Nezavisna kulturna scena izborila pobjedu?

05.12.2008. Print | Pošalji link

Odnosi između Grada Zagreba i nezavisne kulturne scene već su godinama sve samo ne idilični.

Naime, usprkos činjenici da je, između ostalih, i gradonačelnik Milan Bandić uoči prošlih lokalnih izbora potpisao deklaraciju "Nezavisna kultura i mladi u razvoju grada Zagreba", gotovo sve što se u toj deklaraciji zahtijevalo ostalo je tek mrtvo slovo na papiru. Ipak, nešto se konačno i u tom pogledu pomaklo, s obzirom da je upravo ovih dana okončan prvi dio procedure osnivanja Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, čime je, dakle, ispunjen prvi i najvažniji zahtjev Deklaracije.

Tu ustanovu zajednički osnivaju Grad Zagreb i mreža udruga Savez za Centar za nezavisnu kulturu i mlade. Prema riječima netom imenovane privremene ravnateljice Centra, Emine Višnić, "ta ustanova služi kao subjekt koji će servisirati potrebe nezavisne kulture i mladih, pri čemu će programi ovisiti o prostorima koje Grad dodijeli". Pritom je osnivačima bilo posebno bitno da Centar ne bude vezan samo uz jedan prostor, "kako se ne bi stvaralo geto, ali i zato što postoje vrlo raznolike potrebe za različitim prostorima".

To, konkretno, znači da je, osim barem jednog velikog reprezentativnog prostora, nužno osigurati i više manjih prostora, koji mogu funkcionirati za potrebe, recimo, raznih radionica ili rezidencijalnih programa. Ključno je pritom napomenuti kako je osnovni koncept Centra da njime upravljaju njegovi korisnici, i to ne nužno samo oni koji su već okupljeni oko Saveza za Centar.

U cijeloj priči posebno je znakovito da se, tri i pol godine nakon Deklaracije, Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade osniva upravo u ovom trenutku, kada se bliže sljedeći lokalni izbori. Pročelnica Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Jelena Pavičić Vukičević, međutim, odbija svaku pomisao kako je riječ o predizbornom potezu, te lopticu odgovornosti indirektno prebacuje na Pavla Kalinića, njenog prethodnika na čelnom mjestu Ureda za kulturu. Tako ističe da si je u proteklih pet mjeseci "kao osobni strateški cilj zadala osnivanje ove institucije", te da se "odmah nakon kadrovskih promjena u Uredu krenulo u kvalitetan dijalog sa civilnim sektorom".

Osnovna pretpostavka za početak rada Centra su, naravno, prostori u kojima će djelovati. U tom smislu, Emina Višnić kaže da su Centru već dodijeljena dva gradska prostora – bivša tvornica Jedinstvo, odnosno onaj njen dio koji u ovom trenutku ne koriste URK i Damir Bartol Indoš, te ured u Ulici kneza Mislava. Osim toga, očekuje se da će do proljeća Centru na korištenje biti dan i prostor bivše Uljare, koji Grad tek treba otkupiti.

Neke lokacije koje je nezavisna kulturna scena htjela dobiti u istu svrhu, poput bivšeg tvorničkog kompleksa Badel-Gorica, nažalost očito više ne dolaze u obzir. No, s druge strane, pročelnica Ureda za kulturu spominje i neke nove opcije – uz već spomenutu Uljaru, tu su i nekadašnji klubovi Kulušić i Lapidarij.

Da bi, međutim, Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade konačno profunkcionirao u praksi te počeo proizvoditi svoje programe, potrebno je ipak obaviti još neke proceduralne zadaće, poput potpisivanja ugovora, izrade statuta, pribavljanja mišljenja nadležnih ministarstava i registracije na Trgovačkom sudu. Slijedom toga, Emina Višnić očekuje da bi prvi programi u Jedinstvu mogli početi na proljeće, dok sve ostalo ovisi o dinamici dodjeljivanja i infrastrukturnog uređenja drugih prostora.

S obzirom da u čitav ovaj projekt Grad Zagreb kani uložiti ne samo svoje prostore, nego i određena financijska sredstva, nameće se pitanje što traži zauzvrat. Odgovor Jelene Pavičić Vukičević na to pitanje sve je samo ne očekivan. Ona tako kaže da "Grad ne traži ništa, jer je inicijativa došla od civilne scene, a, u odnosu na zagrebačku kulturnu politiku, osnivanje Centra je posve opravdano".

Naime, prema pročelnici Ureda za kulturu, interes Grada ovdje postoji, ali indirektno. Jer, programe koji će se događati u prostorima Centra Grad već ionako financira, a Centar stvara okvir u kojem će troškovi tih programa biti smanjeni za iznos koji je prije odlazio za najam drugih prostora u kojima su se oni dosad odvijali.

Naposljetku, bez obzira što je osnivanjem Centra ispunjen jedan od ključnih zahtjeva deklaracije "Nezavisna kultura i mladi u razvoju grada Zagreba", ne treba zaboraviti da je niz pitanja još uvijek ostalo djelomično ili potpuno neriješeno. Emina Višnić tako spominje da se pitanje Močvare još rješava, sudbina Attacka je, nakon nedavnog izbacivanja iz Medike potpuno neizvjesna, a s Gradskim programom djelovanja za mlade nešto se pomaklo, ali bez nekog velikog iskoraka. Usprkos tome, "bez obzira na neke neriješene probleme, ova će prva ključna točka, ukoliko se doista dodijele prostori, biti velik pomak ne samo za nezavisnu kulturu i mlade grada Zagreba, nego i za ukupnu kulturnu i socijalnu sliku grada".

Poučeni dosadašnjim iskustvima sa sadašnjom gradskom upravom, trebamo ipak i dalje biti oprezni prije nego što osnivanje Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade olako proglasimo velikom pobjedom nezavisne kulturne scene. Jer, dokle god Centru ne budu osigurani dostatni prostorni i financijski resursi, dotle će, osim na formalno-pravnoj razini, sve zapravo ostati kako je bilo i dosad.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Balade Petrice Kerempuha - Franka Perković
Nintendo vs. Končar vs. Gorenje
Japansko-hrvatski Device art u Jedinstvu
Urban festival 2009: (U)mjesto granice
Urban festival 2009.
Ima li nezavisna kultura šanse?
Operacija:grad se nastavlja!
Treća Operacija:grad između aktivizma i urbanizma
Močvari je kraj!
Kornel Šeper: Grad lažnim izjavama i tužbama dotjerao Močvaru do kraja

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici