Duhovi opsjedaju 30. jubilarni Sferakon

25.04.2008. Print | Pošalji link

Da su obožavatelji znanstvene fantastike po stupnju fanatičnosti jednaki, ili još gorljiviji od nogometnih navijača, nije nepoznata činjenica.

Zato i ne čudi kako se od 25. do 27. travnja održava već trideseti Sferakon, najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvencija u ovome dijelu Europe. Za tri puna desetljeća postojanja pripremljen je i odgovarajući program, koji ove godine nudi i nekoliko zanimljivosti, inače ne baš tipičnih za science fiction. Naravno, tu je i već standardna postava događanja, koja uključuje filmske projekcije, predavanja, prodaju knjiga i razne radionice, a mjesto događanja je Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Jubilarni Sferakon imat će dva počasna gosta, takozvane GOH-ove, a oni će biti poznati britanski SF autor Richard Morgan i domaći Predrag Raos, koji je ove godine nagrađen Sferom za svoj roman «Let Nancija Konratata". No, uz njih, očekuje se ukazanje i Jacka Williamsona, koji nosi titulu Ghost of Honour iliti počasni duh, što je uobičajena pojava na SF-konvencijama u svijetu.

Kada je pak riječ o živim gostima Sferakona, najzanimljiviji je svakako Richard Morgan, čije je gostovanje obilježeno i prijevodom njegova prvijenca «Digitalni ugljik» na hrvatski. U njemu autor kombinira elemente detektivskog romana i cyberpunka, a u centru priče je antijunak istočnoeuropskih korijena. Knjiga izlazi u izdanju Algoritma, a do Morgana nije bilo teško doći, s obzirom da je na području znanstvene fantastike uobičajena bliska veza između stvaratelja i njihovih fanova.

Iz ostatka programa, naročito za one koji su načitani i informirani kada je riječ o znanstvenoj fantastici, vrijedi izdvojiti Sferakonov kviz pod nazivom Bočkoteka. To je opći kviz znanja o SF-u u književnosti, filmu, likovnoj umjetnosti i glazbi s posebnim naglaskom na hrvatsku produkciju. Jedan od događaja na tridesetom Sferakonu je i modna revija kojom se predstavlja kreatorica Tajana Štasni. Visoka moda i fanovi science fictiona se na prvi pogled čine kao nesvakidašnji spoj, no ova revija je ipak specifična, jer je riječ o kostimima inspiriranim fantasy i horror književnošću.

Kao središnji događaj Sferakona organizatori najavljuju Svečanu skupštinu, koja će se održati 26. travnja u 20 sati, u okviru koje će se uručiti nagrade Sfera. Ceremoniju vodi Krešimir Mišak, inače urednik HRT-ove emisije «Na rubu znanosti».

(G.D.)

Pročitajte i ...
Počinje 31. Sferakon
R. Scott Bakker, gost ovogodišnjeg Sferakona
Festival posvećen divovima
Divovski festival fantastične književnosti
Veselin Gatalo
Veselin Gatalo: 'Geto' je roman koji traje i koji se ostvaruje
Revija malih književnosti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici