Pripremite se za 'Clubture Forum'

09.06.2009. Print | Pošalji link

Stara tvornica Medika, u Pierottijevoj ulici, godinama je prazna trunula, ne služeći ničemu.

Sve to se promijenilo potkraj prošle godine, kada su je zauzeli zagrebački anarhisti, predvođeni udrugom Attack, i odlučili pretvoriti u centar alternativne kulture. Ambiciozni planovi su se tada možda činili pretjeranim, no pola godine kasnije Medika je postala jedno od ključnih mjesta za izlaske i okupljanja zagrebačke mladeži kojoj cajke nisu kulturni prioritet.

Ekipa iz Medike se, podsjećamo, sve to vrijeme morala natezati i s gradskim vlastima, koje već poslovično vole mnogo više obećavati nego ta obećanja ispunjavati. Milan Bandić sa svojim se kulturnim ađutantom Ljuštinom na dočeku Nove godine slikao u Mediki s okupljenom alternativnom mladeži, ali je zato trebalo nekoliko mjeseci da se Grad Zagreb angažira oko sređivanja sanitarija, kao što je tada obećano. Bez obzira na gradske vlasti, u Mediki su se do sada održavali raznoliki kulturni programi, od filmskih projekcija do Queer Zagreba, no vjerojatno do sada najveća i najkompliciranija manifestacija bit će četverodnevni Clubture Forum, koji počinje u 11. lipnja, a trajat će četiri dana.

Katarina Pavić, koordinatorica Clubturea, objašnjava kako je Medika bila savršen izbor za ovaj događaj: «Kada smo osmišljavali ideju foruma, kao formata na kojem se mogu okupiti mnoge organizacije neovisne kulture u Hrvatskoj, shvatili smo da je važno sve imati na istom mjestu. Tako se stvara sinergijski učinak, svi zajedno dijelimo kreativnu energiju, te se stvara kolaž događaja i ljudi.» Za sve one koji još ne znaju što je Clubture, Pavić podsjeća da je riječ o savezu udruga nezavisne kulture, koje je sa radom započela 2002. godine: «Glavni naš cilj je programska suradnja među različitim organizacijama, ali razvijamo i druge stvari, poput edukacije i rada na kulturnim i srodnim politika. Cilj je razvijati civilno društvo. Imamo u članstvu 33 organizacije i inicijative iz cijele Hrvatske.»

Iako se veći dio programa ove manifestacije bavi kulturom i prezentira ju javnosti, određena događanja bit će i aktivistički zamišljena. Clubtureu je važno osvijestiti svoje članice, ali i širu javnost, o temama poput nezavisnih kulturnih centara, kakav je i Medika, pa će tome biti posvećena prva otvorena javna rasprava. S druge strane, važno je svoja postignuća i medijski prezentirati, pa će se i o tome razgovarati na drugoj otvorenoj raspravi, a sudjelovat će predstavnici, primjerice, Kulturpunkta i Cunterviewa. Posebno će važno biti predavanje o financiranju kulture u Europskoj uniji, čiji su izdašni fondovi u međuvremenu otvoreni i Hrvatskoj. EU je jedan od najvećih institucionalnih financijera kulture u svijetu, no Hrvati tek trebaju naučiti kako financirati svoje projekte, jer su Europljani podjednako darežljivi s novcem za umjetnost kao što su i komplicirani u procesu dobivanja istog.

Naravno, Clubture Forum nije samo učenje činovničkih trikova, nego i dobra kulturna zabava, a u tom smislu Pavić hvali glazbeni program, koji je kombinacija demo bendova i svjetski poznatih izvođača, od domaćih RDK Sound i Prijetnja ogledalu pa do Chicks On Speed. Ipak, među svim manje ili više poznatim bendovima, Katarina Pavić u glazbenom smislu ponajviše preporuča i favorizira Zbor pritužbi, zanimljiv i duhovit glazbeno-aktivistički pothvat koji se proširio gradovima svijeta u posljednjih nekoliko godina, od prošle godine aktualan i u Zagrebu, a na otvaranju Clubture Foruma izvesti će svoj drugi song, sastavljen od pritužbi građana Zagreba. Mladi i nadobudni filmaši će također doći na svoje filmskim maratonom, koji će se po danu snimati, noću montirati, a na kraju  svega prikazati u zajedničkoj projekciji. Za sudjelovanje je potrebna minimalna tehnička oprema, a snimat se može i s mobitelom.
 
Iz ostatka prenapučenog četverodnevnog programa treba još izdvojiti predstavu «Bez lica», koju će izvesti članice performerske grupe Centra za mlade iz Karlovca, inspirirane mentalitetom male sredine u kojoj žive. Još atraktivnijim se čini nastup Cirkus Kabarea, s idejom prezentacije novih umjetničkih ostvarenja ove izvedbene forme, a ovo će biti interaktivni događaj, jer u planu je uključivanje publike u proces umjetničke kreacije, kroz njihovu reakciju i kritiku viđenoga. Komikaze imaju izložbu stripova i grafita, a Fade In, producenti slavnog «Direkta», organiziraju projekcije. Sve spomenuto tek je vrh ledenog brijega, a odvija se u Mediki od 11. do 14. lipnja.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Medika - mjesto događanja Clubture Foruma

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici