Glazba po izboru publike

11.01.2008. Print | Pošalji link

Kada je 2001. skupina studenata Glasovirskog odsjeka Muzičke akademije pokrenula ciklus koncerata 'Virtuoso' u Hrvatskom glazbenom zavodu, nitko nije očekivao da će se on održati sve do danas.

No, ne samo da se ova isprva nepretenciozna studentska inicijativa održala, nego je i postala jednim od ključnih mjesta zagrebačkog koncertnog života. Sličnih nastojanja  bilo je, doduše, i prije i poslije, ali većina ih je ipak bila kratkog vijeka. No, najnoviji projekt tog tipa koji je potekao iz Muzičke akademije, čini se, ima sve predispozicije da ponovi uspjeh 'Virtuosa'. Riječ je o ciklusu večeri komorne glazbe 'Timbar', koji, iako je inicijativa za njega krenula iz Puhačkog odsjeka, ima namjeru svoj okvir proširiti ne samo na druge Akademijine odsjeke, nego i izvan matične institucije. Pokretačica cijelog projekta, studentica fagota Anka Kovač, primijetila je, naime, kako je komorna glazba nedovoljno zastupljena i u Akademijinim studijskim programima, ali i u koncertnom životu. S druge strane, pak, postoji niz komornih sastava, koji taj repertoar njeguju, onako 'sebi za dušu', te se stoga stvorila potreba za otvaranjem prostora u kojem će oni moći javno predstaviti rezultate svoga rada. Pritom je cilj povezati međusobno ne samo različite odsjeke Muzičke akademije, nego i njene buduće, sadašnje i bivše studente. Konkretno, u programima 'Timbra' trebali bi sudjelovati i Akademijini profesori, zatim mladi glazbenici netom izašli iz okvira te institucije, ali i učenici srednjih glazbenih škola.

Kako se ciklus, ali i glazbenici koji u njemu nastupaju ne bi prebrzo potrošili, zaključeno je da je bolje, barem zasad, zacrtati manje intenzivan, ali, samim time, i održiviji tempo od po tri koncerta godišnje. U prvoj sezoni koncerti će tako biti održani u siječnju, veljači i travnju, dok bi se od sljedeće trebali ustaliti pravilno razmaknuti termini u prosincu, veljači i travnju.

Ono što ciklus večeri komorne glazbe 'Timbar' razlikuje od većine sličnih u Zagrebu jest jasno razrađena koncepcija programa, podijeljenog u tri prepoznatljive cjeline, od kojih bi prva svaki put imala i neku zaokruženu tematsku odrednicu. Zasad su tako predviđeni programi hrvatske glazbe dvadesetog stoljeća, bečke klasike i francuskog romantizma, kroz koje je omogućena i suradnja s Odsjekom za muzikologiju, s obzirom da će studenti tog odsjeka za svaki koncert pripremiti i kratak tematski popratni tekst. Suradnja reproduktivaca s drugim odsjecima neće, međutim, stati samo na tome, jer će drugi dio programa koncerata u ciklusu komorne glazbe 'Timbar' biti rezerviran za praizvedbe novih  glazbenih djela. Oni će, naravno, prvenstveno biti usmjereni prema studentima kompozicije, ali i prema drugim autorima. Tako će već na prvom koncertu biti praizvedene skladbe Sare Glojnarić, koja je još učenica srednje škole, te Jerka Valdevita, koji je studij na Muzičkoj akademiji već završio.

Sve ovo dobri su mamci za sve one glazbenike koji požele sudjelovati u programima 'Timbra'. No, priređivači ciklusa svjesni su da, osim izvođača, treba privući i slušateljstvo. S tom mišlju,  završni je dio programa svakog koncerta koncipiran je na način koji je kod nas nešto posve novo, iako će Anka Kovač priznati kako je model, zapravo, preuzet iz bečke koncertne prakse. Riječ je o programu 'à la carte', u kojem će publika biti ponuđeno više različitih djela i izvođača. Tijekom prvog dijela koncerta slušateljstvo će dobiti glasačke listiće, rezultati će biti prebrojani u stanci, a nakon toga će nastupiti oni koji su dobili najviše glasova publike. Iako ova ideja možda i previše podsjeća na razna zabavnjačka natjecateljska sijela, ona ipak ima dobru stranu da mlade glazbenike uvodi u realni svijet, u kojem je i glazba sve više roba koju treba znati prodati na tržištu. Ipak, 'Timbrov' program 'à la carte' ima i u tom kontekstu nešto humaniju notu, s obzirom da svi oni koje publika ne odabere na jednom koncertu automatski ulaze u program sljedećeg koncerta ciklusa.

'Timbar' je, inače, svoj stalni prostor našao u dvorani F5 Muzičke akademije u dvorištu Frankopanske 22. Prvi koncert ciklusa zakazan je za 12.01.2008. u 20 sati, a sljedeće porcije slijede u istom terminu 23.02.2008. i 12.04.2008.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Preminuo Vjekoslav Šutej
Čarobna frula - Dora Ruždjak
Postapokaliptična Čarobna frula Muzičke akademije
Muzička akademija izvodi Čarobnu frulu
Martina Filjak svira u Zagrebu
Martina Filjak: Život glazbenika je veliko natjecanje
Nelson misa – Alun Francis
Udruga jinLun odgovorna za nove koncerte mladih glazbenika
Kreće novi ciklus koncerata mladih glazbenika
Muzička Akademija još uvijek čeka svoj prostor

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici