Ljuština tvrdi: Gradonačelnikov potpis vrijedi!

27.05.2008. Print | Pošalji link

Nije lako Milanu Bandiću. Čovjek se trudi da svima svakim danom bude sve bolje, ali se usprkos tome, uvijek iznova pojavljuju neka zanovijetala koja nisu zadovoljna načinom na koji on pridonosi općem boljitku.

I taman kad se bukače iz Močvare zatvaranjem tog kluba barem na neko vrijeme skinulo s vrata, ponovno su se oglasile Savez udruga Klubtura, Mreža mladih Hrvatske i još četrdesetak drugih organiziranih aktera nezavisne kulturne scene. Svi su se oni drznuli uputiti gradonačelniku otvoreno pismo, u kojem ga sitničavo podsjećaju na nešto što je potpisao još davne 2005. godine.

Konkretno, riječ je o njegovom potpisu na deklaraciju Nezavisna kultura i mladi u razvoju grada Zagreba, kojim se između ostalog, obvezao, citiramo, "dovršiti uređenje i opremanje kompleksa Jedinstvo, te iznaći primjereni model upravljanja". Prezauzeti svim svojim brojnim obvezama, gradonačelnik i njegova ekipa iz poglavarstva i raznih gradskih ureda nisu po tom pitanju tri godine napravili ništa. Prostor bivše tvornice uz Savu stajao je tako godinama zapušten i neiskorišten, sve dok ga razne udruge nisu počele samoinicijativno same uređivati.

Kako je primijetila Emina Višnić iz Klubture, "čim je prostor uređen, Grad, pa i sâm gradonačelnik, naglo pokazuje veliko zanimanje i uz veliku buku najavljuje rješavanje prostora Jedinstva". Međutim, "suprotno Deklaraciji i ideji da taj prostor bude dostupan svima s nezavisne kulturne scene i scene mladih, gradonačelnik je odlučio da će prostor na javnom natječaju dati onom tko ponudi takozvani najbolji program – dakle, jednom jedinom korisniku". S obzirom na dosadašnja iskustva, Emina Višnić dodala je kako "ne bi čudilo da već postoji neki potencijalni bliski korisnik koji bi ušao u prostor, ili da se s Jedinstvom dogodi isto što i s Badelom, koji je pretvoren u skladišta i dućane s opremom za zahode".

Ne znamo je li gradonačelnik i Jedinstvo stvarno kanio namijeniti prodaji sanitarija, no bundžije s nezavisne kulturne scene imaju nekih svojih ideja o budućnosti tog prostora. Oni tako smatraju kako bi davanje prostora samo jednom korisniku dovelo i do njegove programske jednoobraznosti, usprkos raznolikosti koju omogućava velika dvorana Jedinstva. Ni na tome nije stalo podučavanje gradonačelnika o tome kako bi trebao obavljati svoj posao, u koji se pokušalo upetljati društvance koje se okupilo na konferenciji za medije upriličenoj 27. svibnja 2008. pred zgradom Gradskog poglavarstva. Oni tako smatraju kako bi "umjesto za korisnika, Grad trebao raspisati natječaj za upravitelja prostora, koji će njime upravljati prema unaprijed definiranom modelu". Naposljetku, u svjetlu neodržanih obećanja iz 2005. autori pisma pitaju se vrijedi li išta gradonačelnikov potpis.

Ne znamo gdje je u vrijeme održavanja ove konferencije bio gradonačelnik, ali zato je obranu njegove časti spremno stao poglavarstvenik Duško Ljuština, koji je i osobno preuzeo Bandiću upućeno otvoreno pismo. Ljuštinin promptan odgovor na objede iz nezavisnog tabora bio je rezolutan. Prema njemu "gradonačelnikov potpis sasvim sigurno vrijedi", te dodaje kako je netko "pobrkao lončiće", jer, premda neke stvari nisu učinjene, "za što postoje objektivni razlozi", ipak "nije točno da nije napravljeno ništa".

Čini se, međutim, da je lončiće pobrkao upravo Ljuština. Jer, u otvorenom se pismu gradonačelniku niti ne tvrdi da nije ništa učinjeno za nezavisnu kulturu općenito, nego da, ponovno citiramo, "po pitanju Jedinstva, unatoč preuzetoj obvezi, nije učinjeno ništa". Velikodušan i ponizan kakav već jest, Ljuština se glede ovoga donekle posuo pepelom, priznajući da "što se tiče prostornih uvjeta, nije napravljeno mnogo, jer je riječ o izuzetno složenom problemu". Slikovito se izrazivši, ustvrdio je da "nešto što se petnaest godina vozi pogrešnom cestom vrlo je teško u tri godine vratiti natrag". Našao je i riječi utjehe za okupljene, uvjeravajući ih kako je niz rješenja na tu temu "negdje pred nama".

Gdje se točno nalazi to "negdje pred nama", nije precizirano, kao što nije dano niti konkretnije objašnjenje zašto ta potraga tako dugo traje. Ipak, za kulturu zadužen član poglavarstva otklonio je sve sumnje u neizvjesnost sudbine Jedinstva. Prema njemu, "s prostorom nema nikakvih drugih namjera, neće ga dobiti na upravljanje samo jedan čovjek, i sasvim će sigurno na jesen biti stavljen u funkciju za ovu vrstu kulture, na najbolji mogući način i na dobrobit onih koji tu kulturu konzumiraju". Što se tiče onoga što je "ispod teksta", to, prema Ljuštini, "ima političke prizvuke, a, kako se približavamo izborima, toga će biti svakim danom i više".

Eto – razloga za zabrinutost nema, jer sve je u najboljem redu. Jest da je bilo određenih zastoja u osiguravanju najboljih mogućih uvjeta za djelovanje nezavisne kulture u Zagrebu, ali sve će to do jeseni biti riješeno. I to, naravno, usprkos zlonamjernim podmetanjima, ni slučajno nema veze s približavanjem termina lokalnih izbora. Kao što s prethodnim izborima nikakve veze nije imao niti gradonačelnikov potpis kojim je obećao rješavanje pitanja Jedinstva. A taj potpis, kako nam je potvrdio i Duško Ljuština – vrijedi. Sve drugo su, zar ste uopće sumnjali, samo zlobne insinuacije.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Crveni obraz Bandićeve 'crvene' kampanje
Noviteti Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade
Jedinstvo čeka toplije dane
Srušeno kino Zagreb, sve napreduje prema Horvatinčićevom planu!
Cvjetni trg – rušenje u znaku triju šestica
Medika - mjesto događanja Clubture Foruma
Pripremite se za 'Clubture Forum'
Akcija 'Djela govore više od 2 milijarde kuna muljaža' dobila odgovor!
Obilježeno neotvaranje Zagrebačkog plesnog centra
Nakon dulje pauze, otvara se Močvara

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici