Scena Amadeo ne odustaje od Gornjega grada

10.07.2008. Print | Pošalji link

Već je desetljećima tradicija da se ljeti kulturni programi sele na gornjogradske lokacije.

To su najprije radile Zagrebačke ljetne večeri, potom i Histrioni, pa je logično da se na Gornjem gradu svojevremeno bila smjestila i treća, a nažalost i zasad posljednja ljetna kulturna manifestacija u našem gradu – Scena Amadeo. No, kako se Prirodoslovni muzej, u kojem je Amadeo imao svoj prostor od 2000., već neko vrijeme preuređuje, njegovi se programi već treću godinu zaredom odvijaju u Muzeju za umjetnost i obrt.

Premda je tom prisilnom selidbom ova manifestacija izgubila jedan dio svog prepoznatljivog identiteta, jedan od njenih organizatora, Nenad Jandrić, i sâm je iznenađen reakcijom publike na novi prostor. Naime, posjećenost je porasla za 30%, što Jandrić objašnjava time da "naši sugrađani ne vole puno hodati, a pogotovo ne uzbrdo, na Gornji grad, koji je jadan, siv i zapušten".

Neke sastavnice programa Scene Amadeo već su posve ustaljene – izmjenjuju se komorne kazališne predstave i koncerti ozbiljne i popularne glazbe, s nezanemarivim brojem stalnih gostujućih umjetnika. Tako su, primjerice, Zijah Sokolović i Željko Vukmirica već postali svojevrsne maskote Amadea, a od iste odrednice nisu daleko ni Matija Dedić i grupa Mariachi Los Caballeros.

S druge strane, prošle se godine intenzivnije krenulo u suradnju s nekim drugim manifestacijama, pa je tako veći dio srpnja bio u znaku programa ostvarenih u suradnji sa Zagrebačkim ljetnim večerima, Tjednom Izraela i Motovun film festivalom. Ovog ljeta Amadeo je, međutim, ponovno najvećim dijelom prepušten sâm sebi. Doduše, Tjedan Izraela održat će se ponovno u Muzeju za umjetnost i obrt, ali tek u rujnu, dok je u suradnji sa Zagrebačkim ljetnim večerima realiziran samo jedan koncert. S Motovunom je, pak, bila planirana opsežnija suradnja, ali do nje ovaj put ipak nije došlo. Naime, održavanje Tjedna ruskog film bilo je isprva planirano upravo u Muzeju za umjetnost i obrt, da bi ga motovunska ekipa potom, bez ikakvog obrazloženja, odlučila premjestiti u Zagrebačko kazalište mladih.

Kao i svaki put dosad, i ove je godine program Scene Amadeo podijeljen na dva bloka – prvi se proteže kroz gotovo čitav srpanj, a drugi traje od polovice kolovoza do polovice rujna. Nakon otvorenja prošle subote, u srpnju je težište većim dijelom na glazbenim programima. Iako će kazališne predstave u fokusu biti tek krajem ljeta, pri čemu posebno bitno mjesto zauzima praizvedba novog teksta Filipa Šovagovića "Stanje nacije", već će se i sada naći prostora za neke provjerene uspješnice, poput "Jackie" Elfriede Jelinek, te "Medvjeda" i "Rode" Zijaha Sokolovića. No, bit će tu i nekih novih poslastica, poput premijere "Klitemnestre" Marijana Matkovića u režiji Lawrencea Kiirua, te ponovnih izvedbi "Mister Singlea" Željka Vukmirice.

Kada je riječ o koncertima ozbiljne glazbe, zbog nedovoljne financijske potpore Ministarstva kulture moralo se odustati od neko vrijeme vrlo uspješnog projekta naručivanja novih djela domaćih skladatelja. To, međutim, ne znači da hrvatske klasične glazbe uopće neće biti na programima Amadea, s obzirom da organizatori inzistiraju da manje-više svi gosti izvedu i neko hrvatsko djelo.

Ovdje, naravno, neminovno dolazimo do posebno osjetljivog problema financiranja kulturnih manifestacija. Na Ministarstvo kulture u Amadeu već odavno gotovo više uopće niti ne računaju. Puno bolje nije niti s gradskim financijerima, iako organizatori nastoje da se time ne opterećuju više nego što je nužno. U okolnostima u kojima i Grad i Turistička zajednica daju uvijek ista, ali nedovoljna sredstva, ionako je nužno osloniti se na sponzore, a priređivači Amadea u tom se smislu nadaju da će se jednoga dana moći u potpunosti osloniti samo na sponzore, bez potrebe za proračunskim dotacijama.

Scena Amadeo i ovog će ljeta sve svoje programe održati u Muzeju za umjetnost i obrt. No, do sljedeće godine, a time i jubilarnog, desetog izdanja festivala, trebali bi biti gotovi radovi u Prirodoslovnom muzeju. Načelno se stoga razmatra ideja da se Amadeo održava paralelno u oba prostora, s obzirom da svaki od njih ima određenih komparativnih prednosti – atrij Muzeja za umjetnost i obrt je veći i na pristupačnijoj lokaciji, ali zato prostor na Gornjem gradu ima bitno bolje akustičke kvalitete.

Time se ipak neće bitnije pripomoći kroničnom problemu zamiranja života gornjogradskih prostora. Ekipa iz Amadea je, uostalom, toga itekako svjesna upravo posljednjih dana. Naime, oni su tijekom proteklih par godina priredili i niz neformalnih klupskih događanja u kultnom gornjogradskom kafiću "Pod starim krovovima", koji je, međutim, nedavno definitivno zatvoren, kao, uostalom, i jednako popularan "Tolien's". Nenad Jandrić smatra kako nije problem samo u dvama zatvorenim ugostiteljskim objektima, nego i u općenitom izostanku bilo kakve ozbiljnije vizije revitalizacije Gornjega grada. Jer, "vrlo je lijepo da se šminkaju fasade, ali se turistički potencijal ne svodi samo na lunjanje hrpe turista po muzejima". Prema njemu, "Gornjem gradu treba želja gradske administracije da od njega napravi ono što je već napravljeno u starim jezgrama Budimpešte i Praga – za što ima potencijala, ali treba i pameti".

Ipak, pameti, barem zasad, očito nedostaje. U međuvremenu, Gornji grad će i dalje zamirati. A koliko god Muzej za umjetnost i obrt bio dobar prostor za Scenu Amadeo, njeno je prirodno mjesto upravo u najstarijoj gradskoj jezgri.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Sallinger - Ivica Buljan
Bojan Čićić na Sceni Amadeo
Bojan Čićić otvara drugu polovicu Amadea
Marija Kuhar-Šoša na Sceni Amadeo
'Inkontinent TV' - monodrama Ranka Zidarića
Monodrama Ranka Zidarića - adut Scene Amadeo
Zagrebačko kulturno ljeto i ove godine spašava Scena Amadeo
Scena Amadeo vraća se (i) na Gornji grad
Stefan Milenković: Nisam promijenio klasičnu glazbu nego njenu interpretaciju
Stefan Milenković prkosi ljetu crnim gudalom

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici