Kino Mosor postaje društveni centar

03.10.2008. Print | Pošalji link

Mikropolitike, dinamika malih zajednica, urbanih jednako kao i suburbanih, njihova integracija i iznalaženje zajedničkosti u po prirodi stvari otuđenom suvremenom načinu života, neke su od tema koje u Hrvatskoj slušamo već godinama.

Naravno, Zagreb u takvom mišljenju lokalnih zajednica prednjači, od sustava Centara za kulturu, preko gomile neovisnih ili poluovisnih inicijativa koje pokušavaju ono malo ljudskosti i nešto malo prostora otrgnuti krutim pravilima neoliberalizma i kapitalizma s licem morskog psa. Plemenita namjera međutim, često nije dovoljna, što pokazuje i slučaj Cvjetnog trga, ali i tvornica Gorica i Badel, spomenemo li samo najočitije primjere. 

Priča o izgubljenim prostorima koji bi mogli nešto značiti u kulturi ili barem društvenom životu grada ne staje samo na tome. Iako se čini da smo aferu s Kinematografima i rasprodajom ili naglom denacionalizacijom zagrebačkih kino-dvorana već zaboravili, ona se ovih dana vraća. Ne tako što je Zagrebački plesni centar u bivšem kinu Lika sve bliži finalizaciji, ili zato što Histrionski dom u bivšem kinu Apolo funkcionira kao gradsko i javno, a ne privatno kazalište, nego zato što je ponovno, ali na malo drukčiji način, otvoreno kino Mosor. S nepopularnom adresom u Zvonimirovoj 63, Mosor je godinama bio jedan od simbola propale zagrebačke kino mreže, ali se 4. listopada otvara pod novim, dopunjenim nazivom i sa sadržajem koji kreiraju sami korisnici.

Novo ime glasi Društveni centar kino Mosor, a ono je ujedno i nova funkcija tog novog gradskog prostora za razvoj inicijativa građana lokalne zajednice te aktiviranje društveno-kulturnih projekata. Kino je u društveni centar prenamijenio Institut za istraživanja u arhitekturi Platforma 9,81, udruga koja već godinama popisuje bijele ali i crne mrlje zagrebačkog urbanizma i tranzicije. Iako je zgodna, priča s kinom Mosor nije trajna, ili barem još nije, jer je ono u procesu povrata, a trenutno njime raspolaže Hrvatski fond za privatizaciju. Iako je već i ranije u nekoliko navrata fond dopuštao Platformi 9,81 da u kinu održava svoja predavanja i radionice, tek je sad postignut dogovor da vrata bivšeg kina, u suradnji s lokalnom zajednicom, ostanu malo duže i trajnije otvorena. Zato je okvirni plan, tvrdi voditeljica ureda Platforme 9.81 Ana Plančić, da mosor kao društveni centar radi barem do kraja sljedeće godine.

Službeno otvorenje Društvenog centra kino Mosor zamišljeno je kao uvid u aktivnosti organizacija nositelja Centra u kojima će se prepoznati različite dobne skupine četvrti. Među nositeljima projekta Društvenog centra su i Osnovna škola Silvije Strahimir Kranjčević, koja organizira kulturno-umjetničke, edukativne i druge društvene aktivnosti vezane za djecu školskog uzrasta i njihove roditelje, dok će se za glazbene programe, koncerte i probe mladih bendova i slično, pobrinuti Udruga Tur-bina. Pored njih, tu su još i Neformalna inicijativa Pravo na kvart, zatim inicijativa stanara iz bloka u kojem se kino Mosor nalazi, te Vijeće gradske četvrti Donji grad. Na balkonu kina svoj je ured postavila i Platforma 9.81, koja će također sudjelovati u programu organiziranjem predavanja o urbanizmu i arhitekturi. Iako je tako zamišljen program bitno raznovrsniji i suvremeniji od onog nekadašnjih mjesnih zajednica, Ana Plančić iz Platforme 9,81 tvrdi da usporedba i nije loša.

Jedan od glavnih uvjeta, i bitnih odrednica programa Društvenog centra kino Mosor je i neprofitabilnost, pa cijela stvar počiva na besplatnom principu. To se, doduše, odražava i na program, čak i onaj za takozvano svečano otvorenje. Od 17 sati nadalje, u bivšem kinu izmjenjivat će se ili istovremeno događati projekcije filmova i spotova, prezentacije dramskih grupa, izložbe fotografija, te konačno i koncert. U svakom slučaju, navratite u jedno od rijetkih takvih okupljališta u istočnom dijelu Donjega grada i uvjerite se sami da - iako je kino izgubljeno - njegova društvena funkcija nije.

(I.R.)

Pročitajte i ...
'Dodiplomsko obrazovanje' Siniše Labrovića uskoro će biti ukoričeno!
Priručnik za kriminal Siniše Labrovića na Istanbulskom bijenalu
Radionica Kirka Francisa u Mosoru
Prva zagrebačka PechaKucha
Prva PechaKucha večer u Zagrebu
Operacija:grad se nastavlja!
Treća Operacija:grad između aktivizma i urbanizma

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici