Queer Zagreb - najjeftiniji festival s najbogatijim programom

29.09.2008. Print | Pošalji link

Događaji proteklih dana u Sarajevu na otvaranju tamošnjeg queer festivala podsjetili su donekle i na početke onog u Zagrebu.

Prva dva festivala obilježile su i demonstracije na otvaranjima, a predvodili su ih domaći kršćani, no kada su ih Zvonimir Dobrović i Gordan Bosanac, organizatori Queer Zagreba, na trećemu uvrstili u program festivala, bilo je jasno kako su protesti protiv ove manifestacije izgubili svaki smisao. Zaključak je, dakle, kako se nikada i nikako ne treba predati pred naletom nasilnika i ekstremista, što je pomoglo i ovoj manifestaciji da se u šest godina postojanja etablira kao jedan od najzanimljivijih umjetničkih projekata metropole. Istovremeno su Queerovci ostvarili i regionalni primat kada je riječ o queer tematici, što doduše i nije bilo teško, s obzirom na nepostojanje kompetentne konkurencije u susjedstvu.

Ovogodišnje izdanje trajat će čak devet dana, i to od 1. do 9. listopada, a Zvonimir Dobrović ističe jednu od specifičnosti ove manifestacije: «Svi festivali u Zagrebu se vole hvaliti kako su po nečemu naj, naš je i dalje nažalost najjeftiniji. Ipak, nekim čudom ove godine imamo i najveći festival, koji se sastoji od tridesetak događanja.»

Festival posvećen temi «Zločin, seksualnost, rod», o kojoj će radove prezentirati umjetnici sa četiri kontinenta, i to kroz kazališne, filmske i likovne radove, koštao je svega 350 tisuća kuna, od čega je najmanje sponzorskog novca. Iako je Queer Zagreb u međuvremenu toliko narastao da ga se uvrštava i u megalomanski projekt Duška Ljuštine Jesen u Zagrebu, izgleda da se korporativni sponzori, koji su inače spremni baciti novac na sve i svašta, još uvijek nisu riješili homofobije. Gordan Bosanac napominje kako ima nekoliko izuzetaka, a to su proizvođači alkoholnih pića i kondoma.

Kada je pak riječ o već spomenutoj temi šestog Queera, ona se na prvi pogled može činiti kontroverznom, no povezivanje pojmova zločina, seksualnosti i roda nije posebno radikalna teza kao što je, primjerice, bila ona o tome kako je heteroseksualnost nasilje nad djecom, čemu je bio posvećen treći festival. Dobrović tvrdi kako je ovako postavljena tema zahtijevala odlazak u širinu, pa «zločin nije uvijek ograničen vremenom i mjestom, a razne prakse mogu kroz dugi niz godina postati zločin. Zato smo zločine podijelili na političke, ideološke, ekonomske i ekološke, a primjer ideološkog bi bio stav Katoličke crkve u vezi korištenja kondoma u Africi, gdje vlada epidemija AIDS-a.»

Kako bi sa što više strana osvijetlili poveznice ova tri pojma, bilo je potrebno koncipirati i raznovrstan program, čiji je izvedbeni dio najveći. Queerovci tako najavljuju gostovanja mnogih kazalištaraca, performera i plesača, a jedan od najzanimljivijih je, ako je vjerovati Zvonimiru Dobroviću, Južnoafrikanac Steven Cohen, koji je inače bijelac, Židov i homoseksualac, te ima i dosta osobnog iskustva s manjinskim identitetima.

Cohena će se moći vidjeti u akciji 3. listopada u Gavelli, a tamo će dan ranije nastupiti i britanska skupina Pacitty Company, koja će predstavom «Civil» tematizirati život i djelo Quentina Crispa, jednog od najpoznatijih homoseksualaca u povijesti Velike Britanije. Crisp je 1968. godine objavio memoare «The Naked Civil Servant», koji su postali bestseler te ga pretvorili u zvijezdu, no ova predstava se ne bavi njegovim javnim životom, nego pokušava ući u Crispovu intimu. Iz Velike Britanije dolazi i jedan od dvoje najvažnijih gostiju festivala, Peter Tatchell, najpoznatiji tamošnji aktivist, od kojega se dosta toga može naučiti. Biti će prikazan i dokumentarni film o Tatchellu, a on je spreman i hrvatskim gay aktivistima ponuditi svoja iskustva kada je riječ o poboljšavanju prava seksualnih manjina u društvu. Druga velika zvijezda festivala ujedno će imati priliku i zatvoriti ga, i to performansom u Teatru &TD. Ona nije novo ime zagrebačkoj publici, a riječ je o Annie Sprinkle, koja je prije deset godina nastupila na Eurokazu. Ova bivša prostitutka, koja je u međuvremenu doktorirala seksologiju, sada se bavi sedmogodišnjim projektom organiziranja lezbijskog vjenčanja. Kao razlog za to Sprinkle navodi da je «ljubav postala novi seks».

Naravno, dalo bi se raspravljati koliko uopće veze imaju brak i ljubav, a vjerojatno će za to biti prilike, s obzirom na prirodu ovog performansa, u kojem Annie Sprinkle zadaje tek okvir, a svako njegovo izvođenje, s različitim postavom sudionika, nudi nešto novo. Za uobličenje zagrebačke verzije «Green Wedding» zadužen je redatelj Mario Kovač, dok Zvonimir Dobrović najavljuje kako će biti riječ o «najvećoj lezbijskoj svadbi koju je Hrvatska vidjela».

U filmskom dijelu programa bit će prikazano jedanaest filmova, od kojih tek jedan igrani, i to «XXY» Argentinke Lucije Puenzo, koji je prošle godine osvojio nagradu kritičara u Cannesu. To je priča o rijetko obrađivanoj temi na filmu, interseksualnosti iliti hermafroditizmu, kako se to nekad politički nekorektno nazivalo, a «XXY» izabran je i za otvaranje festivala, koje će se održati u Kinu Europa. Što se tiče likovnog dijela programa, on je obilježen ženskom rukom. Osmislila ga je kustosica Leonida Kovač, a u sklopu njega će u Gliptoteci biti predstavljeni video radovi Katarzyne Kozyre iz Poljske, te Tine Gharavi, iranske umjetnice i lezbijke koja dugo živi u Velikoj Britaniji, dok će širom grada biti postavljeni plakati Andree Geyer iz Njemačke, koji tematiziraju jezičnu diskriminaciju.

Sve spomenuto tek je presjek ovogodišnjeg programa Queer Zagreba, a pažnju treba obratiti još i na knjigu «Muškarci s ružičastim trokutom», koja se od prije nekoliko dana može naći u knjižarama. Ona je objavljena kao nadopuna izložbi «Nacistički teror nad homoseksualcima od 1933. do 1945.», koju je Queer Zagreb postavio prije dva tjedna u HDLU, kao svojevrsnu najavu festivala, odnosno njegove teme «Zločini, seksualnost, rod». Ovo neuobičajeno štivo preveo je Boris Perić, jedan od najboljih prevoditelja s njemačkog jezika u Hrvatskoj, a riječ je svjedočanstvu homoseksualca koji je preživio šest godina u dva nacistička koncentracijska logora. Perić ističe vrijednost ovog teksta i kada je riječ o Hrvatskoj, u kojoj još uvijek nije bilo istraživanja stradanja homoseksualaca u Jasenovcu.

Ulaznice za šesti Queer Zagreb festival mogu se nabaviti na tri lokacije, a to su HDLU, Kino Europa i Showroom Galerije Nova u Teslinoj ulici.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Queer Zagreb objavljuje četiri knjige Hervéa Guiberta
Hervé Guibert u hrvatskom prijevodu
Nakon Zagreba, Ivan Ramljak oslobađa i Sarajevo od nasilja
Ivan Ramljak i Marko Škobalj predstavili 'Oslobođenje u 26 slika'
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Perforacije - festival izvedbenih umjetnosti
Perforacije između performansa, kazališta i netradicionalnog
Dok su dinosauri hodali Istrom...
Festival fantastične književnosti otkriva istarske dinosaure
Zagreb Pride 2009. - bogat program i slavljenje različitosti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici