Velesajam kulture na temu Europe

10.12.2008. Print | Pošalji link

Već petu godinu Kultura promjene zagrebačkog Studentskog centra, u vrijeme zahuktavanja božićne i novogodišnje histerije, organizira Velesajam kulture.

Alternativa svim komercijalnim događanjima koja pod geslom mir i dobro samo prodaju ono što već prodaju, Velesajam kulture potpuno je besplatan za sve posjetitelje, a otvoren je i uglavnom mladim umjetnicima kojima je ponekad i prva stepenica u karijeri. Peto izdanje odvijat će se u svim kulturnim, ali i onim drugim prostorima Savske 25 od 11. do 14. prosinca, a tema koja objedinjuje glazbeni, filmski, kazališni, likovni i aktivistički program je Europa.

Marta Kiš, zadužena za likovni dio Velesajma kulture, objašnjava da je takva tema izabrana baš zato jer od nje ionako ne možemo pobjeći,  ni u medijima ali ni u svakodnevnom razgovoru. Na natječaj za nekoliko izlagačkih programa u sklopu petog izdanja Velesajma kulture u Studentskom centru prijavio se veliki broj uglavnom mladih umjetnika koji su na temu reagirali polemički. Temu Europe otvara odmah u četvrtak, 11. prosinca s početkom u 10 sati mini simpozij naslova «UN i ljudska prava», koji će pored obilježavanja šezdeset godina od potpisivanja Opće deklaracije o ljudskim pravima, dotaknuti, primjerice, i pitanje trgovine ljudima.

Aktivizmu tu nije kraj, jer gotovo svi radovi na izložbi, ali i u kazališnom dijelu Velesajma kulture na ovaj ili onaj način tiču se sličnih problema, bez obzira dolaze li autori iz Hrvatske ili izvana. Ovih drugih ove je godine nešto više, jer je i Kultura promjene krenula putem umjetničkih europskih integracija, objašnjava jedna od programskih voditeljica manifestacije Silvija Stipanov. Kao i protekle četiri godine, Velesajam kulture svojevrsna je programska okosnica, ili najava, cijele godine Kulture promjene, pa je i izbor teme samo još jedan znak njezine europske orijentacije koja se već ostvaruje sudjelovanjem u dva velika europska projekta. Ulazak Kulture promjene u Europu i europske koprodukcije ne iznenađuje, jer Studentskom centru sličnih tvornica kulture, a ne samo produkcijskih kuća, galerija i kina, u inozemstvu ima svaki malo ozbiljniji, ili barem ambiciozniji grad. Ipak, programi kao što su Connections ili APAP 6 baziraju se na razmjeni i zajedničkom financiranju, pa će na ovom događanju nastupiti umjetnici iz dvanaestak i to ne samo europskih zemalja.

Iako će se inozemni i domaći kazalištarci predstavljati uglavnom u uobičajenim izvedbenim prostorima u Savskoj 25, jedna od akcija, i to sasvim posebna, bit će izvedena i izvan ograde SC-a u petak, 12. prosinca u 17 sati. Riječ je o predstavi «Domini public» španjolskog redatelja Rogera Bernata u kojoj će stotinjak gledatelja postati i sudionicima predstave, kojima će redatelj manipulirati putem izravne radijske veze. Pored toga, tijekom petog Velesajma kulture moći će se vidjeti i predstava naslova „Still“ mlade međunarodne kazališne i multidisciplinarne kompanije Syndromus iz Londona, zatim „Bre-kabare“ Akademskog pozorišta Branko Krsmanović, te fragmente predstave u nastajanju ili ostajanju koju Miran Kurspahić pod naslovom „Carstvo radosti“ priprema za premijeru u siječnju.

Da je zaista cijela manifestacija podređena prvenstveno onima koji na umjetničku scenu tek izlaze, dokazuju i naslovi pojedinih dijelova programa, poput „Reci više!“ i „Konzumiraj art!“, projekti koji daju mogućnost mladim likovnjacima, performerima, skladateljima i svim ostalim kreativcima da dobiju svojih, ponekad i tek šest minuta slave. Sličnog je usmjerenja i takozvani „Noćni lab“, nešto nalik pitchingu u svijetu filma, gdje umjetnici u nekoliko minuta moraju publici i potencijalnim producentima predstaviti svoj rad u samo nekoliko minuta ili u radikalno skraćenoj verziji.

Četiri dana ovogodišnjeg Velesajma kulture dramaturški su slični – počinju laganim čitanjima, zagrijavaju se izložbama, a koncentriraju predstavama i europskim filmskim klasicima koji već dugo nisu bili na velikom platnu. Za kraj svakog dana ostavljen je i koncert bendova kao što su Welcomin’ Committee in Flames, slovenski We can't sleep at night, beogradski Petrol, američki Unwed Sailor ili muzički kolektiv Horkestar. Satnica je, tvrde organizatori, usklađena tako da se događanja ne preklapaju, a navodno kulturna zabava završava u kasnim noćnim satima.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Studenti u svemiru na Velesajmu kulture
Velesajam kulture ponovno u SC-u
Sve o Europi na Velesajmu kulture
Prijavite se za Velesajam kulture

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici