Scena Amadeo – od novog Filipa Šovagovića do uskrslog Ayllua

13.08.2008. Print | Pošalji link

Suprotno mišljenju onih koji kroje, odnosno, bolje rečeno, ne kroje zagrebačku kulturnu politiku, Zagreb u kolovozu nije prazan.

To, pak, znači da i oni koju nisu otišli na more, ali i sve brojniji strani turisti, imaju, između ostalog, i određenih kulturnih potreba. No, iste gotovo da i nemaju gdje zadovoljiti. Jer, tijekom dana nude im se tek stalni postavi muzeja, a u večernjim satima još i manje. Na Opatovini se, doduše, igraju, ‘Zagrebački orkestar’ i ‘Ljubavni jadi histrionski’, koji, zbog jezične barijere, strancima ne govore ništa, a većem dijelu domaće publike vjerojatno će biti sasvim dovoljno, ako ne i previše, predstavu pogledati samo jednom.

Ostaje, dakle, još samo program Klupske kazališno-glazbene scene Amadeo u dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt, koji, nakon ovaj put nešto dulje, dvotjedne stanke, sa svojim programom nastavlja od 16. kolovoza, te traje sve do 14. rujna. Koncepcija je ostala nepromijenjena – red kazališta, red popularne, red ozbiljne glazbe, s pravilnim izmjenjivanjem novih produkcija s repriznima, od kojih su neke već postale zaštitnim znakom Amadea.

U odnosu na srpanjski program, kolovoški i rujanski više je u znaku kazališta. Udarni događaj pritom je trebala biti praizvedba nove monodrame Filipa Šovagovića ‘Stanje nacije’, u kojoj autor ujedno i glumi jednu i jedinu ulogu. Šovagović je, međutim, organizatorima donekle pokvario veselje, praizvevši svoj novi uradak u okviru ‘Paškog ljeta’. ‘Stanje nacije’ tako će na Amadeu, umjesto praizvedbe, doživjeti tek prvu zagrebačku izvedbu.

Osim Filipa Šovagovića, monodramom će se predstaviti i Rade Šerbedžija, koji, međutim, ne nudi novi naslov, nego iz prašine izvlači Krležin ‘Moj obračun s njima’. Riječ je o predstavi staroj preko tri desetljeća, koju je Šerbedžija već oživio na prošlim Danima satire.

Uz ova dva naslova, glavninu ostatka kazališnog programa Amadea čine reprize dobro poznatih predstava - ‘Münchhausena’, ‘Jackie’, ‘Sympathy for the Devil’, ‘Medvjeda’, ‘U posjeti kod gospodina Greena’ i ‘Stilskih vježbi’. No, u okviru Tjedna Izraela, čiji će petodnevni program biti izveden u okviru Amadea, gostovat će i jedna našoj publici dosad nepoznata beogradska predstava, ‘Hindus u Bronxu’, koju autorski potpisuje Israel Horovitz, a redateljski Stefan Sablić.

Tjedan Izraela ponudit će još i koncert djela židovskih romantičarskih skladatelja u interpretaciji violinistice Isabelle Durin i pijanista Gregoirea Baumbergera, te, kao svojevrstan podfestival, ‘Treći zagrebački open air klezmer festival’. U okviru njega publici će se predstaviti hrvatski sastav Jewsers, ali i slovački Presburger Klezmer Band, te poljski Di Galitzyaner Klezmorim. Amadeo ovaj put židovske glazbenike predstavlja i izvan okvira Tjedna Izrela, pa se tako kao posebnu atrakciju najavljuje i gostovanje sastava ‘Los pasaros sefardis’ iz Istanbula, koji predstavlja svoju reinterpretaciju glazbene baštine sefardskih Židova.

Kad smo već kod raznih ‘crossovera’, 24. kolovoza u dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt nastupa i Tamara Obrovac, ovaj put ne samo sa svojim Transhistria ansamblom, nego i s Gudačkim kvartetom Epoque, potvrđujući tako svoju reputaciju jedne od najznatiželjnijih eksperimentatorica na domaćoj glazbenoj sceni.

Svojevrsnu tradiciju Scene Amadeo predstavlja i oživljavanje nekad kultnih, a u međuvremenu zamrlih glazbenih sastava, pa tako ovog ljeta na red dolazi reinkarnacija svojevremeno vrlo popularne grupe ‘Ayllu’, koja je izvodila andsku glazbu, a čiji su članovi još i danas aktivni u drugim sastavima, što u Hrvatskoj, što u Boliviji.

Za sâm konac ovosezonskog programa Amadeo, pak, kao i prethodnih godina, ponovno priprema nastup neuništivog Arsena Dedića, koji će ovom prilikom svoj recital upotpuniti plesom klasičnih balerina, u koreografiji nezaobilaznog Dinka Bogdanića.

Pomalo iznenađuje da će do polovice rujna Amadeo ponuditi tek dva koncerta ozbiljne glazbe. To je tendencija koju su već u srpnju započele Zagrebačke ljetne večeri, dosad inače bastion ljetnih koncerata upravo takve glazbe. Priređivači su očito procijenili da u ljetnim mjesecima klasika ljude baš i ne zanima, no u Amadeu priznaju da se u tom pogledu, zapravo pogriješilo u procjeni, s obzirom da su svi njihovi srpanjski klasični koncerti bili dupkom puni.

Druga runda Amadea počinje u dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt 16. srpnja, kada će, kao i večer kasnije, Vili Matula ponovno izvoditi svog kultnog ‘Münchhausena’. Šarolik program nastavlja se sve do 14. rujna.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Sallinger - Ivica Buljan
Bojan Čićić na Sceni Amadeo
Bojan Čićić otvara drugu polovicu Amadea
Marija Kuhar-Šoša na Sceni Amadeo
'Inkontinent TV' - monodrama Ranka Zidarića
Monodrama Ranka Zidarića - adut Scene Amadeo
Zagrebačko kulturno ljeto i ove godine spašava Scena Amadeo
Scena Amadeo vraća se (i) na Gornji grad
Stefan Milenković: Nisam promijenio klasičnu glazbu nego njenu interpretaciju
Stefan Milenković prkosi ljetu crnim gudalom

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici