ZGetno ponovno u duhu polistilizma

15.09.2008. Print | Pošalji link

Posljednjih nekoliko godina Teatar &TD sve je više mjesto koje okuplja ne samo kazališnu, nego i koncertnu publiku.

Uz niz koncerata koji se tijekom čitave sezone ondje održavaju neovisno jedan od drugoga, kazalište u Savskoj domaćinom je i nekoliko festivala, među kojima je i ZGetno. Kako se može iščitati već i iz sâmog naziva, riječ je o manifestaciji koja u središtu pozornosti ima etno glazbu.

Festivala sa sličnim programima ima u Zagrebu još nekoliko, ali organizator ovoga, Domagoj Marušić, smatra da se u svojoj koncepciji ZGetno ipak bitno razlikuje od konkurencije. Prema njemu, ovaj je festival "otvoren kombinaciji svih stilova, pri čemu pokušava prikazati recentnu i aktualnu ponudu glazbe, a posebno nove bendove koje publika još nije imala prilike čuti".

Među svim tim karakteristikama, upravo je polistilizam, unutar kojeg je "etno" samo jedna, čak ne nužno i presudna sastavnica, ono na čemu ovaj festival gradi svoju prepoznatljivost. Glazbenici koji nastupaju na ZGetnu tako odreda koriste elemente tradicijske glazbe, ali ih kombiniraju s drugim, modernijim stilovima, poput popa, rocka, punka, jazza, free jazza i elektronike.

Kako se takva koncepcija prošlih godina pokazala uspješnom, u svom ovogodišnjem, trećem izdanju ZGetno nastavlja istim putem. Novitete stoga ne treba tražiti u temeljnoj ideji, nego u zagrebačkoj publici dosad uglavnom nepoznatim izvođačima, ali i, što nije zanemarivo, njihovom broju. Oni pritom dolaze iz devet različitih zemalja, pa će tako, između ostalog, ove godine po prvi put nastupiti i glazbenici iz Francuske, Portugala i Italije.

Iako će svaki organizator načelno smatrati sve svoje goste jednako vrijednima pozornosti, Domagoj Marušić ipak je izdvojio koncerte talijanskog sastava Nidi D'Arac, koji folklor južne Italije miješa s elektronikom i drum'n'bassom, te makedonskog glazbenika Dragana Dautovskog, koji će zasvirati na jednoj originalnoj šest tisuća godina staroj okarini. Upravo se za ove koncerte očekuje najveći interes publike, s obzirom da se, za razliku od ostatka festivalskog programa, ne održavaju u Teatru &TD. Naime, Nidi D'Arac nastupaju 20. rujna u Pauku, a Dragan Dautovski večer ranije u Kinu SC.

Naposljetku, zahvaljujući portugalskom sastavu MU, ovogodišnji se ZGetno neće sastojati samo od koncerata, nego će ponuditi i jedan edukativni program. Konkretno, riječ je o radionici portugalskih tradicijskih plesova, koja će se održavati od 19. do 21. rujna u prostorima Kluba SC u terminu od 17 do 19 sati. Sudjelovanje u radionici je besplatno, a svi zainteresirani upute za prijavu mogu pronaći na web stranicama Studentskog centra.

Na tim stranicama inače možete pronaći i cjelokupan program trećeg izdanja ZGetna, koji se održava od 15. do 22 rujna. Iz programa izdvajamo još samo otvorenje festivala u Teatru &TD 15. rujna, na kojem će se zagrebačkoj publici po prvi puta predstaviti prije tek nekoliko mjeseci osnovan bend "Vuge", čiji se izraz temelji na ispreplitanju hrvatskog, mađarskog i rumunjskog folklora s elementima swinga i bluesa. Prije njih, nastupit će i gosti iz Slovenije – sastav The Madleys bit će pratnja Bratku Bibiču, glazbeniku koji je svojim djelovanjem uvelike proširio tradicionalno poimanje sviranja harmonike. Kao i svi drugi koncerti u sklopu festivala, i ovaj počinje u 21 sat.

(T.M.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici