Ljuština aktivistima: Ja mogu proizvesti vodu, a vi samo mulj!

31.03.2009. Print | Pošalji link

Brendiranje je vražja stvar. S jedne strane, daje prepoznatljivost svom vlasniku, ali istovremeno otvara mogućnost da se elementi brenda koriste i na načine koji vlasniku ne idu u prilog.

Na udaru raznih aktivista i/ili umjetnika pritom su, naravno, najčešće velike korporacije. Jedna od najpoznatijih izvorskih flaširanih voda "Evian" jednostavnim obrtanje slova postala je "Naive" što je ujedno i vrlo jasna poruka onima koji ju kupuju.

Postoje tu i druge strategije, poput stvaranja lažnih brendova, koji ne moraju nužno ironizirati neki već postojeći, nego i čitavu suvremenu korporativnu mašineriju. Negdje na tom tragu je i najnovija akcija Prava na grad. Odlučeno je brendirati najveću zagrebačku korporaciju – sâm Grad Zagreb, odnosno sadašnju gradsku vlast. Rezultat je bočica vode nazvana "Mutna" što je suprotno od recimo «Bistra», a na ambalaži lijepo piše kako je riječ o "vodi s netaknutog vrela prevare" i "izvornom zagrebačkom proizvodu". Voda u bočici je, naravno, kako i sâmo ime kaže, mutna i, kao takva, nipošto nije za piće. Vizualna oprema je također znakovita – na podlozi stiliziranih obrisa Zagrebačke gore smještena su nasmiješena lica gradonačelnika Bandića i predsjednice Gradske skupštine Tatjane Holjevac.

U jutarnjim satima 31. ožujka 2008. pred Skupštinom je održana i "promotivna akcija", i to u nadasve simboličnom trenutku – uoči početka posljednje njene sjednice u sadašnjem sazivu. Bila je to i prilika da predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević podrobnije iščita i sastavnice "Mutne": to su "politička korupcija, građevinske muljaže, zloupotreba gradskog novca, izigravanje institucija i procedura, suludi gradski projekti, bahato ponašanje i ostale mutne tvari". Prema Tomaševiću, Skupština je u ovom sazivu "izglasala mnoge odluke, poput izmjena GUP-a, kojima se pogoduje raznim moćnicima, a koje su na štetu onima koji su Skupštinu izabrali, a to su građani Zagreba".

Ako se "Mutnu" još možda i može doživjeti kao šalu, način na koji je vlast predvođena Milanom Bandićem vodila Zagreb u posljednje četiri godine više nikome nije smiješna, pa tako ni Teodoru Celakoskom iz Prava na grad. On tako kaže kako se ovom akcijom htjelo obilježiti četiri godine političke korupcije i klijentelizma u Gradskoj skupštini, koja nije bila u stanju zastupati javni interes, interes građana Zagreba, pa čak ni političke interese vlastitih stranaka - sve je grabež i pljačka i svelo se na pojedinačne interese različitih moćnika i grupacija; grad je otet.

Oni koji su grad oteli, a to su, po zapovjednoj odgovornosti, i članovi Gradske skupštine, jutros su se nastojali praviti da ne primjećuju "promotivnu akciju" Prava na grad. No, bilo je i vlastodržaca koji jednostavno ne mogu odoljeti zovu kamera i mikrofona, a jedan od njih je nezaobilazni kulturni poglavarstvenik Duško Ljuština, čiji je komentar bio prikladno bahat i ciničan. Reče on tako Teodoru Celakoskom: "Jedina razlika između tebe i mene je što ja mogu proizvesti vodu, a ti samo mulj".
 
Tko je pravi proizvođač mulja u ovom gradu, prosudite sami, a moći ćete se izjasniti i na nadolazećim izborima. U međuvremenu preporučamo posjetu stranicama www.mutna.com, na kojima su detaljno i po raznim kategorijama pobrojani gotovo svi grijesi sadašnje gradske uprave. A nije da ih se unazad četiri godine nije nakupilo.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Srušeno kino Zagreb, sve napreduje prema Horvatinčićevom planu!
Cvjetni trg – rušenje u znaku triju šestica
Akcija 'Djela govore više od 2 milijarde kuna muljaža' dobila odgovor!
'Mutna' - flaširana voda s netaknutog vrela prevare
Forum Zagreb o gradskim trgovima
Što se događa s našim trgovima?
Akcija Pravo na grad u posjeti Kulmerovim dvorima i obitelji Todorić
Kulmerovi dvori - nekategorizirani hotel?!
O globalizaciji na izložbi 'Interzone'
'Interzone' - o globalizaciji u Galeriji Galženica

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici