Akcija Pravo na grad u posjeti Kulmerovim dvorima i obitelji Todorić

26.02.2009. Print | Pošalji link

Uobičajena je percepcija da se inicijativa Pravo na grad bavi isključivo Cvjetnim trgom, Tomom Horvatinčićem i Milanom Bandićem.

No, premda to zaista jest bila najveća tema kojom se ova inicijativa bavila, s vremena na vrijeme otvarane su još neke kritične točke načina na koji sadašnja zagrebačka vlast upravlja prostorom grada. Najnovija akcija Prava na grad i Zelene akcije, održana 26. veljače 2009., u središte je pozornosti stavila jednog drugog moćnika – Ivicu Todorića i njegove Kulmerove dvore.

Naime, Todorić je svojevremeno kupio ruševine nekadašnjeg dvorca u Šestinama, u kojima je ubrzo osvanula više-manje autentična replika nekadašnjeg zdanja. U njemu danas, koliko nam je poznato, žive članovi obitelji Todorić, koji su već uspjeli na sebe navući gnjev svojih susjeda. Jer, uz Kulmerove je dvore prelazila ulica Himper, koja spaja Lukšiće i Šestine, a koja je sada, s obzirom da je na privatnom posjedu – prekinuta.

Ono što je, pak, posebno zanimljivo jest da je Todorić 2003. zaista dobio dozvolu za gradnju na toj lokaciji, ali u svrhu podizanja reprezentativnog hotela. Hotela, naravno, tamo nema, što, međutim, nije spriječilo ekipu iz Prava na grad da danas zatraži smještaj upravo u tom navodnom hotelu. Od luksuznog gošćenja s panoramskim pogledom na grad nije bilo ništa, što je za predsjednika Zelene akcije Tomislava Tomaševića još jedan dokaz da "Kulmerov dvorac funkcionira kao kuća obitelji Todorić, a ne objekt javne namjene, te je očito da se ne koristi kao hotel".

Kako su Kulmerovi dvori i dalje službeno "reprezentativni hotel", Todorić je očito zaključio da, ako se GUP može mijenjati zbog Horvatinčića, može i zbog njega. Tako bi se ovih dana na dnevnom redu Gradske skupštine trebala naći i izmjena prema kojoj se na zaštitnim zelenim površinama u podsljemenskoj zoni iznimno mogu graditi, citiramo, "složene rezidencijalne građevine". Pritom se predviđa da građevna čestica za njih treba biti najmanje 15 tisuća kvadratnih metara. Znakovito, Todorićev posjed velik je – 15.100 kvadrata. Vera Petrinjak Šimek iz Zelene akcije smatra da bi se time stvorio vrlo opasan presedan, jer bi se ista odredba izmijenjenog GUP-a odnosila i na sve slične zaštitne zelene površine. Jer, "te zaštitne zone nisu slučajno u GUP-u, nego su u njemu zato što je riječ o zelenilu koje štiti od klizišta, erozije i buke, a služi i za zaštitu zraka, vodotokova, ali i tradicionalnih krajolika".

Ipak, razloga za zabrinutost nema. Jer, okupljenima se pred Kulmerovim dvorima obratio Tonči Kriste, koji se predstavio kao savjetnik u Agrokoru, a inače je svojevremeno bio voditelj projekta obnove dvorca. Ako je vjerovati njemu na riječ, hotel samo što nije primio prve goste. Jer, "s obzirom da za hotel treba izvršiti kategorizaciju, postupak čega je u tijeku, hotel još uvijek nije u funkciji".

Nadamo se stoga da će hotel uskoro širom otvoriti svoja vrata. Jer, bez obzira na recesiju, sigurno će se naći onih koji će biti spremni posegnuti duboko u džep kako bi uživali u spektakularnom pogledu na Zagreb, uz niz ostalih pogodnosti, poput bazena i saune, koji također već postoje u Kulmerovom dvorcu. Do tog trenutka, monumentalne će neobarokne vratnice na ulazu u kompleks, s vidno istaknutim kitnjastim inicijalima "I.T.", što ovdje nije kratica za informacijsku tehnologiju, ostati do daljnjega – zaključane.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Srušeno kino Zagreb, sve napreduje prema Horvatinčićevom planu!
Cvjetni trg – rušenje u znaku triju šestica
Akcija 'Djela govore više od 2 milijarde kuna muljaža' dobila odgovor!
'Mutna' - flaširana voda s netaknutog vrela prevare
Ljuština aktivistima: Ja mogu proizvesti vodu, a vi samo mulj!
Forum Zagreb o gradskim trgovima
Što se događa s našim trgovima?
Kulmerovi dvori - nekategorizirani hotel?!
O globalizaciji na izložbi 'Interzone'
'Interzone' - o globalizaciji u Galeriji Galženica

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici