Scena Amadeo vraća se (i) na Gornji grad

06.07.2009. Print | Pošalji link

Kada je 2000. godine pokrenuta Scena Amadeo, namjera je priređivača bila stvoriti polivalentni ljetni festival u Zagrebu, ali i dati poticaj sa nove manifestacije istoga tipa.

U prvoj se namjeri uspjelo – na pozornici u atriju Prirodoslovnoga muzeja, a potom i u Muzeju za umjetnost i obrt sustavno se svakog ljeta izmjenjuju koncerti svih vrsta glazbe i komorne kazališne predstave. S druge strane, unatoč želji za dodatnim obogaćivanjem ljetne kulturne ponude u glavnome gradu, sličnih inicijativa još nema, pa tako Scena Amadeo i u svojoj desetoj sezoni ostaje jedinim proizvođačem kulturnih sadržaja tijekom čitavih srpnja i kolovoza.

Takva pozicija neminovno nosi i teret odgovornosti za kvantitetu i kvalitetu sadržaja. Nenad Jandrić iz Scene Amadeo smatra da, usprkos nekolicini neuspjelih pokušaja širenja koncepcije, već i puki statistički pokazatelji dovoljno govore o ostvarenim dosadašnjim rezultatima. Tijekom proteklih devet godina "izvedeno je 499 programa, nastupilo je preko 2000 umjetnika, a programe je popratilo gotovo sto tisuća Zagrepčana i njihovih gostiju". Nakon što je prvih šest sezona svoje programe održavala u Prirodoslovnome muzeju, Scena Amadeo bila je, zbog radova na Gornjemu gradu, prisiljena tražiti novi dom, pa je prošle tri godine boravila u Muzeju za umjetnost i obrt. No, u svojoj jubilarnoj desetoj sezoni ona se vraća svojim ishodištima, ali zadržava suradnju sa svojim novim udomiteljem, pa će se tako programi održavati na obje lokacije. Premda bi to moglo unijeti zabunu među posjetitelje, Nenad Jandrić ističe da su programi raspoređeni ne samo ravnomjerno, nego i logično – na Gornjem je gradu smještena većina koncerata, poglavito ozbiljne glazbe, dok je Muzej za umjetnost i obrt rezerviran primarno za kazališne produkcije.

Najveći problem ljetne scene, čiji su programi predviđeni za izvedbu na otvorenome, predstavlja nepredvidivost klimatskih okolnosti. Proteklih je godina tako zbog kiše propao nezanemariv broj predviđenih izvedbi, ali ove godine to uglavnom ne bi trebao biti problem. Naime, za veliku je većinu programa osigurana alternativna lokacija za slučaj lošega vremena. Uglavnom je riječ ili o unutrašnjosti Muzeja za umjetnost i obrt ili Muzeja Mimara, ali i o Kazalištu Kerempuh, čime Scena Amadeo, zlu ne trebalo, na simbolički način osvaja i nove prostore. I dok u lokacijama ima novina, programska je koncepcija ostala nepromijenjena. Bit će tu, dakle, i opet niz koncerata, što klasične, što popularne, etno i jazz glazbe, te nekoliko komornih kazališnih produkcija. Nenad Jandrić pritom posebno ističe već tradicionalan festival unutar festivala, "Tjedan Izraela", koji će se, usprkos svom nazivu, održavati tijekom čitavog mjeseca – 6., 7., 23. i 30. srpnja.

Od ostalih programa svakako treba izdvojiti praizvedbu monodrame Ranka Zidarića "Inkontinent TV – TV mreže budućnosti", zakazanu za 17. srpnja. Poznavajući autora, koji je ujedno i jedini izvođač ove predstave, ne treba dvojiti da će biti riječ o osebujnom kazališnom doživljaju. On sâm, međutim, nije htio o svemu tome previše otkriti, iako i ono što je rečeno već sasvim dovoljno govori. Prema Zidariću, to je "abnormalna predstava, koja će sigurno unakaziti čitav program, jer vrijeđa sve narode i narodnosti, a pogotovo žene i muškarce suprotnog spola".

U svojoj prvoj rundi, program traje do 31. srpnja, ali se potom, nakon jednotjedne stanke, nastavlja tijekom čitavog kolovoza, a ulazi čak i u početak rujna. Zanimljivosti neće nedostajati niti u tom razdoblju, pa, premda detalji još nisu objavljeni, organizatori već sada najavljuju koncerte TBF-a i Tamare Obrovac. Nije da će time biti bitno narušena teza o zagrebačkoj ljetnoj kulturnoj suši, ali može se reći da je Scena Amadeo, ako ništa drugo, pokušava barem malo - ovlažiti.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Sallinger - Ivica Buljan
Bojan Čićić na Sceni Amadeo
Bojan Čićić otvara drugu polovicu Amadea
Marija Kuhar-Šoša na Sceni Amadeo
'Inkontinent TV' - monodrama Ranka Zidarića
Monodrama Ranka Zidarića - adut Scene Amadeo
Zagrebačko kulturno ljeto i ove godine spašava Scena Amadeo
Stefan Milenković: Nisam promijenio klasičnu glazbu nego njenu interpretaciju
Stefan Milenković prkosi ljetu crnim gudalom
Zagrebačke ljetne večeri – lijepe žene i šareni bomboni

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici