Kornel Šeper: Grad lažnim izjavama i tužbama dotjerao Močvaru do kraja

10.05.2008. Print | Pošalji link

Pavle Kalinić, sada već bivši pročelnik Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, nažalost nije bio u pravu kad je svojevremeno rezolutno izjavio da se Močvara nikad neće zatvoriti.

Iako su se mnogi nadali suprotnom, a drugi cijelu priču proglašavali tek Močvarinim očajničkom trikom za vršenje pritiska na gradske vlasti, Kornel Šeper je na pressici održanoj 9. svibnja u kultnom zagrebačkom klubu još jednom potvrdio ono što se najavljuje već nekoliko mjeseci: Močvara će nakon devet godina kontinuiranog rada biti zatvorena 11. svibnja. Kao razlog ponovno se navodi "nespremnost vlasnika prostora, Grada Zagreba, da na adekvatan i partnerski način definira odnose, riješi niz pitanja vezanih za korištenje prostora, i time ostvari uvjete za daljnje funkcioniranje kluba".

O detaljima trakavice o neriješenim odnosima između Močvare i Grada već smo u više navrata temeljito izvještavali, no, zanimljivo je pritom još spomenuti da su postupci različitih gradskih dužnosnika i njihovih ureda međusobno proturječni. Grad prema klubu tako, zapravo, nema, niti je ikad imao jedinstven stav, a postupci se kreću u uistinu nevjerojatno širokom spektru. S jedne strane, tu su načelna podrška dvojice bivših kulturnih pročelnika, Vladimira Stojsavljevića i Pavla Kalinića i pokušaji pomirljivih tonova za kulturu zaduženog člana Poglavarstva Duška Ljuštine. Drugu krajnost predstavlja sramotno površno i uvelike lažno izvješće Povjerenstva za kontrolu prostora u vlasništvu Grada, kao i niz osebujnih izjava gradonačelnika Bandića, poput one najnovije, prema kojoj je Močvara "mjesto šverca i alkohola".

Usprkos tome što su neki gradski čelnici, vjerojatno i pod pritiskom javnosti, ovih dana pokušali barem prividno ublažiti svoju retoriku, pritisak na vodstvo kluba i dalje se nastavlja. Naime, URK, koji vodi Močvari, i dalje se tretira kao uljez u tom prostoru, a Grad je ovih dana poslao URK-u ne samo zahtjev za predaju kompletnog prostora bivše tvornice Jedinstvo, nego i za "naknadu štete za izmaklu dobit", u iznosu od 761.842,20 kuna. Istovremeno je Grad ponovno plasirao netočnu informaciju kako je URK taj prostor preoteo mimo znanja vlasnika, iako ga je upravo Grad dao URK-u na upravljanje. Osim toga, treba spomenuti i da je nebulozna cifra navodne "izgubljene dobiti" temeljena na kvadraturi čitavog prostora bivše tvornice Jedinstvo, uključujući i onaj njegov dio kojeg koristi jedna druga udruga, kao i tisuću kvadrata potpuno neiskorištenog i neiskoristivog podrumskog prostora. Svota koju je URK sa svoje strane uložio u održavanje i uređenje prostora Močvare pritom se, naravno, uopće ne spominje.

Još jedan potez Grada za zavaravanje javnosti bilo je i konačno, debelo zakašnjelo nuđenje ugovora o korištenju prostora uz Savu. Kornel Šeper iz URK-a, međutim, smatra taj prijedlog ugovora krajnje neprihvatljivim, s obzirom da je "napisan u neprijateljskom tonu, te navodi obaveze samo jedne strane, dok Grad ne preuzima nikakvu odgovornost". Osim toga, tim se ugovorom "ne omogućava funkcioniranje svih aspekata kluba i njegovog programa, niti predviđa prethodno definiranje osnovnih tehničkih pitanja", a, k tome, "Grad ponovno ne preuzima obavezu pravovremenog očitovanja o produživanju ugovora nakon isteka".

Jedna od najspornijih točaka sukoba između Močvare i vlasnika prostora bilo je pitanje šanka. Gradonačelnik je čak i izjavio da na istom mjestu želi "pristojan klub bez šanka". Iz Močvare, pak, upozoravaju da je ovdje, između ostalog, riječ o potpunom nerazumijevanju koncepta okupljališta klupskog karaktera, "jer se nijedan klub na svijetu nije spreman odreći šanka, zato što se on podrazumijeva u sâmoj definiciji klupskog prostora". No, uz malo dobre volje, taj bi problem, zapravo, bilo prilično jednostavno riješiti, pa URK-ovci u tom smislu predlažu Gradu da izda suglasnost za reguliranje minimalnih tehničkih uvjeta za preregistriranje u kategoriju noćnog kluba, što bi omogućilo legalan rad šanka i nakon ponoći.

Nakon spornog izvješća Povjerenstva za kontrolu prostora u vlasništvu Grada, gradonačelnik je višekratno prijetio da će u Močvaru poslati financijski nadzor. No, kad je taj nadzor ondje i proveden, nije ga više spominjao, možda i zato što njegovi nalazi nisu bili u skladu s onime što je on ranije implicirao. Kornel Šeper, naime, tvrdi da je porezna inspekcija zaista bila u Močvari, ali da nije pronašla nikakve nepravilnosti.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno – nakon koncerta grupe Let3 11. svibnja, Močvara do daljnjega zatvara svoja vrata za posjetitelje. To, međutim, ne znači da će URK, koji vodi Močvaru, tek tako izaći iz prostora uz Savski nasip. URK-ovci, naime, ostaju u tom prostoru, jer poštuju preuzetu obvezu čuvanja prostora, a, uz to, pokušat će pregovorima postići da klub ponovno zaživi. To, pak, "ovisi o volji Grada i njegovoj viziji urbane kulture i potreba za ovakvim mjestom".

Nažalost, sudeći prema svim dosadašnjim događajima, čini se da ne treba polagati preveliku nade u rješavanje problema Močvare. Jer, čak i oni dijelovi gradskih struktura u kojima postoji svijest o kulturnom značaju tog kluba za urbanitet Zagreba nemoćni su pred svojim nadređenima. A oni, očito ne shvaćaju da Močvara nije samo još jedno od mjesta, kako se to voli reći, "alternativne mladeži". Jer, čak i ako zaobiđemo raspravu o vrlo fluidnim pojmovima "alternativnog" i "srednjestrujaškog" i njihovim komplementarnim ulogama u totalitetu kulture neke sredine, ostaje činjenica da je Močvara bila mjesto na kojem su se svima, a ne samo mladima, nudili vrlo različiti sadržaji. Nisu to bili samo komercijalno isplativi koncerti, nego i nastupi još neetabliranih sastava, ali i niz filmskih projekcija, kazališnih predstava i često iznimno kvalitetnih izložbi suvremene umjetnosti. A koliko god taj prostor gradonačelnik smatrao "nepristojnim", on je ovom gradu neophodno potreban, jer drugog toliko multidisciplinarnog klupskog prostora u Zagrebu jednostavno – nema.

Kako je spomenuo jedan naš slušatelj, možda je problem u tome što nogometaši u Močvari ne slave svoje pobjede, nego za tulume preferiraju lokale u kojima sviraju cajke. Alternativni klub koji je oživio zapuštenu obalu Save tako se drakonski kažnjava, umjesto da ga se nagradi, a «nogomet i kapital jedini su zanimljivi zagrebačkim vlastima», komentirali su Let 3 u tisku zatvaranje Močvare. I po tko zna koji put, opet su u pravu. Sasvim prikladno, uz čak dva koncerta, Let 3 obilježit će oproštajnom svirkom dva posljednja Močvarina dana. Nakon toga, tražite li mjesto za izlazak, zabavu možete potražiti u Pashi i Ludnici. Ili se strpite do sljedećeg proljeća, kada na glasačkom listiću možete svojim glasom kazati što mislite o SDP-u i Bandićevoj politici upravljanja gradom.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Zagrebi!
David Icke na Zagrebi! Festivalu
Močavara u MULJ-u
Marko Marković je 'Samojed'
Marko Marković - o pijenju vlastite krvi i zarađivanju na samome sebi
Igor Hofbauer: I sam prošećem tu i tamo kroz svoj strip
Igor Hofbauer - «Prison stories»
Počinje još jedan Human Rights Film Festival
O genocidu i zločinima na Human Rights Film Festivalu
Ima li nezavisna kultura šanse?

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici