Udaraljkaška elita u Bjelovaru

05.01.2008. Print | Pošalji link

Kao i u svijetu popularne glazbe, i u onoj ozbiljnoj postoji nepisana, ali i dalje vrlo stroga hijerarhija umjetnika.

Tako će se u središtu pozornosti diskografske industrije, a slijedom toga i publike, uvijek najprije biti simfonijski orkestri, dirigenti, pjevači, pijanisti, violinisti i čelisti. Svi drugi za svoje će se mjesto pod suncem morati boriti puno teže, i to bez obzira što su kvalitetom možda i ispred svojih eksponiranijih kolega.

Upravo iz tog razloga, često ćemo kukati kako Hrvatska, zapravo, nema puno aduta na globalnom tržištu klasične glazbe, a da istovremeno i nismo svjesni da smo u nekim samozatajnijim mikrokozmosima te umjetnosti itekako konkurentni. To se, između ostalog, odnosi i na hrvatske udaraljkaše, koji, što pojedinačno, što u većim ili manjim ansamblima, na svjetskim pozornicama uživaju popriličan i, što je još važnije, posve zaslužen ugled.

Kako to obično biva, gotovo svi putevi zasluga za to vode do jednog čovjeka - Igora Lešnika, profesora na Muzičkoj akademiji i strastvenog promotora udaraljkaške glazbe. Nadovezujući se na već postojeću kvalitetnu tradiciju hrvatskog perkusionizma, Lešnik je ispravno prepoznao potrebu intenzivne edukacije mladih glazbenika ne samo u okvirima akademskih institucija, nego i kroz seminare i radionice. Iz takvih je seminara, koje je niz godina vodio u Grožnjanu, proizašao i ansambl Bing Bang Hrvatske glazbene mladeži, naš najbolji udaraljkaški sastav, pri čemu je osobito dobra suradnja uspostavljena s Glazbenom školom Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru.

Sljedeći, posve logičan korak bilo je organiziranje Međunarodnog tjedna udaraljkaških ansambala upravo u tom gradu. I dok je u protekle četiri godine ta manifestacija uglavnom okupljala amaterske i studentske ansamble, uz pokojeg profesionalnog glazbenika, u svom je petom izdanju bjelovarski festival postao bitno ambiciozniji. Igor Lešnik, koji je i umjetnički ravnatelj festivala, ističe kako je angažiranje atraktivnih gostiju logično dovelo i do još nekih koncepcijskih i organizacijskih pomaka, pa je tako uspostavljena suradnja sa srodnim festivalima u Sloveniji i Austriji, koji će preuzeti veći dio bjelovarskih programa. Osim toga, festival je naručio i nova djela od hrvatskih skladatelja, pa će tako sastav Bing Bang praizvesti "Anarhokor" Berislava Šipuša, dok će završni koncert biti otvoren skladbom "No Business" festivalskog ravnatelja Igora Lešnika.

Već na otvorenju festivala, 07.01.2007., u bjelovarskom će se Domu kulture pojavit i nekoliko vrlo zanimljivih talijanskih glazbenika. Riječ je o članovima četvrte i pete generaciji udaraljkaša obitelji Santangelo, čiji su prethodnici, između ostalog, u milanskoj Scali surađivali s Giuseppeom Verdijem, a kasnije i Arturom Toscaninijem.

Međunarodni tjedan udaraljkaških ansambala, međutim, nema samo revijalnu, koncertnu funkciju, nego veliku pozornost posvećuje i edukacijskim sadržajima, tako da će gosti iz inozemstva na njemu biti višestruko iskorišteni. Naime, svi će oni, nakon što odrade večernji koncert, narednog dana održati predavanje i/ili radionicu sa svim zainteresiranim domaćim glazbenicima.

Uz američki Eastman Percussion Ensemble i belgijske Flanders Marimba Masters, Igor Lešnik od festivalskih gostiju posebno ističe sastav Global Percussion Network, koji okuplja glazbenike iz Švedske, Sjedinjenih Država i Meksika, a, slijedom toga, izvodi glazbu u kojoj se miješaju utjecaji glazbi s raznih strana svijeta, odnosno svojevrstan "world percussion" u punom smislu tog pojma. Ipak, najatraktivniji ansambl koji će se sljedeći tjedan predstaviti u Bjelovaru jest francuski Percussions claviers de Lyon, jedan od pet najuglednijih udaraljkaških sastava na svijetu, koji se, osim izvornim skladbama za udaraljke, proslavio i svojim osebujnim aranžmanima orkestralne literature.

Osim radionica, bjelovarski festival nudi i dodatnu mogućnost interakcije domaćih i stranih glazbenika, i to kroz ono što im je svima najzanimljivije - skupno muziciranje. Tijekom tjedan dana svi će sudionici tako uvježbavati zajednički program, koji će biti predstavljen publici na gala koncertu u Bjelovaru 12.01.2008. A, premda Bjelovar nije daleko, posebice u ovo doba godine kada zagrebačka kulturna ponuda i nije osobito obilata, organizatori festivala potrudili su se Međunarodni tjedan udaraljkaških ansambala predstaviti i u metropoli. Čitav festival tako će biti zaključen 13.01.2008. u Hrvatskom glazbenom zavodu, kada će publici biti predstavljen svojevrstan "best of" festivala, uz sudjelovanje sastava Bing Bang, Global Percussion Network i Percussions claviers de Lyon.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Međunarodni udaraljkaški tjedan
Šesti Međunarodni udaraljkaški tjedan u Bjelovaru

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici