Sjenčanje grada – skup Bacača sjenki i sličnih

08.05.2009. Print | Pošalji link

Uoči lokalnih izbora trebali bismo barem na trenutak razmisliti o mjestu u kojem živimo i koje svojim življenjem punimo jednako koliko i ono puni nas.

Ili bismo barem trebali, kad bi predizborne kampanje bile zanimljive ili tek sadržajne. Međutim, o istom pitanje svojoj publici ali i takozvanim običnim prolaznicima već godinama misliti daju projekti Bacača sjenki, multimedijalne umjetničke organizacije sa sjedištem u Zagrebu. Urbana memorija, pronalaženja, arhiviranje i izlaganje kako materijalnih tako i sasvim nematerijalnih dokaza postojanja ljudi u urbanom kontekstu jedna je od osnovnih zadaća dobrog dijela djelovanja ove grupe čija su jezgra dramaturginja Katarina Pejović i tek primarno glumac, a onda i kazališni autor ili jednostavnije, multimedijalni umjetnik, Boris Bakal.

Njihov dugogodišnji projekt nazvan „Bilježenje grada/Bilježenje vremena“ 
koji je Zagrebu dao, između ostaloga, nekoliko izdanja zidnih novina te nekoliko sesija takozvanih otvorenih ureda gdje su građani mogli, recimo to tako, deponirati svoja sjećanja i iskustva s gradom u kojem žive, došao je do svojeg logičnog svršetka. Kraj će obilježiti skup, ili umjetnička radionica, jer se namjerno izbjegavaju teške riječi kao simpozij ili konferencija, koji najbolje objašnjava sam naziv: „Sjenčanje grada – hipertekstualizacija urbanih prostora“.

Tridesetak umjetnika, antropologa, sociologa, teoretičara i ostalih stručnjaka sličnih, ali i tako različitih profila, od 8. do 10. svibnja u prostorima zagrebačkog Studentskog centra kroz tematske blokove i kratke prezentacije projekata koji se bave urbanom kulturnom memorijom zatvorit  će taj dugogodišnji projekt koji je povezao gradove iz regije. Rezultat je to niza radionica koje su održali Bacači sjenki, i kojim su svoj primarni cilj – grad Zagreb – proširili i na druge, ne samo glavne gradove u regiji i ostatku Europe. Izuzetan prijem na koji su naišli, uvjerio ih je u ispravnost njihovog pristupa osjetljivoj temi urbane kulturne memorije. Boris Bakal objašnjava da  njihova metodologija crpi iz antropologije, sociologije, kreativnog urbanizma i ostalih sličnih disciplina. Najvažnije je ipak, tvrdi, razotkrivanje i podcrtavanje i sinteza konteksta. Svaka kreativnost bitna je isključivo u određenom kontekstu, jer bez njega ne funkcionira, ali ta kreativnost, međutim, ne odnosi se samo na umjetničku kreaciju nego i na možda jednostavnije, ali univerzalne oblike postojanja: «Čovjek bez konteksta je nepostojeći čovjek. U tom smislu je Bilježenje grada/ Bilježenje vremena i politički projekt jer govori ljudima: Tražite svoj kontekst jer jedino unutar njega možete djelovati!».   

U istraživanju urbane memorije i njezine umjetničke primjene, pored konteksta i emotivne geografije, za Bacače sjenki pojavljuje se i treći bitni termin a to je diskontinuitet. Katarina Pejović zna da je to prirodna pojava i proces, pogotovo u urbanim sredinama, ali «ono protiv čega se mi želimo postaviti, a to je i politički stav, je sustavna proizvodnja diskontinuiteta u memoriji. Na amneziji inzistiraju vladajuće strukture jer se ljudima koji se ne sjećaju – lakše vlada.» Poveže li se diskontinuitet i kontekst, dobiva se fluidnost pogleda, i upravo je to ono čime se projekt  „Bilježenje grada / Bilježenje vremena“ najviše i bavi. Bacači sjenki smatraju da je bitno postaviti stvari tako da svaka generacija, ako ima mogućnost, mora drukčije čitati povijest. Pritom je nezanemariva kategorija osobne povijesti, koja je nerijetko različita od službene povijesti, a ponekad ju je u stanju i mijenjati. 

Izmještanje pogleda jedna je od osnovnih postavki svake umjetničke kreacije. Takvi su i radovi koji će biti predstavljeni na skupu „Sjenčanje grada“ koji se ovoga vikenda održava u prostorijama SC-a. Umjetnička radionica, ili forum „Sjenčanje grada – hipertekstualizacija urbanih prostora“, skup je zatvorenog tipa, ali će njegov tijek biti prenošen na valovima Radija SC, dok će sam rad biti i temeljito dokumentiran. Bacači sjenki najavljuju i knjigu s kompletnom dokumentacijom i transkriptima prezentacija umjetničkih projekata s tog skupa na kojem će govoriti od mladih umjetnika, preko onih afirmiranih pa sve do velikih imena kao što su Fiona Templeton ili Michael Blum. Najveća zvijezda je ipak francuski antropolog Marc Augé, čijim će otvorenim predavanjem na Arhitektonskom fakultetu u 11. svibnja u 19 sati skup i službeno završiti.

(I.R.)

Pročitajte i ...
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
'Eksplicitni sadržaji' bacača sjenki
Bacači sjenki skupili dovoljno problema za predstavu!
Iza kulisa uspjeha domaćih umjetnika
Zanima li svijet hrvatsko kazalište, drama i ples?
Odmor od povijesti - Bacači sjenki
Odmor od povijesti Bacača sjenki među knjigama
Kako se odmoriti od povijesti?
Ekstravagantna tijela
Okrugli stol: smisao umjetnosti i reforme institucija

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici