Što Ivana Brlić Mažuranić i Thompson imaju zajedničko?

14.06.2007. Print | Pošalji link

Za pretpostaviti je kako se, i nakon dugog razmišljanja, neće lako moći pronaći direktna veza između Ivane Brlić Mažuranić i Marka Perkovića Thompsona.

No, takva veza ipak postoji, a riječ je o činjenici da je dizajner Bino Uršić, imajući na umu redizajn kompletnog Thompsonovog imidža, inspiraciju za cover njegovog posljednjeg albuma pronašao baš u bajkama ove hrvatske spisateljice. Ipak, teško je pomisliti da bi Ivana Brlić Mažuranić bila oduševljena kooptiranjem šegrta Hlapića i Malika Tintilinića te domaćih, u svijet crnokošuljaša i mačeva nakićenih krunicama.

Zato je tu drugo izdanje Ogulinskog festivala bajke, manifestacije koja se održava u rodnom gradu ove autorice, i na pravi način slavi njen, svjetski poznat, književni rad. Festival bajke započeo je 09. i trajat će do 17. lipnja, te se čini kao savršeno odredište svim onima koji dolazeći vikend žele provesti u prelijepoj prirodi, ali se i kulturno oplemeniti. Karla Bačić-Jelinić iz tvrtke Muze, koja je idejna začetnica Ogulinskog festivala bajke, ali i projekta brandiranja Ogulina kao «zavičaja bajke», kaže kako je glavni cilj stvaranje još jedne privlačne kulturno-turističke destinacije.

U svakom slučaju, Festival bajke naišao je na odobravanje lokalnih struktura vlasti, kao i stanovništa, te čak i na financijsku potporu Ministarstva kulture. Ove godine festival je, kako to već ide, veći i bogatiji sadržajima, a tu je i nov vizualni identitet, temeljen na čudesnim likovima iz bajki Brlić Mažuranić, koji je osmislio studio Cuculić. Ono što Ogulinski festival bajke čini različitim u odnosu na brojne festivale diljem Hrvatske jest činjenica da je on izrastao iz autentične povijesti i tradicije ogulinskog kraja, koji je obilježio književno stvaralaštvo Ivane Brlić Mažuranić.

Poseban aspekt ovog festivala je njegova kazališna djelatnost, specifična po tome da su mnoge predstave interaktivnog karaktera, te uče publiku raznim vještinama, primjerice lutkarstvu. Ogulinski festival bajke usmjeren je na posjetitelje svih uzrasta, no djeci se, naravno,  poklanja posebna pažnja, za njih su pripremljene brojne kreativne radionice. Vikend koji slijedi predstavljat će kraj ovogodišnjeg izdanja festivala, a time i vrhunac, jer je predviđen gust program, od recitala, preko preformansa i predstava, pa čak i jedan didgeredoo koncert.

Čini se kako Ogulinski festival bajke ide u pravom smjeru, te da se, u ovom slučaju, spoj marketinga i kulture pokazao produktivnim za obje strane.

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici