Zagreb Pride za otvoreni grad

10.06.2009. Print | Pošalji link

Šarenilo koje još od 2002. redovito jedne lipanjske subote preplavi ulice centra grada neke veseli više, a neke manje.

Živost koju sa sobom, pa makar kratkotrajno, donosi Zagreb Pride jednima je dobrodošao odmak od sive svakodnevnice prema slavljenju različitosti, dok drugi u Prideu vide odraz posvemašnje dekadencije društva. Srećom, ovi potonji su iz godine u godinu, ako ne malobrojniji, onda barem tiši, a i pravna je država počela nešto bolje funkcionirati nego ranije. Jer, prije sedam godina policija je mirno promatrala kako se na sudionike Pridea baca suzavac, dok je ovaj put čak i zabranila protuprosvjed koji je najavila jedna izvanparlamentarna stranka.

Temeljna poruka Pridea svake je godine ista i svodi se na apeliranje za potpunu ravnopravnost svih građana, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i/ili rodno izražavanje. No, ova manifestacija svake godine ima i neku posebnu temu. Ovaj put tema je "Zagreb Pride za otvoreni grad", a središnji moto, kratko i jasno - "Sudjeluj!". Naime, prema riječima priređivača, "mi, dakle lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe, smatramo Zagreb svojim gradom, u njemu živimo i želimo živjeti sudjelujući u svim oblicima društvenoga života, ali Zagreb još uvijek nije do kraja postao otvorenim gradom, kakvog zajedno sa svim sugrađanima i sugrađankama želimo graditi".

Pride se ne sastoji samo od šarene povorke i popratnog skupa, nego uz njega redovito ide i niz popratnih događaja. Ovaj put nizanje sadržaja koji najavljuju Pride počelo je već prošli tjedan, 4. lipnja 2009., otvorenjem izložbe "Koliko queer posla" u Galeriji VN. Prije povorke, zakazane za 13. lipnja, pripremljeno je još nekoliko događaja, koji svi odreda imaju više ili manje izraženu aktivističku notu, ali nisu nužno namijenjeni samo aktivisticama i aktivistima. Tako će 10. lipnja u Booksi biti predstavljen projekt zagrebačke "Gay bashing mape", na kojoj su označena mjesta na kojima su se u posljednjih sedam godina dogodili napadi na gej, lezbijske, biseksualne i transrodne osobe.

I dok je ta mapa nov projekt, diskusija "Mame u mami", zakazana za 11. lipnja u net.kulturnom klubu "mama", nastavak je lani pokrenutog projekta, kojem je cilj okupljanje i razmjena iskustava roditelja LGBT osoba, koji, suočeni s drukčijim identitetom svoje djece, često nailaze na iste ili slične probleme kao i sâmi pripadnici seksualnih i rodnih manjina.

Već tradicionalna suradnja Zagreb Pridea i Queer Zagreb svoje će novo poglavlje dobiti 12. lipnja u Kinu Europa, projekcijom švedskog filma "Patrick 1.5", koji je već obišao niz europskih filmskih festivala. Riječ je o komičnoj "drami iz predgrađa", u kojem je istospolnom bračnom paru, nakon dugog čekanja, konačno odobreno usvajanje djeteta. No, prinova nije baš onakva kakvu su bili očekivali...

Na sâm dan Pridea, 13. lipnja, svi koji žele sudjelovati u povorci ponosa mogu se okupiti u 15 sati na Trgu Maršala Tita, od koje će se povorka, preko Masarykove, Cvjetnog Trg, Ilice i Trga bana Jelačića, zaputiti prema Zrinjevcu. Središnji skup ondje počinje u 16:30, a, nakon par neizbježnih kraćih govora, program se nastavlja u zabavnom tonu. Od izvođača najavljeni su Stampedo, sada već kultni LeZbor, ali i nedavno osnovana Qlapa, svojevrstan gej pandan LeZboru. No, ni to još uvijek nije sve, jer se program Zagreb Pridea nastavlja, ali i zaključuje u večernjim satima u Mediki, u kojoj nastupaju "Chiks on Speed", najavljene kao " ženski electroclash bend koji koketira s punk rockom i feminizmom".

Dašak Zagreb Pridea već se pomalo osjeća u središtu grada, s obzirom da su 9. lipnja na Trgu bana Jelačića postavljene zastave u duginim bojama, a uskoro će osvanuti i niz prigodnih billboarda. Zastave će, doduše, 11. lipnja biti zamijenjene državnima zbog jednog vjerskog blagdana, ali će se ponovno zavijoriti već dan kasnije, kako bi u 13. lipnja mogle dočekati i sudionike Pride povorke. Sva sreća da, za razliku od Tijelova, Antunovo još uvijek nije državni blagdan.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Zagreb Pride 2009. - bogat program i slavljenje različitosti
Izložba 'Koliko queer posla' uvod u Pride 2009.
Koliko queer posla!
Od 'Frigidne utičnice' do queer kulture: jedan korak naprijed, dva nazad
O evoluciji queer kulture u Hrvatskoj
Zagreb Pride 2007.

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici