Zagreb Pride u znaku hrabrosti i zajedništva

26.06.2008. Print | Pošalji link

Početkom sada već skoro pa davne 2002. godine malo je tko vjerovao da će se u Zagrebu ikada održati "Gay Pride", no, već u lipnju te godine on se ipak dogodio.

Doduše, simptomatičan je bio nesrazmjer između mnogobrojnih snaga reda i prilično skromno broja sudionika povorke, ali prvi je korak ipak bio učinjen. Usprkos suzavcu bačenom na skup, koji se tada održavao na Zrinjevcu, ali i fizičkim obračunima "zlatne mladeži" s onima koji su spremni javno istupiti u svojoj borbi za pravo na različitost, kritična je masa stvorena, te se od tada Pride u Zagrebu redovito održava svake godine koncem lipnja.

Sve do lani, zagrebački su prideovi prolazili sve mirnije i mirnije, pretvorivši se iz medijske senzacije, a za neke i skandala, u tek još jedan dio urbanog folklora, oko kojeg se uzrujavaju samo najzagriženiji čuvari nacionalnog ćudoređa. Nažalost, 2002. se, premda u blažem obliku, ponovila prošle godine, kada je policija spriječila bacanje Molotovljevih koktela na povorku, ali ne i fizičke napade na sudionike skupa nakon njegovog završetka.

Usprkos tome, Organizacijski odbor Zagreb Pridea nije odustao od nakane da svoj skup organizira i ove godine. Dapače, program je bitno proširen, pa će tako, osim sâme povorke centrom grada i prigodnog okupljanja na Cvjetnom trgu, što je zakazano za ovu subotu, Pride biti najavljen i nizom popratnih događaja. Već prošli tjedan u KIC-u je otvorena izložba Ane Opalić i Helene Janečić, a 26. lipnja u 7:30 na Trgu bana Jelačića svečano su podignute četiri zastave duginih boja, pri čemu je svečanost događaja uzveličao sada već kultni Le Zbor, intonirajući hrvatsku državnu himnu.

To je, međutim, tek početak niza programa koje su priređivači Pridea pripremili za dane uoči središnjeg događaj, povorke ponosa 28. lipnja. Svi oni, pak, imaju zajedničku temu "Snaga zajedništva" i slogan "Imaš hrabrosti", čime se, kako nam je pojasnio član Organizacijskog odbora Goran Subotić "ponovno poziva članove LGBTIQ zajednice na 'autanje', s obzirom da je to jedini način da se poveća vidljivost te manjine i ostvari njene ciljeve".

Za one koji možda još nisu zapamtili značenje podulje kratice LGBTIQ, ona označava sve osobe čiji je seksualni i/ili rodni identitet u neskladu s dominantnom patrijarhalnom heteronormativnom matricom. To, dakle, nisu samo muški homoseksualci, nego i lezbijke, biseksualne, transrodne i interseksualne osobe, kao i osobe koje se identificiraju općenitijim pojmom "queer".

Predprajdovski program nastavlja se 26. lipnja u 20:30 u Booksi, u kojoj će biti predstavljen prigodni spot vezan uz ovu manifestaciju. Riječ je o novini kojoj je cilj "upotpuniti vizualno-propagandni identitet Zagreb Pride". Spot će, biti prikazivan uoči svih preostalih događanja koja prethode Prideu, a njegova promocija u Booksi bit će iskorištena i za upoznavanje svih zainteresiranih sa sadržajima i idejama ovogodišnje manifestacije.

Osim članovima LGBTIQ zajednice, Pride se ove godine izravno obraća i njihovim roditeljima, kojima je posvećena diskusija koja 27. lipnja u 17 sati biti upriličena u net.kulturnom klubu mama. Riječ je o programu pod nazivom "Mame u mami", u sklopu kojeg će roditelji koji su u potpunosti prihvatili identitet svoje LGBTIQ djece govoriti o temama vezanima uz nasilje, okruženje u kojem žive njihova djeca, upoznavanje njihovih partnera i slično. Namjera je pritom "proširiti zajednicu roditelja i razmijeniti informacije koje su bitne, s obzirom da i roditelji moraju napraviti 'coming out' kao i njihova djeca". Usprkos, zapravo, rodno diskriminirajućem nazivu, druženje u "mami" nije namijenjeno samo roditeljima, pa bi, čak i ako bismo govorili isključivo o domaćinima ovog okupljanja, tribinu trebalo nazvati "Mame i tata u mami".

Nastavak programa 27. lipnja odvija se u Kinu Europa, i to uz radove Brucea La Brucea, autora koji je već u nekoliko ranijih navrata zaintrigirao publiku "Queer Zagreba". Konkretno, bit će to najprije, od 19 sati, u Zagrebu već par puta prikazan "The Raspberry Reich", a potom, u 21 sat, i njegov najnoviji film "Otto; or Up with Dead People". Već sâm po sebi dovoljno pikantan program u Europi nakon projekcije će biti dodatno začinjen glazbenim programom, u kojem će publiku zabaviti Burabend, najavljen kao "jedini lezbijski bend na ovim prostorima".

Sve ovo je, naravno, samo uvertira za središnji događaj, povorku ponosa, i skup na Cvjetnom trgu 28. lipnja. Okupljanje počinje u 12 sati na Trgu maršala Tita, nakon čega u 13 sati povorka kreće prema Cvjetnom trgu, i to zaobilaznim putem, preko Tesline, Zrinjevca, Trga bana Jelačića i Ilice. Na sâmom Cvjetnom trgu publiku će razonoditi sastavi "Pars Petrosa" i "Welcomin' Committee in Flames", te, naravno, neizostavni "Le Zbor". Organizatori nas uvjeravaju da će na Cvjetnom trgu naglasak biti upravo na dobroj i zabavnoj svirci i pjevanju, dok će ipak neizostavne govorancije biti svedene na najmanju moguću mjeru. S obzirom na vrijeme posljednjih dana, za očekivati je kako će na Prideu ove godine možda opet biti pakleno vruće, no svakako bez Molotovljevih koktela – a za vodu će se pobrinuti organizatori.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Brüno - Larry Charles
Zagreb Pride 2009. - bogat program i slavljenje različitosti
Zagreb Pride za otvoreni grad
Zvijeri plišane - Zoran Krušvar
'Nauči psa trikovima' - knjiga priča inspiriranih Big Brotherom
'Nauči psa trikovima' - knjiga koja nije o psima
Čovječe, volim te - John Hamburg
U romanu Kristijana Vujičića, Isus Krist za svoj drugi dolazak odabrao Zagreb
'Udruženje za mravlje igre' - roman o Kristovom drugom dolasku
Objavljene nagrade 43. Zagrebačkog salona

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici