Tko u 'legalnom skvotu' ide na WC prije, a tko nakon izbora?

04.03.2009. Print | Pošalji link

Uobičajena praksa prije svakih lokalnih izbora u Zagrebu jest da gradske vlasti odjednom pokažu veliki interes i razumijevanje za neovisnu kulturu i njezine probleme.

Deja vu ne izostaje ni ove godine, s tom razlikom da su se Milan Bandić i ekipa ovoga puta malo ranije nego inače upustili u medijski igrokaz izražavanja ljubavi za kulturne alternativce, pa se čini kako je to rezultiralo političkom verzijom prerane ejakulacije, nakon koje se gubi interes za konzumiranje odnosa. U ovom konkretnom slučaju riječ je o skvotu smještenom u prostore bivše tvornice Medika u Jukićevoj ulici, ali s ulazom iz Pierottijeve. Taj su prostor gradonačelnik Bandić i njegov ađutant za kulturu Duško Ljuština još krajem 2008. godine obećali na korištenje desetinama udruga, predvođenih Attackom. Orgazmički vrhunac kratkotrajnog Bandićevog interesa za rješavanje problema prostora neovisnih kulturnjaka dogodio se na proslavi Nove godine, kada je gradonačelnik iznenadno posjetio Mediku, i ispred petsto prisutnih još jednom ponovio kako je sve oko korištenja stare tvorničke zgrade riješeno. Usput je, tvrde brojni očevici, izljubio svakog od prisutnih, no tih petsto poljubaca, čini se, bili su za rastanak. Dva puna mjeseca kasnije ispostavlja se kako to baš i nije istina, jer su skvoteri u Mediki suočeni s nekoliko problema izazvanih djelovanjem gradske vlasti, ali i prekidom komunikacije s njom.

Ivan Ilijaš, jedan od odgovornih u skvotu Medika, podsjeća na kronologiju cijele priče, koja počinje upadom skvotera u napuštene zgrade u jesen 2007. godine: «Imali smo veliki party na tri floora, koji je policija prekinula. No, mi smo ovdje ostali i obavijestili Grad neslužbenu obavijest da smo zauzeli tvornicu. Ostali smo tu oko godinu dana, do 24. studenog 2008., kada su nas deložirali. Pozvali smo onda sve medije, te Bandića i Ljuštinu, da uopće vide što mi radimo. Njih dvojica su došli i obećali nam dati cijelu tvornicu.» Od cijele tvornice udruge neovisne kulture dobile su 30 posto prostora, što se može i čitati kao paradigmatski primjer koliki je postotak istine u gradonačelnikovim izjavama i obećanjima. Također, ugovor koji je potpisan s gradskim uredom za imovinske odnose sadrži brojne nelogičnosti, koje onemogućavaju adaptaciju prostora u nešto upotrebljivo: «U godinu i pol, koliko smo ovdje, iznijeli smo sigurno dvije tone smeća i sredili pomalo cijeli prostor o vlastitom trošku. No sada, prema ugovoru i kada smo se upetljali u birokraciju, ispada kako ne smijemo ništa renovirati i graditi, a tvornica je derutna. Ne daju nam ni parkirati vozila, spominje se i ostavljanje osobne pri ulasku, što nema smisla, jer mi radimo programe i za petsto ljudi.»

Birokratskim apsurdima tu nije kraj, pa tako Grad plaća i dvojicu zaštitara, koji već mjesecima besciljno lunjaju oko skvota, uz službeno objašnjenje zaštite gradske imovine. Veliki problem je i sanitarni čvor, kaže Ilijaš: «Ovo je prostor koji može primiti oko tisuću ljudi, ali imamo tek dva WC-a. Sami ih ne smijemo napraviti, a Grad ih ne želi izgraditi. Tako prostor postaje neupotrebljiv.» To bi se moglo prilično jednostavno riješiti kada bi skvoterima bili na upotrebu prepušteni toaleti koji tamo već postoje, ali nisu u onoj trećini prostora koja je udrugama dodijeljen. Članove Attacka ta situacija podsjeća na njihovu deložaciju od prije nekoliko godina, kada je službeni razlog bio nedostatak sanitarija. Zato i nije pretjerano paranoično zapitati se hoće li se takav scenarij opet ponoviti. Sanja Burlović iz Attacka natezanja s gradskim vlastima sagledava u širem vremenskom kontekstu, koji nas uči kako Bandiću najmanje treba vjerovati kad nosi darove: «Vidjela sam već pet pročelnika za kulturu, ali sve je isto zadnjih osam godina. Pred prošle lokalne izbore, prije četiri godine, imali smo okrugle stolove i rasprave oko neovisne kulture, a onda i deklaraciju, kojom se Grad obavezao riješiti pitanje neovisne kulture. Ništa se nije desilo.»

Bez obzira na sve te probleme, u Mediki se vrijedno radi na pokretanju kulturnih programa. Sanja Burlović ističe kako je ovaj prostor ipak velika šansa za njezinu udrugu, koja se zadnjih godina donekle depolitizirala i usmjerila na umjetničko djelovanje, baveći se najviše izvedbenim  umjetnostima i glazbenim supkulturama. Kulturnjaci koji su zauzeli Mediku imaju program, pa upravo za nekoliko sljedećih dana Ivan Ilijaš najavljuje gomilu događanja: «Kazališna dvorana je izgrađena i svakome tko treba prostor može doći kod nas. Kino-dvorana i noćni klub su u izgradnji, no već smo imali i projekcije i koncerte. Od 6. do 8. ožujka, na primjer, imamo dvije filmske projekcije, izložbu studenata ALU, koncert, a za Dan žena spremno je desetak performansa.»

Sve spomenuto upućuje na to da bi se u Mediki mogao s vremenom organizirati vrlo zanimljiv centar alternativne i kontrakulture. To je inače uobičajena praksa u razvijenijim zemljama, gdje je  skvotiranje čak i zakonski regulirano. Nažalost, dugoročnom projektu društveno korisnog centra ne treba se nadati, jer ugovor koji je Attack potpisao s Gradom vrijedi tek godinu dana, s opcijom produžavanja na dvije. Nakon toga se na toj lokaciji planira gradnja Kongresnog centra, o kojem ćemo zasigurno još čuti. Skvoteri do tada jedino žele što bolje iskoristiti osvojeni prostor, te traže komunikaciju s gradskim vlastima, koje za istu nisu više raspoložene. Na primjer, za 2. ožujka je bio dogovoren sastanak ekipe iz Medike i Duška Ljuštine, koji se na dogovorenom mjestu u dogovoreno vrijeme jednostavno nije pojavio. Neovisni kulturnjaci nemaju namjeru čekati da se gradonačelnik još jednom sjeti Medike u sljedeća dva-tri mjeseca, koliko ima do izbora, kako bi svoj prostor otvorili zainteresiranima, jer cilj zauzimanja Medike i jest bio olakšati rad neovisne kulture u Zagrebu.

Takvo ponašanje gradonačelnika i njegovih suradnika prema akterima neovisne kulture i civilnih udruga naravno nije ništa novo, ali u ovom slučaju iznenađuje, jer su se Bandić i Ljuština spremno fotografirali za sve medije kada su mesijanski spašavali Mediku i neovisnu kulturu, ponajviše od samih sebe. Utoliko trenutno izbjegavanje komunikacije s navodno «prvim legalnim zagrebačkim skvotom» ipak donekle jest iznenađenje, jer na prijašnjim izborima bi se ipak čekalo barem do zatvaranja birališta da se počinju gaziti i zaboravljati obećanja.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Ženski cirkus kao glavna tema Festivala novog cirkusa
Festival novog cirkusa - peti put
Vox feminae - festival umjetničkog stvaralaštva žena
Angažirana ženska umjetnost na Vox feminae
Medika - mjesto događanja Clubture Foruma
Pripremite se za 'Clubture Forum'
Nakon dulje pauze, otvara se Močvara
Močvara se ponovno otvara!
Počinje dvostruko izdanje Festivala studentskog kazališta i multimedije
Dvostruki Test! studentskog kazališta i multimedije

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici