In memoriam: Dino Dvornik 1964 - 2008

08.09.2008. Print | Pošalji link

Glazbenik, autor, a ponekad i glumac, Dino Dvornik, preminuo je u nedjelju 07. rujna u 45. godini, ostavljajući iza sebe nažalost nezavršeni, ali značajan diskografski opus.

Dvornik je rođen u Splitu 1964. godine i smatran je, s pokrićem u realnosti, predvodnikom scene plesne elektronske glazbe u Hrvatskoj.

Kao dječak i mladić Dino se pojavljivao i na filmu, zajedno s ocem Borisom Dvornikom, i to u gledanoj TV seriji "Naše malo misto", a nakon toga u još nekoliko dječjih naslova i recentno, u filmu "Ta divna splitska noć" Arsena A. Ostojića. Glazba je ipak bila ono po čemu će se pamtiti Dvornik mlađi: kako sa svojom prvom grupom Kineski zid nije postigao značajniji rezultat, odlazi u soliste i 1989. snima svoju prvu ploču pod vlastitim imenom, koja se i danas drži njegovim najboljim radom.

Nakon nastupnog albuma «Dino Dvornik», slijede također dobro prihvaćeni «Kreativni nered» iz 1990., zatim «Priroda i društvo» 1993., koji zajedno čine Dvornikov komercijalni vrhunac. Još tri albuma uslijedila su sve do 2002., nakon čega kreće svojevrsna pauza, koju je sam Dvornik opisao kao «potragu za savršenim ritmom», aludirajući na slavnu izjavu Jamesa Browna, ali i onu Afrike Baambaate, koji su mu, među ostalim afroameričkim glazbenicima, bili uzor.

Stilski je Dvornik pokrivao cijeli niz plesnih glazbenih pravaca, počevši od funkyja, pa sve do housea i techna, pri čemu se redovito postavljao kao inovator, a ne kao sljedbenik. Veliki povratak, odnosno nastavak karijere, trebao se dogoditi baš ovoga rujna, jer njegov je novi album već bio završen i planiran za izdavanje. Nove pjesme već su izvođene ovoga ljeta na koncertnim nastupima i u Dvornikovom radu osjećalo se uzbuđenje novim početkom. No, kako često biva u pričama o rock legendama, sve je puno neobjašnjivih zaokreta i iznenađenja, pa je tako ovaj dio Dvornikove biografije osuđen, uz tugu mnogih, na postajanje legendom.

Inovatori u domaćoj popularnoj glazbi su rijetki, pa su nagađanja o tome je li Dinu Dvornika do tragičnoga kraja ubrzano doveo njegov životni stil - sasvim nebitna. Jedno mjesto naime, ostaje trajno upražnjeno.

(Ž.L.)

Pročitajte i ...
Vinkovački Festival dokumentarnih glazbenih filmova predstavlja se u Zagrebu
DORF u Zagrebu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici