R. Scott Bakker, gost ovogodišnjeg Sferakona

23.04.2009. Print | Pošalji link

Dani znanstvene fantastike u Zagrebu, poznatiji pod nazivom Sferakon, održavaju se od 24. do 26. travnja po 31. put u prostorijama Fakulteta elektronike i računarstva.

Riječ je o najstarijoj i najvećoj konvenciji znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi, ove godine ponajviše u znaku fantasyja. Krcati program započinje od ranog jutra, a organizatori iz SFere, društva za znanstvenu fantastiku, nude i neke zabavne novitete. Jedan od njih je i populariziranje Twittera, na kojem Sferakon ima svoj kanal, te će gostima konvencije biti omogućeno ostavljati poruke na njemu. Mihaela-Marija Perković iz organizacije najavljuje i svojevrsni maskenbal, odnosno «cos play», što je skraćenica od «costume play». Ta japanska omladinska tradicija uključuje odijevanje u omiljenog lika iz stripa, no i ponašanje u skladu s njegovim.

Jedna od glavnih tradicija Sferakona jest dovođenje počasnog gosta, iliti GOH-a, kako se to kaže u fanovskom žargonu. Riječ je najčešće o piscima znanstvene fantastike ili fantasyja, kao što je slučaj ove godine s kanadskim autorom R. Scott Bakkerom, čija djela kod nas objavljuje Algoritam. Bakker će biti prisutan sva tri dana konvencije, te održati i nekoliko predavanja.

Fantastike na znanstveno-fantastičnim konvencijama nikada ne manjka, no znanost zato zna loše proći. No, Sferakon je u tome izuzetak, jer se već nekoliko godina posljednji dan konvencije profilira kao znanstveni. To znači da će u nedjelju, 26. travnja, biti održana brojna predavanja i prezentacije, a bit će riječi o svemu od kvantne teorije seksa pa do ozbiljnih metafizičkih razmatranja. Perković od predavača izdvaja najpopularnijeg, dr. Davora Horvatića. On će u svojem predavanju pokušati razjasniti tematiku paralelnih svemira, koje smatra direktnom implikacijom istraživanja, a ne tek maštovitom izmišljotinom. Također će govoriti o mogućnosti putovanja bržeg od svjetlosti, što se do sada najčešće viđalo u «Zvjezdanim stazama».

No, iako se na Sferakonu dužna pažnja posvećuje znanju, umjetnosti i teoriji, ne treba zaboraviti kako se na ovakvim konvencijama ljudi žele i zabaviti. Zato su organizirani turniri u računalnim igricama, opći kviz znanja o SF-u i mnoge slične aktivnosti, te Grunfova radionica, u kojoj se okupljeni bave aktivnostima poput osmišljavanja padobrana za – jaje. Središnji događaj 31. Sferakona je svečana skupština 25. travnja, kada će se dodijeliti nagrade za najbolje književne i likovne radove s područja znanstvene fantastike.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Počinje 31. Sferakon
Festival posvećen divovima
Divovski festival fantastične književnosti
Duhovi opsjedaju 30. jubilarni Sferakon
Veselin Gatalo
Veselin Gatalo: 'Geto' je roman koji traje i koji se ostvaruje
Revija malih književnosti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici