Ministarstvo suučesnik u devastaciji Cvjetnog trga?

07.11.2008. Print | Pošalji link

'Gradom vlada SDP-ovsko HDZ-ovska građevinska klijentela, a institucije služe kriminalnoj devastaciji i otimačini prostora!'.

Tim su žestokim riječima danas oko podneva predstavnici inicijative Pravo na grad i Zelene akcije otpočeli zajedničku izjavu novinarima ispred Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Dok se borba za Cvjetni trg i Donji grad dosad uglavnom odvijala na samoj lokaciji, ovog su puta aktivisti intervenirali pred samom zgradom Ministarstva, koje smatraju suučesnikom u 'organiziranom poduhvatu otimačine javnog prostora'. Kako bi i simbolično prezentirali odgovornost Ministarstva za događaje na Cvjetnom trgu, Donjem gradu, ali i šire, dvadesetak aktivista je okružilo zgradu držeći žutu traku s natpisima «Mjesto zločina».

Teodor Celakoski iz «Prava na grad» prvi se obratio novinarima, rekavši kako Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ne obavlja svoju zakonom predviđenu dužnost, nego i samo sudjeluje u pripremi i realizaciji projekata «Cvjetnog prolaza» HOTO grupe i «Ban Centra» IGH. Naime, nakon što je početkom ove godine izglasan Detaljni plan uređenja bloka uz Cvjetni trg, Zelena akcija i Pravo na grad poslali su prijavu Urbanističkoj inspekciji Ministarstva, navodeći u njoj razloge zašto je taj plan protivan GUP-u i zakonima, te ga treba poništiti. Iako je iz Ministarstva bilo najavljeno da će prijava biti riješena u roku od sedam dana, do danas je prošlo sedam mjeseci, i još uvijek nema odgovora.

Celakoski zato zaključuje kako Ministarstvo ovu prijavu ni ne želi riješiti. «Umjesto toga, Ministarstvo čeka da se pozitivno riješi pitanje izdavanja lokacijske dozvole za izlazno-ulaznu rampu u Varšavskoj ulici, kako bi Detaljni plan uređenja bloka uz Cvjetni trg postao smislen i zakonit. Mi smatramo da nema nikakve osnove da taj plan ne bude poništen odmah. To je ono što tražimo od ministarstva, no vjerujemo da je sve već dogovoreno, te da ministarstvo neće reagirati.»

HOTO grupa je krajem ljeta, podsjećaju aktivisti, uklonila zgradu bivše tiskare bez pravomoćne dozvole, a Ministarstvo nije postupilo prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji i zaustavilo rušenje. Isto se dogodilo i početkom studenog s uklanjanjem dijela bivše zgrade Kina Zagreb, kada Građevinska inspekcija Ministarstva ponovno nije reagirala na prijave te izvršila nadzor. Kako su te nezakonitosti uopće provedene, pojašnjava Vera Petrinjak Šimek iz Zelene akcije. «U slučaju tiskare Ministarstvo je dalo dva tumačenja po dva različita zakona. Dakle, oni ni ne znaju po kojem zakonu se tumači dozvola rušenja, ali su po oba ta različita tumačenja tvrdili da se može izvršiti rušenje bez pravomoćne dozvole. Odvjetnici i pravni stručnjaci s Pravnog fakulteta na našoj su zadnjoj konferenciji za medije pokazali da je to protuzakonito. Isto se ponovilo i s Kinom Zagreb, tako što su preko noći obnovili dozvolu za rušenje koja je prije pet godina bila dana Kinematografima, iako se sada radi o potpuno drugom projektu. To su učinili zato da bi izbjegli izdavanje jedne zakonite dozvole za rušenje, kao i bilo kakvo očitovanje vlasnika susjednih nekretnina.»

Aktivisti se sada pitaju zašto Grad Zagreb i Ministarstvo tako dobro surađuju u vezi ovog projekta, te zašto Ministarstvo ne poništava nezakonite dozvole i dokumente koje Grad donosi za projekt HOTO Grupe? Kada se u srpnju 2007. mijenjao GUP, Ministarstvo je u dogovoru s predstavnicima gradske vlasti omogućilo podizanje koeficijenta izgrađenosti za HOTO projekt i još 15 donjogradskih blokova sa 3,0 na 4,5. Time je, tvrde aktivisti, u svim donjogradskim blokovima omogućen onaj koeficijent koji je već od prije bio osiguran za blok u kojem će se graditi Ban centar čiji je investitor IGH.

Tomislav Tomašević podsjeća da je to učinjeno samo jedan dan prije skupštine kada se mijenjao Generalni urbanistički plan, i to bez zakonski propisane javne rasprave. Ne treba zaboraviti, napominje Tomašević, ni to da dok gradonačelnik Bandić aktivno podupire Horvatinčića u realizaciji Cvjetnog prolaza, Ministrica Marina Matulović Dropulić posjeduje veći broj dionica IGH, koji je investitor Ban Centra. «Ministarstvo već dvije godine glumi da ima kontrolu nad ovim projektom. Poništilo je lokacijsku dozvolu za ulazno-izlaznu rampu u Varšavskoj ulici, ali na temelju nevažnih formalnih detalja, pa je sada Grad Zagreb pokrenuo novi postupak izdavanja lokacijske dozvole. Pošto su formalni detalji riješeni, očekujemo da će Ministarstvo potvrditi dozvolu za rampu, unatoč činjenici da je prema GUP-u to moguće samo ako se radi o javnom interesu i ako ne postoji drugo prometno rješenje za taj blok. Ovdje se ne radi o javnom interesu, a postoji i drugo prometno rješenje, koje ne mora biti rampa u pješačkoj zoni u Varšavskoj.»

Varšavska ulica je javna površina, zaključuju aktivisti, te najavljuju kako će se i dalje nastaviti boriti za očuvanje pješačke zone u Varšavskoj, jer šoping centar, skupi stanovi i garaže - nisu javni interes. Aktivisti pozivaju  Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pozivaju da prekine s praksom podržavanja devastacije gradskog prostora, da prestane osluškivati gradsku vlast i posluša što građani misle o tome, te konačno, da postupa po zakonu. Do tada će ga gledati onako kako su ga i obilježili danas u podne - kao 'mjesto zločina'.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva - mjesto zločina!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici