Festival 'Touch me' na temu užitka i sreće u Studentskom centru

18.12.2008. Print | Pošalji link

Festival «Touch me», koji se bavi područjem presjeka umjetnosti, znanosti i tehnologije, ove godine ima temu 'užitka', a ona se čini prilično dobro pogođenom, čak i bez nekih temeljitih teorijskih obrazloženja.

Naime, kada se 2005. u sklopu prve «Operacije: grad» dogodilo i prvo izdanje ovog festivala, bez obzira na tematiku «Zloupotrebe inteligencije» neki generalni doživljaj gotovo nigdje nije bio daleko od hedonističkog. Udruga Kontejner, koja organizira festival i ostale povremene izložbe i performanse što se također održavaju pod istim krovnim imenom «Touch me», svoje projekte obično ni ne mora reklamirati ničim osim obećanjem neke čudesne interakcije čovjeka sa strojem, čiji je rezultat bilo užitak, bilo njegova suprotnost. Njihov dio 'Badela' iz 2005. najviše je od svega nalikovao lunaparku, privukao je prilično brojnu publiku, i usput uspio kroz cijelu priču provući i neku kritičku notu. Kustoska udruga Kontejner, naime, računa s time da novomedijske umjetnike često, iako ne i isključivo, zanima preispitivanje sadašnjosti i budućnosti, na ovaj ili onaj način.

Tako će biti i ove godine, od 19. do 23. prosinca u različitim prostorima Studentskog centra. Podnaslov festivala je «Osjećaj se bolje», a kako pojašnjava Olga Majcen iz Kontejnera, on je vezan uz imperative sreće, užitka i hedonizma. «Radovi koje smo izabrali bave se ovom temom s dva osnovna aspekta. Prvi aspekt je senzorički, gdje se posjetitelji mogu prepustiti olfaktivnim, taktilnim i ostalim užicima. Drugi aspekt je, naravno, kritički. Tematizira se društvo koje svojim barometrom sreće i postignuća kontrolira pojedinca».

Rad norveškog umjetnika Stahla Stenslieja domaća publika je već imala priliku upoznati prije nekoliko godina upravo zahvaljujući Kontejneru. Stenslie se godinama već bavi razvojem novih sučelja i novih načina interakcije, uglavnom se koncentrirajući na područje seksualnosti. Još 1993. konstruirao je prvi teletaktilni komunikacijski sustav za cijelo tijelo, zbog čega ga neki smatraju pionirom cybersexa u praksi. Prošli put je pred zagrebačkom publikom demonstrirao mogućnosti takozvanog multiosjetilnog seksualnog odijela. Novi rad zove se «Artgasm», i riječ je o javnom performansu u kojem medicinski tim kod anonimnih dobrovoljaca uz pomoć posebne medicinske sprave inducira orgazam. «Mislim da umjetnost mora biti dobra – ne samo da mora dobro izgledati, nego i pružati dobar osjećaj, različit od drugih životnih užitaka. 'Artgasm' je stoga jednostavno najbolja umjetnost koju možete iskusiti. To je umjetnost kao orgazam, umjetnost tako dobra da vam izaziva orgazam. Jedna od inspiracija bio mi je francuski pisac Stendhal, koji je 1876. posjetio u Firencu i tamo, prema vlastitim bilješkama, osjetio takvu ljepotu da mu je tijelo počelo drhtati, srce mu je počelo kucati u nepravilnom ritmu, hvatali su ga napadi znojenja, osjećao se kao da je napola u nesvijesti od ljepote koju je gledao. U 'Artgazmu' osjetit ćete ovu ljepotu, i to za stvarno.»

Trik je, međutim, u tome da je ejakulacija neizbježna i ne može ju se kontrolirati, jer je potpuno umjetno izazvana stimuliranjem određenog živca na penisu. Stenslie smatra kako to otvara dodatna, nešto mračnija pitanja manipulacije, prisile i kontrole. «Radi se čak na neki način o zlostavljanju tijela, jer interveniramo u vašem autonomnom živčanom sustavu kako bismo vam dali orgazam, bez obzira želite li vi to ili ne. Projekt u tom smislu preispituje mnoge teme. Pitanje je koliko je užitak zbilja ugodan, kada ga je previše, ili kada se pretvara u svoju potpunu suprotnost? Također, zanima me što znači užitak u društvu upravljanom biopolitikom.»

Jedan od gostiju festivala je japanski umjetnik Satoshi Morita, koji će predstaviti instalaciju pod nazivom «Zvučna kapsula». Moritin rad uključuje posebno sučelje u koje se bilo tko iz publike može uvući kako bi, najjednostavnije rečeno - slušao tijelom. Zbog kompleksnih multisenzoričnih aspekata zvuka, kaže Morita, auditivno iskustvo može predstavljati izrazito intimnu tjelesnu percepciju. Specijalni zvučnik u Moritinoj instalaciji prenosi audio signal vibracijom izravno u vaše tijelo. «Ideja iza ovog rada je da zvuk nije samo nešto što možemo iskusiti slušanjem, nego ga i osjećamo čitavim tijelom. Dok se nalazimo ovdje u ovom trenutku, mi čujemo zvuk, ali isto tako osjećamo i veličinu prostora. Okruženi smo zvukom. Zvuk nije samo ono što čujemo, nego je sam po sebi i materijal kojim osjećamo prostor. Istovremeno, intenzivno osjećamo i vlastito tijelo ako taj signal ili vibraciju primamo izravno. Dakle, postoji povezanost između slušanja i taktilne percepcije. Ako spojimo to dvoje, dobivamo jedno novo iskustvo zvuka.»

U jednoj od bitnih kategorija hedonističkih iskustava nalazi se i hrana, pa se nekoliko umjetnika bavi upravo tom temom. Marc Powell dolazi s projektom 'hakiranja hrane', odnosno laboratorijem u kojem se sastojci spajaju na molekularnoj razini. Naravno, publika će Powellove specijalitete imati priliku i isprobati. Kal Spelletich doveo je pak svog 'robota-ljenjivca' koji publiku progoni i snima ugrađenim kamerama, ali ju povremeno i nudi hot-dogom i viskijem. Posebni interaktivni automat za sladoled britanskog umjetnika Demitrosa Kargotisa razveselit će najviše one tužne. Njima će, naime, udjeljivati najveće porcije sladoleda. U sklopu izložbe publika će se moći opustiti i uz udisanje čistog kisika, a onda možda napraviti i korak dalje – s plinom za smijanje u situaciji koju će prirediti beogradski umjetnik Zoran Todorović. 

Osim same izložbe i niza performansa, održat će se simpozij na kojem će se i teoretski pokušati odgovoriti na teme poput hedonizma, užitka i sreće. Na simpoziju sudjeluje desetak predavača iz Hrvatske, Amerike, Norveške, Austrije te Velike Britanije. Stvar koju vrijedi još posebno izdvojiti je i takozvano «Touch me» kino. Sam filmski program sadržajno nema neke posebne veze s temom užitka, ali zato čitava situacija itekako ima. Bilo kome iz publike bit će, naime, omogućeno da u dogovorenom terminu privatizira jednu od kino dvorana Studentskog centra samo za sebe, sebe i svog partnera, ili sebe i svoje društvo, i to uz vlastiti izbor filmova koje želi gledati. Dakle, nešto između 'kućnog kina' i 'javnog kina', samo veće od prvog, a ekskluzivnije od drugog. Predbilježbe se mogu napraviti po uputama sa stranice www.touchme-festival.org.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Prijavite se za 'Device art' natječaj
Otvoren natječaj za 'Device art' - Robotičari naprijed, ostali stoj!
Touch me - festival koji uživa

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici