Spomenik palim kvačicama na Dolcu

06.12.2008. Print | Pošalji link

Otompotom je naziv zajedničkog djelovanja grupe autora koji se niz godina sustavno bave realizacijom projekata vezanih uz naglašavanje malih i neprimjećenih životnih trenutaka.

Najčešće ih predstavljajući jednostavnim i naizgled banalnim elementom kvačice za sušenje rublja. Svojim opusom dosad su već stvorili svojevrsni brend, prepoznatljiv širem krugu publike, jer iako kvačice nisu jedini njihov, uvjetno rečeno, medij, one su im ipak  postale zaštitnim znakom. Nakon, na primjer, Zlarina i Motovuna, Ivan Klepac, Slave Lukarov i Monika Gajić kvačicama se spremaju napasti i Zagreb, točnije Dolac, gdje će u nedjelju, 7. prosinca 2008., od 19 do 22 sata postaviti instalaciju koju su nazvali «Spomenik palim kvačicama».

Poetika grupe vrti se oko malih, svakodnevnih i jedva primjetnih fenomena, koje predstavljaju upravo kvačicama.
Ovaj rad igra se idejom nepoznatih junaka i palih boraca, ali na malo drukčiji način i u definitivno drukčijem kontekstu. Naime, kako tvrdi Slave Lukarov, da bi se shvatila sudbina pale kvačice treba zamisliti nepravdu koja se dogodi nakon što se, recimo, s konopca za sušenje otkine neki komad rublja: «Ljudi obično pokupe rublje, ali ne i kvačicu. Tako ostavljene kvačice čine posebnu zajednicu koja je izgubila svoju funkciju i smisao, i zato moraju stvoriti svoja pravila. To je ono što nas zanima, kvačice su zapravo samo medij pomoću kojeg pričamo priče. Iako sama po sebi ona jest fascinantna – napravljena je od dvije identične polovice kojoj tek opruga daje pravu funkciju.»  

O metafizici u običnoj kvačici Otomopotom mogli bi pričati satima. Uostalom, «Spomenik palim kvačicama» već je njihov osamnaesti projekt na tu temu. Od 2001. kad su se okupili pod tim imenom, Otompotom su napravili nekoliko filmova, što eksperimentalnih i dokumentarnih, te nekoliko grupnih i pojedinačnih izložbi, ali najvidljivije i zato najzapaženije bile su urbane instalacija kakva je i «Spomenik palim kvačicama». Slijedom poetike malih stvari, i ova će instalacija trajati samo tri sata, ali to članove grupe nimalo ne smeta jer sve svoje projekte odrađuju s maksimalnim trudom.  Sudeći po najavama koje spominju tridesetak kvačica visokih skoro dva metra, gotovo jednak broj jarbola na kojima će stajati te spektakularno osvjetljenje, akcija ne zvuči kao nešto što treba propustiti.

(I.R.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici