Vesna Gorše snima live album u Lisinskom

25.03.2008. Print | Pošalji link

Većina glazbenika već na početku svoje profesionalne karijere odabire tip glazbe kojem će se posvetiti.

Dapače, čak i oni koji paralelno djeluju na dvama različitim područjima uglavnom se odlučuje za jasno određene žanrove. Ipak, ima i umjetnika koji odbijaju svrstati se u unaprijed određene kategorije, te, umjesto toga, stvaraju zvuk neopterećen žanrovskim podjelama.
Među njima je i zagrebačka saksofonistica i skladateljica Vesna Gorše, koja sklada i izvodi glazbu koju se, u nedostataku preciznije odrednice, može opisati kao blisku jazz-rocku. Jedan od stalnih projekata ove vječno znatiželjne umjetnice, ali i autorice SF proze, jest sastav "Interstellar", okosnicu kojeg čine ona i gitarist Mislav Hollós.

Kako kaže sâma Vesna Gorše, njihova idejna bliskost, ali i razlika u profesionalnim zaleđima, doveli su do samosvojnog i prepoznatljivog zvuka glazbe koju izvodi "Interstellar". Ta je glazba "dijelom komponirana, a dijelom improvizirana, odnosno spontano ishođena na tragu jazz-rocka". Nakon nešto dulje stanke, "Interstellar" je ponovno na okupu. Uz spomenutu jezgru sastava, sad su mu se pridružili i slovneski bas-gitarist Samo Pečar i bubnjar Rene Kutičić, a svi zajedno pripremaju program kojeg će zagrebačkoj publici predstaviti na koncertu koji će biti održan 26. ožujka 2008. u malom Lisinskom.

Iako osnovne idejne odrednice ostaju iste kao i u njihovom dosadašnjem radu, svojevrstan zaokret ipak predstavlja činjenica da će ovaj put težište biti na živoj svirci, s bitno manjim udjelom elektronike nego u prijašnjim "Interstellarovim" ukazanjima. Naime, Vesna Gorše smatra da, s obzirom na kvalitetu nove ritam sekcije, "elektroniku ne treba zlorabiti".

Kako bi, pak, ovaj novi program zadržao i element etno zvuka, Vesna Gorše angažirala je i sarodista  Damira Višiča. S njim i indijskim umjetnikom Ashisom Nimaiem ona je već prije tri godine realizirala svoj projekt "Sarhan's Door", a ovom će Višič "upotpuniti inače vrlo konkretan zvuk magičnim zvukom indijske lutnje". Upravo zbog pridodane boje saroda, sutrašnji koncert nosi naslov "Indian Fluid". Kako, pak, ne bi sve ostalo samo na jednom prolaznom glazbenom događaju, čitav će koncert biti iskorišten i za snimanje novog "live" CD-a.

S obzirom da je za uspjeh budućeg "live" izdanja publika jednako bitna kao i izvođači, koncert sastava "Interstellar" najtoplije preporučamo svima koji s glazbenicima tog sastava dijele znatiželju o mogućnostima istraživanja glazbenog prostora. Koncert u malom Lisinskom počinje 27. ožujka 2008. u 20 sati.

(T.M.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici