Otvorena druga najveća knjižnica u Hrvatskoj

12.03.2009. Print | Pošalji link

Svatko tko je tijekom protekle tri godine prolazio Lučićevom ulicom mogao je primijetiti kako ondje brzo niče jedna začudno zakošena zgrada.

Riječ je o novoj zgradi Knjižnice Filozofskog fakulteta, koja je nedavno konačno dovršena, a 11. ožujka 2009. je i službeno otvorila svoja vrata. Time je, kako će pomalo patetično, ali nipošto ne i pretjerano reći djelatnici i studenti tog fakulteta, dosanjan san koji traje već desetljećima. Naime, Filozofski fakultet posjeduje impresivnu količinu od preko 600 tisuća jedinica knjižnične građe, po čemu ga u Hrvatskoj nadmašuje samo Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Sve su te knjige, od kojih najstarije datiraju čak iz petnaestog stoljeća, ali i niz jedinica periodike i audiovizualne građe, dosad bile raspršene po čitavoj glavnoj zgradi fakulteta. Studenti su se pritom morali kako su znali i umijeli snalaziti u skučenim prostorima i
ograničenim radnim vremenima pojedinačnih zbirki, a o iole suvislim uvjetima za rad gotovo da uopće nije moglo biti govora.

Kako ističe prodekan za investicije i razvoj Filozofskog fakulteta Željko Jerneić, svi su ti problemi otvorenjem nove zgrade jedinstvene knjižnice napokon riješeni. U njoj su, naime, "okupljene 24 odsječke i katedarske knjižnice, koje su radile u nemogućim uvjetima, na tek nešto više od 150 kvadrata, i naravno da ta građa nije bila na odgovarajući način dostupna studentima".

Jednim udarcem ubilo se dvije muhe. Naime, izgradnjom nove zgrade knjižnice se i oslobodio određeni prostor u glavnoj zgradi fakulteta. To se, pak, dogodilo u posljednji trenutak. Naime, kao i čitavo Sveučilište u Zagrebu, i Filozofski fakultet strepi pred početkom sljedeće akademske godine, kada će prva generacija "bolonjaca" upisati petu godinu studija. Time će biti bitno povećan broj studenata koji istovremeno studiraju, a sâmim time doći će i do novih poteškoća s organiziranjem prostora za nastavu. Filozofski fakultet je i inače već godinama deficitaran s nastavnim prostorom, s obzirom da na njemu postoji 75 studija. No, izmještanjem knjižničnih zbirki u novu zgradu otvorit će se mogućnost uređenja novih osamnaest seminarskih dvorana. Riječ je o uistinu velikom povećanju, s obzirom da fakultet trenutno ima samo 26 takvih dvorana, pa će tako uskoro efektivni prostor za nastavu biti povećan za dvije trećine.

Što se pak tiče nove knjižnice, ona nije bitna samo zbog građe koja je iznimna i kvalitativno i kvantitativno, nego i zbog načina na koji je organiziran način njenog korištenja. Prema prodekanu Jerneiću, ova knjižnica ima najsuvremeniji sustav knjižnične građe u Hrvatskoj, koji je velikim dijelom razvijen vlastitim snagama, korištenjem, između ostalog, i slobodnog softvera. Taj softver omogućuje cjelokupno knjižnično poslovanje, pa će tako studenti moći sami zaduživati i razduživati knjige. Osim toga, knjižna se građa može pretraživati na način da student u svakom trenutku može na računalu vidjeti ne samo je li neki naslov ponuđen, nego i, ako nije, na kojem se točno mjestu u knjižnici nalazi.
 
Za razliku od 24 ranije knjižnice po raznim odsjecima i katedrama, nova, objedinjena knjižnica nije više samo prostor u kojem se knjige posuđuju, nego je u njoj moguć i studijski rad. Zahvaljujući tome, studenti Filozofskog fakulteta neće više morati učiti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, s obzirom da će im sada uvjeti za učenje biti bitno kvalitetniji u okviru matičnog fakulteta. Naime, na svih su pet etaža smještene čitaonica, s ukupno 750 radnih mjesta, od kojih je preko 200 već sada opskrbljeno računalima, a ostala imaju sve potrebne priključke, ali i mogućnost bežičnog pristupa.

Još jedna značajna novina u odnosu na prethodno stanje jest i činjenica da nova Knjižnica Filozofskog fakulteta nije namijenjena isključivo vlastitim studentima i nastavnom osoblju. Ona će, naime, sada biti dostupna svim studentima i nastavnom osoblju čitavog Sveučilišta u Zagrebu, a ozbiljno se razmišlja i o tome da se knjižnicu otvori i za druge građane. U konačnici je, dakle, zagrebački Filozofski fakultet dobio drugu najveću knjižnicu u Hrvatskoj. A ona je, i ne samo zbog svoje veličine, već postala kulturna institucija koja je, da se poslužimo riječima dekana Miljenka Jurkovića, čak i prerasla fakultet iz kojeg je izrasla.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Stojsavljević u 'Puli', o gradu i ljudima
Vladimir Stojsavljević Vaki objavio roman 'Pula'
Hrvatski P.E.N. o Drugom svjetskom ratu
Drugi svjetski rat, holokaust i književnost danas
Otkrivanje nebesa - Harry Mulisch
Objavljena knjiga 'Napulj i druga imaginarna mjesta' Nenada Ivića
Nenad Ivić: Volim razgovarati s mrtvima
Recesiji usprkos, pokrenuta izdavačka kuća Novela
Izdavačka kuća Novela traži svoje mjesto pod suncem
Subversive film festival posvećen Kini

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici