'Pravo na grad' pjesmom protiv Bandićevih manipulacija

19.07.2007. Print | Pošalji link

Umjesto nekog standardnog koncertnog prostora, novooformljeni zbor Kulturno umjetničkog društva u osnivanju "Pravo na grad" za svoj je debitantski nastup odabralo jednu zanimljivu pozornicu.

Radi se o punktu u gornjogradskoj Ćirilometodskoj ulici, točno nasuprot ulaza u zgradu Gradske skupštine, gdje su danas 19.07.2007. održali prvi koncert. Na programu je bila samo jedna skladba, izvedena čak četiri puta – dobro znani hit "Padaj silo i nepravdo" (kliknite i poslušajte ga), kojeg ovaj KUD izvodi s prigodno izmjenjenim tekstom. U tom je smislu osobito znakovita strofa "Nastati će novo doba / opet naš će biti grad / Cvjetni naša dnevna soba / zastupniče, čuj nas sad!" 

Sve je to, naravno, bila još jedna akcija združenih snaga inicijative "Pravo na grad" i Zelene akcije, kojom se ponovno diže glas protiv korumpiranosti gradske vlasti i njene sprege s krupnim privatnim kapitalom, odnosno, konkretnije, namjere devastacije unutrašnjosti bloka omeđenog Cvjetnim trgom, Ilicom, Gundulićevom i Varšavskom. Događaj je pažljivo tempiran, te se zbio netom uoči sjednice na kojoj je Skupština trebala izglasati izmjene Generalnog urbanističkog plana, koje se dijelom odnose i na uređenje donjogradskih blokova.
 
I premda je ovaj nastup bio isprva zamišljen kao "a capella" vokalna izvedba, pjevačima iz "Prava na grad" pridružila se i instrumentalna skupina trubača iz udruge "Projekt Zagreb". No, kako se pokazalo, njihov je nastup bio, iako glasan, prilično nemaštovit i neučinkovit, pa je desetak članova te udruge, ne uspjevši smesti KUD "Pravo na grad", ubrzo odustalo od daljnjeg glazbovanja i pokazivanja majici s jednako neoriginalnim natpisom "I mi imamo pravo na grad".
 
Čitava akcija pred Gradskom skupštinom bila je prvenstveno simbolične naravi, te je poslužila kao upozorenje vlasti da, nakon izvojevane jedne bitke, građani okupljeni oko "Prava na grad" i Zelene akcije ne odustaju od daljnje obrane Cvjetnog trga od neslavne sudbine koju mu, ruku pod ruku, spremaju Milan Bandić i Tomislav Horvatinčić. Naime, u posljednji je trenutak spriječen najgori scenarij, prema kojem je Skupština trebala izglasati promjene GUP-a, koje bi, između ostalog, omogućile realizaciju svih, pa i najnebulozinijih Horvatinčićevih zamisli, poput stopostotne izgrađenosti unutar bloka ili izgradnje goleme podzemne garaže u koju bi se ulazilo iz Varšavske ulice, to jest iz pješačke zone. Srećom, na prijavu je Zelene akcije reagirala inspekcija Ministarstva prostornog uređenja, koja je gotovo sve isprva predviđene izmjene i dopune GUP-a proglasila nezakonitima, što zbog njihova sadržaja, što zbog nepoštivanja procedure. Ono što je pritom bilo najspornije jest da su gradonačelnik Bandić i njegova ekipa u javnu raspravu uputili jedan prijedlog izmjena i dopuna GUP-a, da bi nakon toga Skupštini podastrijeli bitno drukčiji prijedlog, koji, dakle, nije prošao javnu raspravu. Vera Petrinjak-Šimek iz Zelene akcije nije krila zadovoljstvo zbog činjenice da je Ministarstvo odlučilo barem jednom ukrotiti gradonačelnikove apetite, naglašavajući kako su "pamet i poštenje nadvladali glupost i nepoštenje".

Teodor Celakoski iz "Prava na grad", međutim, ističe kako priča o Cvjetnom trgu još uvijek nije ni približno završena. S jedne strane, "ostvaren je cilj onemogućavanja prevare donošenja GUP-a i početka rušenja na Cvjetnom trgu u ljetnom periodu, kad građana nema". No, time je čitav proces samo odgođen na jesen, za kada se najavljuje "još veće okupljanje građana naspram ovakve ideje razvoja grada". U tom smislu, "Pravo na grad" i Zelena akcija ističu kako, usprkos ranijim suprotnim najavama iz gradskih struktura, nema straha da će već 1. kolovoza Cvjetni trg okupirati bageri koji bi započeli s rušenjem dviju zgrada, što bi bila tek prva faza realizacije projekta Horvatinčićevog "lifestyle centra". Naime, te udruge već najavljuju kako će pomoći suvlasnicima u bloku da se žale na lokacijsku dozvolu, a rušenje nije moguće dok ta dozvola ne postane pravomoćna. Dodaju kako su i investitor i gradske vlasti uhvaćeni u laži – prvi najavama o početku rušenja u kolovozu, a drugi tvrdnjom kako je već izdana lokacijska dozvola, što se još nije dogodilo.

Iako je u međuvremenu naposljetku izglasano samo određivanje kriterija za izradu detaljnih urbanističkih planova za svaki od šesnaest donjogradskih blokova, što, za razliku od isprva planiranih amandmana, nije sporno, u "Pravu na grad" i Zelenoj akciji smatraju da se priču koja je tome prethodila ne smije pomesti pod tepih. Prema njima, "ovakva Gradska skupština, koja je imala namjeru izglasati nezakonite izmjene GUP-a, treba pokrenuti pitanje političke odgovornosti sâme Skupštine, Poglavarstva i gradonačelnika". A to je, između ostalog, zadaća i skupštinske predsjednice Tatjane Holjevac, koju od odgovornosti za suradnju s Bandićem u svojstvu koalicijskog partnera nimalo ne abolira podatak da je iznenada okrenula ploču i počela podržavati zahtjeve "Prava na grad".

Razloga za zabrinutost ima i dalje. Naime, gradonačelnik Bandić ustraje na tome da što prije, ovaj put po valjanoj proceduri, bude donesen i Generalni urbanistički plan koji bi bio po njegovoj volji. Pritom mu već opasno gori pod petama, s obzirom da bi čitavu proceduru trebalo zaključiti prije 1. listopada. Tada, naime, na snagu stupa novi Zakon o prostornom uređenju, koji, između ostalog, predviđa da se prije tog roka zatečeni urbanistički planovi neće smjeti mijenjati sljedećih deset godina. Bandić pritom uopće niti ne pokušava tvrditi da će odstupiti od svojih zamisli. Umjesto toga, on samo kako će, citiramo, "sada voditi više računa o svakom zarezu i točki u proceduri", te dodaje kako će sve skupa biti zaključeno do kraja rujna, nakon nove javne rasprave, koju, kako pomalo cinično reče, "naši građani jako vole". Sve to skupa neodoljivo podsjeća na model vladavine po načelu "Grad, to sam ja", za koji Teodor Celakoski nalazi i neke malo manje birane riječi. On se tako pita "postaje li grad seosko gazdinstvo Milana Bandića, na kojem ćemo imati feud i vazale". Štoviše, optužuje gradonačelnika za "politički shopping", potkrepljujući to tvrdnjom o kupovini troje oporbenih zastupnika, što znači da "Bandić danas u Skupštini ima 26 ruku čak i bez Tatjane Holjevac".

Naravno, ne treba uopće posebno naglašavati da se, bez obzira na poneke povišene tonove u skupštinskoj raspravi, nije dogodilo ništa što bi barem približno nalikovalo otvaranju pitanja političke odgovornosti gradonačelnika, Poglavarstva i Skupštine. Stoga su građani i dalje prisiljeni vlasti pjevati "Padaj silo i nepravdo". Iz "Prava na grad" i pripadajućeg "KUD-a u osnivanju" upozoravaju na simboliku izvornog napjeva, koji slavi Hvarsku bunu s početka šesnaestog stoljeća, koja je, premda ugušena u krvi, ostala simbolom borbe pučana protiv strahovlade plemića, odnosno, na općenitijoj razni, borbe naroda protiv tiranije. Kojoj je, u ovom konkretnom slučaju, ime Milan Bandić.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Srušeno kino Zagreb, sve napreduje prema Horvatinčićevom planu!
Cvjetni trg – rušenje u znaku triju šestica
Akcija 'Djela govore više od 2 milijarde kuna muljaža' dobila odgovor!
'Mutna' - flaširana voda s netaknutog vrela prevare
Ljuština aktivistima: Ja mogu proizvesti vodu, a vi samo mulj!
Forum Zagreb o gradskim trgovima
Što se događa s našim trgovima?
Akcija Pravo na grad u posjeti Kulmerovim dvorima i obitelji Todorić
Kulmerovi dvori - nekategorizirani hotel?!
O globalizaciji na izložbi 'Interzone'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici