Hoće li bageri ovog ljeta navaliti na Cvjetni trg?

26.06.2007. Print | Pošalji link

Nakon što su se koncem prošle i početkom ove godine Zagrepčani uzbunili oko najave gradnje trgovačko-stambenog kompleksa u bloku na Cvjetnom trgu, strasti su se privremeno smirile.

Gradonačelnik Milan Bandić i građevinski poduzetnik Tomislav Horvatinčić tako su prividno uzmakli pred pritiskom javnosti. Prvi čovjek grada obećao je tako da će sve biti u skladu s propisima i procedurom, dok je Horvatinčić pristao na mogućnost da barem ne ruši dvije zgrade na samom trgu Petra Preradovića, odnosno Cvjetnom trgu.

Ne baš posve neočekivano, sve je to bio dio strategije za kupovanje vremena obmanjivanjem javnosti. Razmjere te obmane predstavile su 26.06.2007. združene snage inicijative Pravo na grad i Zelene akcije, koje su i dosad bile najglasnije u razotkrivanju skrivene sprege gradskih vlasti i privatnih investitora u ovom slučaju. Naime, već 28.06.2007. na dnevnom će se redu sjednice Gradske skupštine naći Prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana, kojim će, zapravo, HOTO-grupi biti omogućeno da u gradskoj jezgri realizira sve svoje, od građana već unaprijed osuđene namjere. Da stvar bude još prljavija, spomenuti će se Prijedlog pojaviti na Skupštini u obliku koji u nizu bitnih detalja odstupa od verzije koja je ranije bila upućena u javnu raspravu. Kako tvrdi Vera Petrinjak-Šimek iz Zelene akcije, na sâm dan posljednje sjednice Poglavarstva, 15.06.2007., pročelnik Zavoda za strategijsko planiranje Slavko Dakić i direktor Zagreb Holdinga Slobodan Ljubičić došli su u Zavod za prostorno uređenje i njegovom pročelniku Ivici Fanjek u pero izdiktirali što mora sve uvrstiti u Prijedlog izmjena GUP-a. Sve se to dogodilo usprkos tome što niti Dakićev Zavod niti Holding nisu nadređeni Zavodu za prostorno uređenje, i usprkos tome što su, za razliku od svog pročelnika, stručnjaci tog Zavoda odbili potpisati.

U takvoj pak inačici Prijedlog izmjena GUP-a omogućuje u donjogradskim blokovima daleko radikalnije intervencije nego što je to bilo dozvoljeno ranijim Urbanističkim planom. Konkretno, izrijekom je dozvoljena stopostotna tlocrtna izgradnja u unutrašnjosti bloka, bez ijednog milimetra slobodnog prostora. K tome, nema nikakvih ograničenja glede visine gradnje, kapaciteta, pa čak niti sadržaja, što znači da se ukida ranija odredba kako se u gradskoj jezgri može graditi samo iznimno, i to sadržaje od javnog interesa.

Ni to još uvijek nije sve. Jer, iako je zasad zadržana odredba o zabrani gradnje javnih garaža u užem gradskom središtu, čini se da je namjera Grada amandmanima ukloniti i tu prepreku za potpuno ispunjenje svih Horvatinčićevih prohtjeva. Dapače, i prije donošenja ili nedonošenja takve odluke, već je povučen i jedan posve bizaran potez upravo u tom smjeru – Grad je, naime, sâm od sebe zatražio lokacijsku dozvolu za izgradnju ulazno-izlazne rampe u Varšavskoj ulici, kojom bi se moglo ulaziti u podzemlje ispod kućnog broja 6 u unutrašnjosti bloka. Dodatan dokaz o tome da Grad kani do kraja ustrajati u svojim namjerama Vera Petrinjak-Šimek vidi i u činjenici da su dozvole za rad terasa kafića u pješačkoj zoni oko Cvjetnog trga izdane samo do 31.07.2007.

Cvjetni trg
Cvjetni trg
Teodor Celakoski iz "Prava na grad" ističe, pak, kako se s izdavanjem potrebnih dozvola za rušenje na Cvjetnom trgu, kako sada stvari stoje, uopće ne kani čekati konačne promjene GUP-a. Jer, HOTO-grupi se već sada, na osnovi fiktivnog projekta, kani izdati lokacijska dozvola, temeljena na starom GUP-u, koja bi omogućila da se s rušenjem počne već u kolovozu. Pritom je skrivena namjera da se u hodu izda i nova dozvola, koja će biti usklađena s novim GUP-om. Sve to navodi na zaključak da se drastično pogoduje investitoru, a Teodor Celakoski zbog toga izražava i sumnju u korupciju. Ključni igrač u sprezi vlasti i krupnog kapitala, prema Celakoskom, uopće nije javno eksponirani Tomislav Horvatinčić, nego, zapravo, jedna banka koja ga kreditira. Jer, Horvatinčić i Mamić su samo "psi tranzicije" i "lokalci" koji odrađuju posao za neki udio u cijelom projektu. Celakoski ih smatra običnim pijunima, koji, zapravo, nemaju svog kapitala, dok je priča o hrvatskim investitorima i investicijama lažna i služi kao propaganda za široke mase.

Iz "Zelene akcije" i "Prava na grad" upozoravaju i da je vrijeme skupštinske rasprave, s izglasavanjem novog Generalnog urbanističkog plana zakazanim za 19. srpnja, očito osmišljeno s vrlo jasnom namjerom. Kako se Skupština u pravilu ne saziva nakon 15. srpnja, očito se vlastima žurilo iskoristiti vrijeme kada nema niti relevantnog političkog okružja niti građana u Zagrebu. K tome, podsjećaju da je isti scenarij korištenja ljetnog zatišja primijenjen i prilikom prethodne devastacije Cvjetnog trga.

No, ako gradske vlasti ne žele odustati od pogodovanja privatnom kapitalu i devastacije najuže urbane jezgre Zagreb, niti "Pravo na grad" i "Zelena akcija" ne odustaju od svoje namjere da se takvom scenariju usprotive koliko god i kako god to bude u njihovoj moći. Tako najavljuju "novu fazu otpora", koja će se nastaviti u svim etapama eventualne realizacije projekta. Već će se sljedeći tjedan početi s mobilizacijom građana javnim akcijama, koje će kulminirati prosvjedom 19.07.2007., na dan održavanja sjednice Gradske skupštine, na kojoj se planira usvojiti Prijedlog izmjena GUP-a.

Legitimitet tim akcijama daje, između ostalog, i peticija koju je potpisalo pedeset tisuća građana Zagreba, kojom se protive izgradnji na Cvjetnom trgu, a koja će gradskim zastupnicima biti uručena već na sjednici Gradske skupštine 28.06.2007.

Pročitajte i ...
Crveni obraz Bandićeve 'crvene' kampanje
Noviteti Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade
Jedinstvo čeka toplije dane
Srušeno kino Zagreb, sve napreduje prema Horvatinčićevom planu!
Cvjetni trg – rušenje u znaku triju šestica
Medika - mjesto događanja Clubture Foruma
Pripremite se za 'Clubture Forum'
Akcija 'Djela govore više od 2 milijarde kuna muljaža' dobila odgovor!
Obilježeno neotvaranje Zagrebačkog plesnog centra
Nakon dulje pauze, otvara se Močvara

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici