Treća Operacija:grad između aktivizma i urbanizma

25.11.2008. Print | Pošalji link

Unatoč činjenici da Horvatinčić i dalje gradi na Cvjetnom trgu, neovisna kulturna i civilna scena Zagreba nije nestala niti posustala.

Ali, djeluje na nešto drukčiji način – ne više prosvjedima i lupanjem u lonce, niti zamornim sastancima po gradskim kabinetima, iako će i toga još morati biti, nego pozivom na javnu raspravu, sučeljavanje mišljenja i stavova kroz kritičko propitivanje stvarnosti u kojoj živimo, čak i one materijalne.

U tom smjeru ide treća Operacija:grad, nekoliko paralelnih programa koje organiziraju organizacije i inicijative s neovisne kulturne i civilne scene Zagreba. Vjerojatno se svi sjećaju prve Operacije Grad, kad je na sličan način zauzeta tvornica Badel u Šubićevoj ulici, ili pak druge, kad se pokušalo skrenuti pozornost na problem tvornice Jedinstvo i, posredno, kluba Močvara. Treća Operacija:grad ponovno je pronašla napušteni prostor, i ovoga puta je riječ o Kinu Mosor u Zvonimirovoj ulici, koje već gotovo dva mjeseca funkcionira kao Društveni centar. Osvojio ga je, točnije ugovorom unajmio, Institut za istraživanja u arhitekturi Platforma 9.81, pa je nekako bilo logično da se treća Operacija:grad održi u prostoru koji ponovno pokazuje kako Zagreb zaboravlja što sve ima.

Upravo na kolektivnoj svijesti o gradu, urbanitetu i urbanizmu, inzistira i cijeli program operacije, a najbolje to pokazuje prva od niza javnih rasprava u programu. Okrugli stol urbanista, arhitekata, teoretičara, aktivista, novinara i svih ostalih nosi naslov «Slučaj Kvatrić: javni prostor između pješaka i automobila», i na rasporedu je Društvenog centra 25. studenog 2008. u 19:15. No, novouređeni Kvaternikov trg ispražnjen od sadržaja i ljudi, prometno riješen tako da pogoduje isključivo automobilima, samo je najnoviji primjer koliko Zagrebu, gradskoj vlasti, a možda i samim Zagrepčanima, nedostaje svijest o tome što znači živjeti u gradu. Baš zato, tvrdi Emina Višnić iz Saveza udruge Clubture, treća Operacija:grad nema specifični cilj kao dosadašnje, nego je zamišljena bitno globalnije: «Odmaknuli smo se ovoga puta od pitanja vezanih uz zagrebačku nezavisnu kulturnu scenu i scenu mladih, kao i od pitanja konkretnih prostora jer širimo artikulacije iz niza različitih perspektiva – od teorijske i stručne preko umjetničke do aktivističke.». Zato se može činiti da je program treće Operacije:grad nešto ozbiljniji, i on to zaista možda i jest, ali to ne znači, nastavlja voditeljica Clubturea, da će mu nedostajati duhovitosti. U takve se ubrajaju brojne umjetničke urbane intervencije domaćih eminentnih umjetnika, koje će se pod zajedničkim nazivom „Ako ih sretnete na cesti, pridružite im se“ odvijati sve do 7. prosinca, kad završava cijeli program.

U međuvremenu u Društvenom centru Kino Mosor dogodit će se nekoliko javnih rasprava, velika arhitektonska i urbanistička izložba te međunarodni simpozij pod naslovom „Poprišta neoliberalizma: Urbani sukobi u postsocijalističkim društvima“. Program nije populistički, iako je jedina i glavna namjera treće Operacije Grad pozvati građane na sudjelovanje, tvrdi Emina Višnić. U tu svrhu po gradu su polijepljeni plakati s pitanjima «Kome pripada grad?» i «Tko troši grad?», a odgovore građani mogu pronaći sami prateći program Operacije:grad.

Marko Sančanin iz Instituta za istraživanja u arhitekturi Platforma 9.81, koja će zajedno s udrugom Analog u Kinu Mosor postaviti izložbu o povijesti zagrebačkog urbaniteta i njegovim promašajima, također smatra da bez svjesnih građana, ali i savjesne struke nema kvalitetnog urbanizma. Iako se danas situacija čini bitno gorom nego prije, za njega je Zagreb uvijek imao isti  problem jer je urbanizam uvijek kasnio za društvenim razvojem. Zato je idealiziranje ranijih povijesnih perioda zagrebačkog urbanizma jednako pogrešno, tvrdi Sančanin, jednako pogrešno kao i današnje zaklinjanje gradskih vlasti u legislativu,  mehanizme, transparentnost i pravnu državu. 
Za urbanističke probleme, naravno ne samo Zagreba, kriva je i struka koja je prestala razgovarati sama sa sobom, što će se upravo nizom okruglih stolova i simpozijem u okviru programa treće Operacije:grad pokušati ispraviti.

Pored umjetničkog dijela programa, koji uz izložbu čine i urbane intervencije u produkciji BLOK-a ili Lokalne baze za osvježavanje kulture i Kontejnera – Biroa suvremene umjetničke prakse, jedna od ključnih sastavnica ove manifestacije je i međunarodni simpozij „Poprišta neoliberalizma: Urbani sukobi u postsocijalističkim društvima“. Petar Milat iz Multimedijalnog instituta objašnjava da je pozicija iz koje kreće rasprava pod takvim naslovom svjesna da živi u neoliberalnom kontekstu.
Simpozij sažima aktivistička i intelektualna iskustva ne samo zagrebačke neovisne kulturne i civilne scene, dok istodobno pokušava lokalne i tranzicijske specifičnosti prevesti u jezik globalne teorije i kritike. Pritom, tvrdi Milat, zajednička pozicija nije ni revolucionarna niti rezignirana, nego tek i dalje voljna postavljati pitanja.

Više od dva tjedna programa treće Operacije:grad tako nude više nego dovoljno najrazličitijih programa za građane zainteresirane za grad u kojem žive. Pod strukturnim motom «Saznaj! Raspravi!  Sudjeluj!» svi ti sadržaji za cilj imaju da građani  stvore stav pa ga onda i pokušaju što jasnije artikulirati. Grad ionako pripada upravo njima, točnije – nama.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
'Dodiplomsko obrazovanje' Siniše Labrovića uskoro će biti ukoričeno!
Priručnik za kriminal Siniše Labrovića na Istanbulskom bijenalu
Festival 'Touch me' na temu užitka i sreće u Studentskom centru
Touch me - festival koji uživa
Operacija:grad se nastavlja!
Obavite 'Dodiplomsko obrazovanje' iz kriminala i preživljavanja
Dodiplomsko obrazovanje o kriminalu, politici i poduzetništvu u bivšem kinu Mosor
Siniša Labrović prepjevao magazin 'Gloria'
Okrugli stol: smisao umjetnosti i reforme institucija

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici