Mediji i prava djeteta – tema Festivala prvih

20.11.2008. Print | Pošalji link

U gomili domaćih festivala, koji se natječu i inventivnošću koncepta, Festival prvih izdvaja se kao jedan od najraznovrsnijih i uvijek drukčiji.

Nastao je kao dio Zagreb Film Festivala, ali se njegov umjetnički voditelj i osnivač Željko Zorica ubrzo odvojio od filmske ekipe i nastavio samostalno raditi festival koji, kako tvrdi, smatra da je svaka osoba kreativna, ali možda nikad nije bila u prilici to i osvijestiti i pokazati. Festival prvih zato je smotra debitanata, točnije onih koji, bez obzira na prijašnje iskustvo ili karijeru, po prvi put funkcioniraju u određenom mediju, žanru ili umjetničkoj formi. Druga, ili možda ipak prva najveća vrijednost ovog festivala njegove su teme, uvije društveno angažirane, zanimljive i aktualne. Na primjer, tematski naslovi nekih od prošlih izdanja festivala bili su Mine, Dominacije, GMO hrana, Društvena odgovornost kapitala i slično, dok se ovogodišnje bavi Medijima i pravima djeteta. Šesti Festival prvih započeo je 20. studenog 2008., na Međunarodni dan djeteta, i okupira Zagrebačko kazalište lutaka sve do 23. studenog.

Mediji i prava djeteta zaista je goruća tema, kojom bi se pored umjetnika trebale baviti i institucije pravne države, a bila je i predmet natječaja što je uobičajeni način kako Festival prvih popunjava program. Međutim, tvrdi Zorica, rezultati natječaja i odaziv bili su pravo iznenađenje, jer se zadanu temu može i drukčije interpretirati. Naime, jedno od prava djeteta je i pravo na kreaciju, pa je nevelik dio radova pristiglih na natječaj zapravo bio dječjih ruku djelo. Osim toga, a u suradnji s Komikazama, udrugom crtača stripova, Željko Zorica odlučio je ove godine Festival prvih dopuniti i natječajem za strip. S obzirom na broj radova pristiglih i na glavni i na taj, uvjetno rečeno, popratni natječaj, na izložbi u predvorju ZKL-a zaista će se imati što vidjeti. To je, naravno, samo dio ponude ovogodišnjeg Festivala prvih.

Tema festivala ne može ostaviti ravnodušnima čak niti one koji neće ovih dana posjetiti ZKL. Riječ je o univerzalnom problemu koji je u drugim državama i legislativama malo bolje riješen, pa se ne mogu događati slučajevi kršenja prava djeteta u medijima, kako je čest slučaj kod nas. Naše društvo je u ozbiljnom raspadu etičkih normi, smatra Zorica, a mediji bi trebali biti oni koji uspostavljaju standarde, umjesto da ih krše. Na primjer, ovakvu je temu festivala inicirala i česta medijska rasprodaja intime koju za vlastitu promociju čine takozvani domaći bogati i slavni, ili barem oni koji bi to tek željeli postati. Tako se sasvim osobni trenuci poput rođenja pretvaraju u spektakl, a da barem dio njegovih sudionika nitko nije pitao za pristanak. No, tu ne staje priča o pravima djeteta i medijima, bilo da je riječ o elektroničkim ili tiskanim, jer u sličnu grupu ulazi i nekritičko tretiranje pokušaja suicida ili suicida kod djece, kojima se možda ne otkriva identitet, ali se zato objavljuju svi ostali podaci po kojima je lako prepoznati o kome je riječ. Tu je i objavljivanje fotografija djece i odraslih, s tim da su djeci lica zamućena, ali odraslima nisu. Željko Zorica smatra da se time krše prava djeteta, dok istodobno proziva politiku medija koji tvrde da oni samo objavljuju ono što javnost želi znati.

Zato je u sklopu Festivala prvih organizirana i serija predavanja različitih stručnjaka za takve teme. Među njima su Maja Flego, savjetnica pravobraniteljice za djecu, Tanja Radočaj, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Gordana Vilović iz Međunarodnog centra za obrazovanje novinara te Sanja Modrić, pomoćnica urednika Novog lista. Pored svih njih, na temu medija i prava djeteta u velikoj dvorani Zagrebačkog kazališta lutaka 21. studenog prijepodne govorit će i filozof Dražen Jurić te sociolog Benjamin Perasović. Prije spomenutih stručnjaka, o temi medija i prava djeteta razgovarat će i sama djeca, točnije debatni klub Osnovne škole Jure Kaštelana. Predavanja i najzanimljiviji radovi bit će objavljeni i u zborniku, ali tek sljedeće godine.

Iako su teme ovoga, ali i svih ostalih izdanja Festivala prvih izuzetno zanimljive, a njihova obrada od strane debitanata još i više, o učinku takvog senzibiliziranja javnosti ipak se može sporiti. Ove godine Željko Zorica i njegov tim odlučili su pokušati zaista i izmjeriti koliko je  festival uspio u namjeri senzibiliziranja javnosti za svoju temu. Zato šesti Festival prvih ima PR službu, koja će po pravilima struke komuniciranja s javnošću izmjeriti koliko je u medije ova tema uspjela ući i na koji način, a sve to kako bi se inicirao razgovor o kršenju medijskih prava djeteta.

U sklopu šestog Festivala prvih tijekom četiri dana njegovog trajanja u Zagrebačkom kazalištu mladih funkcionirat će i takozvana Prva TV, čiji će program proizvoditi isključivo djeca. Ako ne zbog teme, predavanja, brojnih radionica i izložbi, te nekoliko kazališnih predstava, Festival prvih isplati se posjetiti i zbog te inicijative.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Festival prvih - šesti put
Objavljen zbornik na Festivalu prvih
Zbornik Društvena odgovornost kapitala
Festival prvih - društvena odgovornost kapitala
Festival prvih - peti put

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici