Močvara u Karanteni zbog 'Ljetne kulturne groznice'

24.07.2007. Print | Pošalji link

Iako narodna mudrost govori kako nitko nije otok, čini se da razni akteri na kulturnoj sceni obično nisu previše voljni tu mudrost primijeniti u praksi.

Suradnja različitih institucija tako je prije iznimka nego pravilo, i obično se svodi na jednokratne projekte u kojima zainteresirane strane pronalaze obostranu korist. Veći zajednički projekti ravnopravnih partnera tako se i dalje pojavljuju relativno rijetko, a jedan od njih je i manifestacija Ljetna kulturna groznica, koja se ove godine po drugi put održava u Dubrovniku od 24.07. do 20.08.2007. Riječ je o zajedničkom projektu zagrebačkog Udruženja za razvoj kulture i njegovog kluba Močvara, te dubrovačke Art radionice Lazareti i pripadajućeg joj kluba Karantena. Stvar je krenula još lani, relativno skromno, pa se zaključilo da provjereno uspješan koncept treba nastaviti još ambicioznije. Uostalom, ljubav između Močvare i Karantene očito je intenzivna i obostrana, što je, u krajnjoj liniji, posve logično jer obje udruge u svoje sredine već godinama dovode najprogresivnije programe nezavisne kulture, pa se međusobna razmjena iskustava i međunarodnih kontakta pokazala vrlo plodotvornom.

Program ovogodišnje Ljetne kulturne groznice iznimno je šarolik. No, iako bi se poveznice između njegovih različitih segmenata mogle činiti labavima, organizatori smatraju kako je bolje sve sadržaje ove manifestacije promatrati u njihovoj sveukupnosti. Naime, svi koncerti, kazališne izvedbe, filmske projekcije i izložbe odraz su jedinstvene namjere da se nezavisnu kulturu predstavi unutar mjesec dana u svoj njenoj raznolikosti. Ako, međutim, ljetnu ponudu u Karanteni ipak segmentiramo na žanrovske blokove, za šire će slojeve publike, osobito, ali ne i isključivo one relativno mlađe, najatraktivniji biti glazbeni program, s izvođačima u rasponu od Laibacha, TBF-a i Leta 3 do Šabana Bajramovića, Damira Imamovića i Arsena Dedića. S druge strane, kazališna ponuda može se doimati pomalo oskudnom, ali ipak nudi dva naslova: "Smrtoples" u režiji Marija Kovača i "Jackie", hrvatsku praizvedbu  teksta austrijske nobelovke Elfriede Jelinek koju u Dubrovniku, s Anom Karić i Senkom Bulić, postavlja Ivica Buljan.

Isti taj Mario Kovač potpisuje i filmsku selekciju Groznice, s programima koji se bave "filmovima koji će vam otkriti ultimativnu istinu", "suludim horrorima", "kultnim naslovima iz tridesetih", Edom Woodom i "filmovima koji u naslovu imaju vojnički čin, a nemaju veze s vojskom". Posebnu atrakciju trebalo bi, pak, predstavljati gostovanje Bore Leeja, koji će predstaviti svoja dva najnovija rada – "Borilicu" i "Maskiranog pljačkaša", a istom prilikom recitirat će i vlastite stihove iz zbirke "Pjesme izviru iz duše". Kao dodatni mamac, valja napomenuti kako je ulaz na sve filmske programe besplatan, dok su cijene ulaznica za ostale sadržaje vrlo pristupačne.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Zagrebi!
David Icke na Zagrebi! Festivalu
Močavara u MULJ-u
Marko Marković je 'Samojed'
Marko Marković - o pijenju vlastite krvi i zarađivanju na samome sebi
Igor Hofbauer: I sam prošećem tu i tamo kroz svoj strip
Igor Hofbauer - «Prison stories»
Počinje još jedan Human Rights Film Festival
O genocidu i zločinima na Human Rights Film Festivalu
Ima li nezavisna kultura šanse?

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici