Počinje još jedan UrbanFesival

05.05.2008. Print | Pošalji link

U poplavi festivala, od koji su zadnjih godina postali centralna mjesta kulturnih događanja, a neki se čak prepustili financijski sigurnom korporativnom zagrljaju, UrbanFestival se uvijek činio kao strano tijelo.

Ova manifestacija izbjegavala je uvijek službene prostore kulture, kao što su kazališta i galerije, te se pretežito usmjeravala na instalacije, performanse i akcije koje se odvijaju u prostoru i vremenu svakodnevice. Uostalom, UrbanFestival i jest od strane organizatora, a to je udruga BLOK, posvećena osvježavanju lokalne kulture, definiran kao događaj koji se bavi suvremenom umjetnošću u javnim prostorima. No, iako je usmjeren na javne prostore, UrbanFestival nije opsjednut javnim mnijenjem odnosno reklamom i marketingom, pa je u svojim sada već sedam izdanja uvijek, s namjerom, ostajao izvan kulturnog mainstreama, preferirajući poziciju avangardne posebnosti.

Također, izlazak na ulice predstavlja i refleksiju na položaj umjetnika u današnjem društvu, s obzirom da se umjetnici danas ne zatvaraju u bjelokosne kule, objašnjava Vesna Vuković iz udruge BLOK: «Selektirani radovi uvijek trebaju ciljati na lokalnu problematiku, te pozivaju građane na aktivno sudjelovanje.»

Kao konkretan primjer lokalne suradnje tu je Ivan Marušić Klif, čiji će audio-video performans naslovljen «Podzemni duhovi / Refleksija» 5. svibnja u 20 sati i otvoriti ovo izdanje UrbanFestivala, i to u parku iza Kule Lotrščak, u Vranicanijevoj ulici, kao još jedan pokušaj zauzimanja javnog prostora od strane umjetnosti. Vuković ističe kako je takva orijentacija UrbanFestivala nešto što nije na prodaju.

Slijedom toga, ove godine je od 200 prijavljenih projekata izabrano tek njih sedam, i to oni koji se direktno tiču Zagreba. Tako je Stefan Rummel iz Berlina odlučio Zagrebu konačno ponuditi dugo spominjani metro, i to konstruiranjem pet stanica podzemne željeznice, podjednako na centralnim i zabačenim mjestima u gradu.

Osim intervencija u gradski prostor, UrbanFestival je specifičan i po tome što je od samoga početka eksperimentirao s organizacijskim obrascima, pa je jedne godine čak imao i ad hoc izdanje. Raznolikost ukazanja ove manifestacije mač je s dvije oštrice, jer se njegova nestalnost teško može etabilirati kao brend, čemu se danas većinski teži. No, ona je i rezultat tematske raznolikosti UrbanFestivala, koji se do sada, između ostaloga, bavio shopping kulturom, slobodnim vremenom, nadzorom javnih prostora.

U istom stilu obraćanja pažnje na važne, ali nedovoljno rasvijetljene fenomene današnjice nadovezuje se i tema ovogodišnjeg festivala «Kako žalimo…», usidrena u «kreativnoj melankoliji», pojmu koji je skovao Walter Benjamin, a UrbanFestival ga koristi kao polazišnu točku.

Konačni je cilj, dakle, početi živjeti u sadašnjosti i gledati prema budućnosti, i to kroz raznoliku umjetničku ponudu koja treba potaknuti na razmišljanje i, najvažnije, nadilaženje paralizirajućeg odnosa prema prošlim vremenima, što je u Hrvatskoj nažalost itekako prisutan fenomen. Urbanfestival je za to predvidio deset dana, za vrijeme kojih će se, osim selektiranih djela, održati i brojne javne prezentacije i razgovori s umjetnicima.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Urban festival 2009: (U)mjesto granice
Urban festival 2009.
Noviteti Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade
Jedinstvo čeka toplije dane
Likovnost - godišnji pregled 2008.
Salon revolucije
Revolucija na Salonu mladih
Spomenik za grad pravde
Urbanfestival u centru grada
Umjetnost na ulice!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici