Alternativa petku na Hitnoj pomoći - Booksin kviz!

19.09.2008. Print | Pošalji link

Petkom navečer zagrebačka mladež najčešće se može naći na cajkama, gdje brige utapa u alkoholu, slomljenim čašama, krvavim rukama i uz fijuk metaka.

Može se mladih petkom navečer naći i na Hitnoj pomoći, nakon što su prošli kroz šake i palice neke od brojnih huliganskih bandi koje u posljednje vrijeme, čini se, kontroliraju gradske ulice. No, svakog petka okuplja se i ekipa od stotinjak ljudi, zajedno provodeći tri sata, žustro se baveći temama poput znanosti, kulture i umjetnosti. Je li riječ o nadobudnim studentima koji su osnovali popularan teorijski kružok ili možda o opasnoj skupini disidenata koja konspirativno radi na rušenju kapitalističkog režima? I što oni uopće rade petkom zajedno? Također, kakvo je to sumnjivo okupljanje u kojem se znanje najviše cijeni te koje ponekad čangrizave starce iz susjedstva potiče da policiji prijave remećenje javnog reda i mira.

Odgovor na sva ta pitanja glasi – Pub kviz u Književnom klubu Booksa , odnosno - Booksin kviz. Ovo redovito druženje svoj službeni start ima svakog petka u 20 sati, a održava se već tri godine. Njegov početak dogodio se u vrijeme trajanja Revije malih književnosti posvećene Bosni i Hercegovini, dakle 2005. godine, a prvi je kviz bio prilično slabo posjećen. U međuvremenu je evoluirao u jedan od neizbježnih događaja zagrebačke mlade scene koja se ne kreće po Pashi i Ludnici, pa se na njemu mogu susresti mnogi novinari, kulturnjaci, kazališni redatelji, asistenti i profesori s fakulteta, ali i tipični alternativni zgubidani koji su svoj život posvetili pamćenju što većeg broja beskorisnih informacija, od kakvih svaki kviz živi.

Nakon prvog izdanja Booksinog kviza posvećenog BiH, s vremenom je isti postao jasno strukturirana igra s pet osnovnih rubrika, a to su književnost, trivijalnosti, opća kultura, glazba i film, te povremenom dodatnom šestom. Organizatorica Vanja Pavlović objašnjava kako postoje i jasna pravila za igranje: «U svakoj kategoriji se postavlja pet pitanja, a što se dodatne rubrike tiče, tu je bilo svega, od znanosti, poljoprivrede, sporta pa i gay scene.»

U tri godine postojanja Booksin kviz postao je svojevrsna institucija, u međuvremenu čak tolika, da je sada ograničen broj natjecatelja od strane organizatora. U jednom trenutku se broj posjetitelja popeo na više od 120, što je kakvo-takvo normalno igranje kviza učinilo nemogućim. Zato danas vrijedi pravilo da se ekipe prijavljuju od 18 sati, a kada se ispuni kvota, prijave se više ne primaju. Naravno, nije uvijek bilo tako, jer kviz u svojim počecima nije izazivao toliko pažnje i privrženosti. To se promijenilo, između ostaloga, zahvaljujući i kolumni Kvizni štab, koja redovito opisuje događanja na kvizu a piše je Tonči Raić, inače član najopasnije ekipe Minimax: «Ljudima je trebalo nešto između dva petka, da ispune taj prazni prostor. Sada se u komentarima Kviznog štaba komentiraju pitanja, dopisuje se i prepucava, a nekad se znalo dogoditi da moramo moliti ljude koji su slučajno u Booksi da igraju kviz kako bi se uopće održao.»

Ta vremena su odavno prošla, te u svakom kvizu sudjeluje najmanje dvadesetak ekipa. One se mogu sastojati od dva do pet članova, a svaki natjecatelj uplaćuje 10 kuna kako bi sudjelovao u kvizu, pa skupljeni iznos, koji se zna popeti i na 1000 kuna, osvajaju pobjednici. Drugo i trećeplasirani zato dobivaju besplatnu rundu pića, dok se ostalima želi više sreće sljedećeg petka. A to vrijeme se provodi komentirajući na Booksinom portalu Kvizni štab, prvi puta objavljenom 20. travnja 2007., s time da se redoviti čitatelji zabavljaju pogađajući u koje doba dana ga je Tonči Raić pisao: «Normalno je da što svježije pišem da će mi ostati više utisaka i informacija u glavi. Ako tekst pišem u nedjelju u šest popodne, a rok mi je u osam, onda će Kvizni štab biti lošiji. Također, sve ovisi i o tome koliko će Mario Kovač imati duhovitih upadica, kao i o tome jesam li pravio bilješke. Najbolji Kvizni štab nastaje ako pišem odmah u subotu ujutro.»

Od stalnih ekipa po broju pobjeda izdvaja se već spomenuti Minimax, a kao glavni konkurenti danas figuriraju Los Smegmas Cojones i Creme de la Creme. Tu su još i Ispičuture, Dada Jihad, Osnovna škola na terenskoj nastavi i mnogi drugi, dok dašak konzervativnijeg svjetonazora među svim tim liberalima, ljevičarima i vikend-anarhistima donosi ekipa Opus Dei. Ivan Ramljak jedan je od redovitih pripadnika Smegmasa, a kaže kako mu je glavni razlog dolaska – pobijediti Minimax. On je na kviz prvi puta došao prije dvije godine: «Bilo mi je dosadno, prekinuo sam s curom i jedna prijateljica me je odvukla. Sljedeći petak ona više nije htjela doći, ali ja sam ostao. Kviz je sjajna stvar, možeš uvijek nešto naučiti, iako se kod nas ljudi još čude kad im spomeneš da ideš tamo svaki petak.»

Booksin kviz jedini je te vrste u Zagrebu. Na TV-ekranima ih se, naravno, može pogledati nekoliko, no pub kviz prije svega podrazumijeva druženje s ljudima, a primarni cilj nije osvajanje novčanih nagrada. Vanja Pavlović iz Bookse objašnjava kako je čula za još neke pokušaje, ali ništa sa trajanjem i statusom Booksinog kviza.

Od ove godine uvedena je i Liga prvaka, pa se sada zbrajaju bodovi iz svakog kviza, koji će onda dovesti do knock-out faze, u kojoj će ekipe igrati jedna protiv druge za daljnje napredovanje. O nagradama za pobjednike još se raspravlja, iako je svima jasno kako se u Ligi prvaka, kao uostalom i cijelom kvizu, radi o prestižu pobjede, a ne o novcu ili drugim nagradama.

S obzirom na ovisnost koju je moguće razviti o Booksinom kvizu nije ni čudo da se generiraju i strašne glasine o njegovom skorom kraju ili propasti, no Vanja Pavlović garantira da razloga za brigu nema: «Ukidanjem bi prouzročili previše duševnih boli nekim ljudima, tako da nema govora o tome. Nakon što završi Liga prvaka, oko Božića, bit će pravo vrijeme razmisliti o nekim promjenama, jer kviz u istom obliku ide dosta dugo, ali s obzirom na popularnost, bilo bi glupo ukinuti ga.»

Bilo kako bilo, svakog petka u 20 sati počinje još jedno natjecanje u Booksi, a svi oni koji misle kako su spremni za pobjedu ipak trebaju znati kako se na ovom kvizu traži prilično širok spektar znanja. Iako je ono donekle ograničeno profilom i interesima sudionika, pa se uvijek može računati na opskurna pitanja o punku, filmovima i književnosti, očekuje se, primjerice, i poznavanje antičke književnosti i mitologije, upućenost u prirodne znanosti, naročito popularni zemljopis, a i praćenje aktualnih događaja. Ukoliko smatrate da možete odgovoriti na pitanja kao što su «Koji je režiser svoj prvi film započeo kadrom dječaka ispod drveta, a svoj zadnji film završio kadrom dječaka ispod sasušenog drveta?» ili «Koju pjesmu Antuna Gustava Matoša možemo naći uglazbljenu na koncertnom albumu Hladnog piva?» onda je Booksin kviz pravo mjesto za vas.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Siniša Labrović: Nismo svi talentirani za politiku i žicanje
Siniša Labrović i 'Postdiplomsko obrazovanje'
Samostalni srpski tjednik Novosti uskoro na svim kioscima
Novosti - samostalne novine na latinici i ćirilici
Word Express kreće na put
Word Express ujedinjava europske pisce u Istanbulu
Održan okrugli stol u organizaciji Kulturpunkta
Kulturpunktov okrugli stol o nezavisnim medijima
Booksa ugostila Srđana Tešina
Srđan Tešin u Booksi

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici