisala ugovor o suradnji s izraelskim glazbenikom Shlomom Mintzom.

Iako je ovaj umjetnik poznat ponajprije kao jedan od vodećih svjetskih violinista, on je ujedno i dirigent, a s Filharmonijom će surađivati u obje ove svoje uloge. Konkretno, svaku će od sljedeće četiri sezone održati po četiri koncerta s našim orkestrom, od kojih je prvi najavljen za prosinac 2008.

Sâm Mintz na današnjoj je prigodnoj pressici naglasio kako će se u svom radu usredotočiti na rad s gudačima, što je za svaku pohvalu, jer upravo su oni najslabija karika u Filharmonijinoj svirci. Dodao je i kako će općenito nastojati poraditi na onim aspektima glazbovanja u kojima je orkestar nedovoljno iskusan, iako nije želio biti određeniji što je pod time konkretno mislio.

U svakom slučaju, nema sumnje da će dosadašnje iskustvo novog Filharmonijinog stalnog gosta-dirigenta imati blagotvoran učinak na orkestar. No, dokle god ovim ansamblom i dalje vladaju posvemašnja inercija i počivanje na već odavno sasušenim lovorikama stare slave, što je politika koju zdušno podupire šef-dirigent Vjekoslav Šutej, četiri koncerta godišnje s Mintzom vjerojatno neće moći mnogo toga promijeniti nabolje. On jest veliki umjetnik, ali bojimo se da čudotvorac ipak nije.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Ozbiljna glazba – godišnji pregled 2008.

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici